Wakacyjne naciaganie

Hejka. Pisze ku przestrodze.
Wczoraj dostalam telefon z banki Vivus z informacja ze pol godziny temu ktos wzial internetowo pozyczke na moje dane. Podali imie nazwisko nr konta w senaie koncowke konta gdzie maja byc wyplacnone pieniadze. Konto oczywiscie nie moje. Powiedzialam ze to nie mozliwe ze to nie ja itp. Pan powiedzial ze to widocznie jest proba wyludzenia danych i zglosza to do departamantu bezpieczenstwa. Mialam podac tylko w jakim banku mam konto. Po 10 min zadzeonila do mnie Pani z tego departamentu i mowi ze dostala wniosek o probe wyludzenia danych osobowych i czy to potwierdzam. Zaczela sprawdzac gdzie bylo ostatnio logowanie na moje konto i z jakiego tel. Okazalo sie ze w Rzeszowie i z Iphona i kazala potwierdzic czy to ja to mowie ze nie. Powiadomila mnie ze sklada wniosek do biku zeby zniesli zadluzenie i ze na meila ktorego podalam w banku przesle mi instrukcje jal zalozyc nowe konto i tu mi sie lampka zapalila… zaczelam ja wypytywac o wiecej szczegolow a w trakcie jej odpowiedzi szukalam w necie informacji na temat tego numeru. I dziwnym trafem nie moglam nic znalezc. Nawet jak szukalam ne do tego departamentu to nie szlo znalezc. Jak powiedzialam tej Pani ze przejde sie do banku i stacjonarnie zablokuje konto i wgl to poinformowala mnie ze nie ma takiej mozliwosci ze jedynie w Warszawie w departamencie moge to zrobic… jak sie przysluchalam jej to zauwazylam ze zaciagala ukrainskim no ale mysle ok oni tez pracuja w urzedach. Na koncu sie rozlaczylam i zadzwonilam do banku. Okazalo sie ze to oszustwo bylo. Jakis nowy sposob na wyciagniecie danych. Pan w moim banku sprawdzil i nie potwierdzil logowan z innego telefonu ani w innej miejscowosci.
Wszystko bylo tak realistyczne ze jakbym byla gdzies w miescie i by zadzwonili to napewno bym wystraszyla sie i podala dane a ze bylam w domu maly spal to mialam chwiel aby przysluchac sie temu. Nawet teraz jak tak siedze i mysle to sie kupy nie trzyma bo ona mowila ze wszystko widzi a jak widzi jak nie podawalam jej nic… a jak dzwonilam do swojego banku to zeby ten Pan mogl sprawdzic to musialam podac kody zabezpieczajce zeby mogl wejsc na moje konto i sprawdzic co tam sie dzieje.
Wiec uwazajcie na siebie. Nie dajcie sie nabrac ze na jakas reklame weszliscie czy cos …

1 polubienie

Dobrze że nie podałaś żadnych informacji bo byłoby po pieniądzach , ciekawe dlaczego w wakacje zawsze jest jakby więcej prób wyłudzeń i oszustów . A technologia tak pomaga złodzieja że szok , że nawet potrafią podłączyć się pod numer banku

No podlaczaja sie pod wszystko… temu Pan z mojego banku powiedzial ze nastepnym razem jak ktos zadzwoni to mam powiedziec zeby zamiast na meila wysylali instrukcje to prosisz o wyslanie na poczte w aplikacji wtedy oni twgo nie zrobia bo nke maja takiej mozliwosci a na meila wysla link do banku wejdzie sie i koniec

1 polubienie

Masakra… Dobrze, że zachowałaś czujność i nie dałaś się złapać. Takie oszustwa są coraz bardziej dopracowane i potrafią nieźle zmanipulować. Dobrze , że zadzwoniłaś do swojego banku i wszystko sprawdziłaś

Ja juz od dawna nie podaje zadnych danych przez telefon. Jak ktos do mnoe dzwonil w sprawie konsolidacji kredytow to az sie zasmialam. Bo nie mam kredytu :wink: ale oczywiscie chwile po tym telefonie spakowalam Bąbla do wozka i spacerkiem do banku czy oby na pewno nikt na mnie nie wzial kredytu bo wiem ze to sie zdarza szczegolnie w parabankach bo to mozna zrobic internetowo. Na szczescie moj bank mam bliziutko i wszystko wyjasnilam. Nie podaje zadnych informacji, ostaynio nawet ktos do mnie dzwonil z jakiejs firmy i pyta czy rozmawia z ( tu podal moje imie oraz panienskie nazwisko) a ja mowie ze nie wiec sie rozlaczyl :rofl:

Oby więcej osób miało taką czujność jak Ty.

No ja tez nie podaje… tez chcialam przejsc sie do banku zeby przez telefon nic nie blokowac a ona ze nie ma takiej mozliwosci temu sie rozlaczylam :blush: bo mi sie lampka zapalila

1 polubienie

Alw to wszyatko bylo tak realistyczne ze masakara… i co mnie jeszcze zdziwilo? Halas w tle… skoro dzwoni z departamentu to wiadomo z jakiegos biura a tam cisza powinna byc a w tle bym taki gwar jakby obok siedzialo pelno ludzi i przez telefon rozmawiali

Tak uważajcie bo robią jeszcze tak że dzwoni do nas numer i na wyświetlaczu jest że to nasz Bank dzwoni a to całkiem inny numer. Nigdy nic przez telefon chyba że sami dzwonimy

1 polubienie

Do mnie bank nigdy nie dzwonił, więc od razu bym wiedziała, że coś jest nie tak. Zawsze od razu blokuję takie numery

Ja tak samo nigdy nie podaje nic przez telefon. Jak mam coś załatwić w banku to albo na aplikacji, albo idę do placówki. Niby przez tel może być wygodniej, ale wystarczy chwila nieuwagi i zostajesz bankrutem z zadłużeniem…

Dobrze,że zachowała czujność. Niestety coraz więcej takich oszustw. Najgorzej,że potrafią wykorzystać teraz AI do odtworzenia czyjegoś głosu, żeby brzmiał jak ktoś bliski. Ja z bratem ciągle uczulam rodziców, że oszuści mają różne metody i żeby nie dali się nabrać. Brat ustalił z mamą jakiś tekst, który ma powiedzieć gdyby faktycznie coś się wydarzyło i chciał pieniądze. Młodzi ludzie jeszcze jakoś mogą wyczuć pismo nosem, gorzej osoby starsze, nie wszyscy są przygotowani na tak przemyślane przekręty, a do tego dochodzi stres i potem nieszczęście.

ojej dobrze ze byłaś czujna , teraz na oszustwach można się spotkać na każdym kroku, coraz więcej tego ;/

Dziadkow mojego meza uczulam zeby nie odbierali zadnych obcych numerow juz. Jak ktos cos bedzie chciał to napisze sms. Bo naprawde oni widza po peselu rocznik i do babci to dzwonili 5 razy dziennie z roznych numerow, wciskali jej wszystko, od bankow, po operatorow, internetz garnki, okulista no wszystko za jedynie podanie wszystkicu danych o klikniecie w link xD

1 polubienie

Ale prawda jesy taka ze teraz Ai robi tak ze podszywa sie oszust i gada moim glosem,moze sie wyswietlac moj numer itp… na szczescie my mamy dziadkow za plotem wiec sie smiejemy ze jak bedziemy chcieli hajs to wpadniemy na kawe :rofl:

1 polubienie

ja tez nie odbieram jakiś dziwnych nr, ostatni to po 3 dziennie dzwonią zjakiejs sieci lub fotowoltaiki

Taaak z fotowoltaiki tez mialam i facet gadal i gadal i gadal i ja wzielam go na glosnik i zajmowalam sie dalej obiadem, jak skonczyl gadac zapytal czy jestem zainteresowana a ja : bylam, poniewaz mam panele fotowoltaiczne na dachu od 4 lat :rofl:

heheheh to się Chlop naprodukował a tu nic , ja raz powiedziałam ze mieszkam w bloku co mi poleci ;p to się rozłączył ;D

A czy jest może jakiś sposób aby takie tel do nas nie wydzwaniały ? Słyszałam że da się jakoś zablokować nr spam

1 polubienie

Warto też zgłosić numery jako spam, wtedy inni użytkownicy są ostrzegani.