Hej,
jak rozwiazujecie temat opieki podczas miesiecznego wolnego waszych dzieci w żlobku/przedszkolu?
Witaj na forum #teamLOVI!
Hej,
jak rozwiazujecie temat opieki podczas miesiecznego wolnego waszych dzieci w żlobku/przedszkolu?
My mamy cały lipiec wolne od żłobka, teraz akurat jestem w domu, ale generalnie i tak pracujemy z mężem na zmiany. Ja na rano, a maz na 18ta, wiec w sumie teraz do południa późnego jesteśmy wszysycy w domu. Nie mamy dziadków do pomocy, wiec wybraliśmy prace na zmiany, żeby zawsze ktoś byl w domu i nie musiał brać opieki w razie choroby. Warto tez sobie zaplanować urlop na ten czas , jak się nie ma z kim dziecka zostawić.
Ja obecnie jestem na wychowawczym ale pamietam czas kiedy pracowalam ;/
Ciezko bylo organiowac ten czas;/ zwlaszcza ze musielismy sami cos kombinowac;/ zmiany musielismy dostosowywac tak aby caly czas byla opieka nad mala + urlop i jakos to szlo;)
2 tygodnie urlopu mama i 2 tygodnie urlopu tata i robi się cały miesiąc możliwości opieki nad dzieckiem jeśli nikt nie może pomóc. Moja siostra tak robi z mężem bo mieszkają daleko.
Jeżeli dziadkowie są daleko lub pracują to urlopy rodziców to chyba jedyna opcja. Moja córeczka ma dopiero od września chodzić do żłobka a ja zaczęłam pracę i przez 2 miesiące musimy kombinować. Trochę mąż bierze wolnego, trochę moja mama bierze urlopu i przyjeżdża do nas, trochę teściowa i tak się wymieniamy. Ja zbieram urlop żeby mieć na pierwsze dni września na adaptację.
Dokładnie u nas tak samo. Żłobki w najbliższym otoczeniu wolne w lipcu zamiast jakoś się wymieniać, moim zdaniem trochę źle to pomyślane. Oczywiście są prywatne ale ceny kosmiczne za jeden miesiąc. Dobrze że dziadkowie blisko;)
Ceny żłobków prywatnych są kosmiczne potwierdzam bo wiem z doświadczenia. Mi każde dziecko miało szansę dostać się do publicznego. Ale mój żłobek prywatny był nieczynny tylko dwa tygodnie i ja właśnie też tym okresie dwutygodniowego urlopu zaplanowałam sobie swój dwutygodniowy urlop. To mnie zastanawia czemu cały miesiąc jest placówka nieczynna skoro właśnie wszystkie mogłoby być dwa tygodnie i w tym czasie wszystkie panie opiekunki też mogłyby skorzystać ze swojego urlopu a placówka w tym czasie zwykle robi jakieś drobne remonty jeżeli jest taka potrzeba. Ale miesiąc co jest dużo i ciężko w tym czasie zapewnić opiekę trzeba się jakoś z partnerem wymieniać na zmianę brać urlopy z tym że u mnie w pracy na przykład było ciężko bo wiadomo że dużo osób ma dzieci które wymagają opieki A u mnie dyrektorka oczywiście nie mogła dać wszystkim na raz urlopu. Być może trochę niesprawiedliwe ale u nas pierwszeństwo mieli właśnie rodzice z małymi dziećmi. Trochę krzywdzące bo wiadomo że wakacje to taki specyficzny czas i każdy chciałby sobie gdzieś chociażby odpocząć W wakacje a nie iść na urlop na przykład we wrześniu. Teraz jestem w ciąży więc jestem na zwolnieniu i wypisałam córkę na czas wakacji ze żłobka A od września przedszkola. Z tym że już gdzieś z tyłu głowy mam to że kiedyś będę musiała wrócić do pracy i już też z tyłu głowy mam wszystkie te momenty choroby i to mnie przeraża ile trzeba było kombinować żeby zapewnić dziecku opiekę podczas nieobecności rodziców i choroby dziecka
Urlop i niania do dziecka lub do rodziców
Ja w zeszłym roku miałam z mężem osobny urlop. Ja brałam 2 pierwsze tygodnie lipca ,a mąż drugie. I tak mieliśmy zapewniony miesiąc opieki. A jechaliśmy poza sezonem na tydzień razem.
Najlepiej podzielić się z mężem opieką i wziąć UW po 2 tyg albo poprosić dziadków..
Wykorzystujemy do pomocy ciocie i dziadków 😂
A u nas są to tylko 2 tygodnie. Nie było więc problemu, wzięłam na ten czas urlop. Pewnie gdyby to był miesiąc, to z mężem wzięlibyśmy po 2 tygodnie, a ostatecznie jakby się nie udało, to pracowalibyśmy jakiś czas z dzieckiem w domu.
kurcze potwierdzacie w wiekszosci moje obawy :) szkoda troche 2 tygodni mijania z mężem :)
No nic nie poradzisz. Miesiąc to jeszcze w miarę, poczekaj aż dziecko pójdzie do szkoły i będą 2 miesiące wakacji.
Ja mam ten komfort że daje synka do placówki, w której sama pracuję - on będzie w żłobku, ja w przedszkolu. Mamy przerwę 2 tygodnie, wtedy normalnie wszyscy pracownicy mają urlop, a więc synek będzie ze mną. W prywatnych placówkach często są to tylko 2 tygodnie, w publicznych miesiąc
Halmanowa to super że możesz mieć tak blisko syna. Jednak to też będzie dla ciebie komfort psychiczny że będziesz mogła go doglądać w każdej chwili
Praca z dziećmi - nie zazdroszczę ale podziwiam. A fajnie mieć tak blisko dziecko w żłobku
Tanie i nie fajnie. Ja jakbym pracowała tak blisko dziecka to pewnie co chwilę bym biegała i pytała co tam jak tam? Ale też fajnie bo jednak to dziecko jest pod ręką i nie ma problemu z zaprowadzeniem czy odebraniem z przedszkola
Ola racja. Ja w sumie też mam dość blisko dzieci w szkole także jak tylko się coś dzieje to zaraz po mnie dzwonią a ja jestem do 5 minut
U nas właśnie był pierwsze takie wakacje syna ale ja jestem na macierzyńskim no to się zajmowałam nim. Od sierpnia idzie na dyżur. W przyszłym roku raczej też jeszcze będę w domu no a jak nie to moi rodzice się nim zajmą bo są na emeryturze. Ja też miałam to szczeście będąc dzieckiem, że dziadkowie byli w domu cały czas, więc każde ferie i wakacje siedziałam w domu i miał się mną kto opiekować.
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.