Zainspirowana wątkiem o Japonii pytam Was, dziewczyny, a może by tak Szwecja?
Marzyłam by tam polecieć (popłynąć?) i dlatego mam pytanie: czy któraś z was była? Jak się tam dostałyście, co wspominacie miło? Marzy mi się prom ale nie jestem pewna bo:
- - pieniądze (pozornie 300 zł to nie jest dużo, samolot wychodzi podobnie) ale to nadal nie są małe pieniądze
- - czas - płynie się 8h (sporo!) ale z drugiej strony loty też nie trwają 3h
W sumie taki rejs promem to może być fajna przygoda. Co myślicie?
Mój mąż 3 lata z rzędu był w Szwecji na sezon do pracy maj-lipiec . Prom wspomina super , najszybszy płynie 6h i o ile dobrze pamiętam to płynął stena-line . Można spokojnie chodzić po pokładzie, na pewno byście się nie nudzili. Do tej pory wspomina te widoki jak nie widać horyzontu A za chwile się pojawia gdzieś w oddali . Szwecja jako kraj też piękna teraz są tam białe noce , pełno jezior , ogromne lasy i drewniane domki .
Ja płynęłam promem do Danii ale znacznie krócej bo 3 godziny. Dobrze to wspominam, płynęłam pierwszy raz i jak dla mnie ciekawe doświadczenie. Na pokładzie promu buja znacznie bardziej niż w samolocie. Więc jak ktoś ma chorobę lokomocyjną może być ciężko. Ale jak najbardziej polecam
Ja przyznam, że nie zdecydowałabym się popłynąć/ pojechać do Szwecji. Zbyt dużo Muzułmanów tam jest, Szwecja nie jest bezpiecznym krajem. Wiadomo, że nie można wszystkich ludzi wrzucać do jednego worka i nie każdy Muzułmanin to terrorysta, ale to co się wyprawia w tym kraju, przechodzi ludzkie pojęcie i o tym niestety nie usłyszycie w telewizji. Więc się dobrze zastanów. Mój brat np, był w Danii i sobie bardzo chwali, był tam z żoną, z młodszym synem, który miał wtedy 1,5 roku i psem. Pogoda super, ludzie życzliwi, ogólnie miło.
Ja, gdybym miała taką możliwość, to na pewno bym skorzystała.Kolega pracuje w Szwecji i bardzo chwali tamtejsze widoki,krajobrazy itd.Nie raz wspominał ,że tam jest pięknie.
Rejs statkiem też może okazać się atrakcją ale i również porządnym wyzwaniem.Jesli ktoś cierpi na chorobę lokomocyjną to taka wycieczka może być uciążliwa poprzez mdłości i wymioty bo może bujać konkretnie a także dość długo,bo kilka godzin trwa przepływ.
Magiczny pazur Norwegia też jest niebezpiecznym krajem przez uchodźców. W niektórych miejscach koło lasu nie można się zatrzymać bo napadają
Moim skromnym zdaniem, jeśli chcesz zwiedzić Szwecję to jedź. Aczkolwiek 8h promem dluuugo, lepiej samolotem tym bardziej, że często są promocje ;) co do imigrantów.. wszędzie są, w Wielkiej Brytanii, Niemczech, Holandii, Włoszech itp etc..
m.kuki oczywiście, że są wszędzie, ale w Holandii, czy we Włoszech, nie ma ich tylu, ile np. we Francji, czy właśnie Szwecji. Poczytaj sobie, co aktualnie się dzieje w tym kraju i dlaczego jest taki niebezpieczny. Ile gwałtów dziennie jest na kobietach, że Polki boją się wychodzić po godzinie 18:00 z domu. Od początku 2015 roku, imigranci dokonali blisko pół miliona napadów na kobiety, niestety bardzo często sprawcy pozostają bezkarni. Każdy robi, jak uważa, tylko lepiej jest czasem czemuś zapobiec, niż później naprawiać...
Polecam Szwajcarię i Austrię do zwiedzania, nie ma tam tak wiele imigrantów. I znaczenie bezpieczniejsze kraje od Wielkiej Brytanii, Holandii czy Włoch. Te kraje są bardzo bogate w piękne krajobrazy i walory turystyczne
Kiedyś miałam na 3 dni popłynąć na wycieczkę do Szwecji z firmy Stena Line. Mają krótkie wycieczki, ale ceny są w porządku. Dodatkowo często można wyłapać różne promocje u nich :) Myślę, że wyjazd na 1-2 dni na wycieczkę z przewodnikiem nie byłby zły czy mega niebezpieczny. Ja cały czas wierzę, że jak są organizowane wycieczki to w te bezpieczne i sprawdzone miejsca. https://www.stenaline.pl/wycieczki
Moje marzenie - mam nadzieję, że za kilka lat uda się pojechać.