No na Wyspach w ogóle lekarze nie mało zarabiają i wystarczy być lekarzem rodzinnym. Specjaliści zdają jakieś tutejsze egzaminy i wykupują licencje a i tak im się opłaca.
W Irlandii są w ogóle polskie przychodnie z szeroką gama specjalistów’. Z usług polskich lekarzy korzystają wszyscy, bo wiedza, ze Nasi specjaliści są dobrze wykształceni.
Nie dziwię się kobieta, że latają do Polski - nie raz to jest tańsze niż wizyta tutaj - czasem można upolować nawet bilety za 50e w dwie strony dla jednej osoby, wiec taka turystyka się opłaca. Do tego jeżeli kobieta ma polskie obywatelstwo ma za darmo lekarzy. Tutaj jeżeli na dwie osoby, obie wykazują zarobki zwykle nie ma już pełnego ubezpieczenia i tez np. za niektóre badania itd. trzeba płacić. Nie wiem jak to jest z szpitalem i porodem, bo Nam przysługuje akurat karta medyczna…; )
Znajoma tutaj prowadziła ciążę (w sumie to jeszcze przed ciążą miała kilka wizyt) u polskiego lekarza i wydała łącznie prawie 3 tysiące na wizyty - była w ciąży zagrożonej przez co wizyty były co tydzień, dwa…
Samantka nie dziwie sie ze z uslug polskich lekarzy korzysta wiele osob. Masz racje u nas medycyna jest na wysokim poziomie i na pewno nasi lekarze sa dobrze wyksztalceni a przez to cenieni w swiecie;-)
No wlasnie czesto kobiety lataja do Polski tak jak piszesz bo sa czesto tansze wizyty a bilety mozna czasem za “grosze” upolowac i wtedy sie oplaca;-).
Dokladnie, nasi lekarze sa doceniani za granica;) Ja mialam takie szczescie ze w kraju w ktorym bylam opieka byla super no i wszystko z ubezpieczenia, a wizyta u tego specjalisty ktorego bylam, jakiegos guru od USG to kosztowala przeliczajac na zlotowki 1200zł. JEDNA WIZYTA! Sama bym tego nie oplacila, dobrze ze tam jest tak ze ubezpieczyciel pokrywa.
Moj Synuś urodzony przez CC w 40tc z USG i 38 tc z OM: 3720g i 56 cm
Wszystkie położne na oddziale mówiły że to duży chłopak, mnie tam się wydaje maciupki :*
Ja kiedyś o medycynie myślałam, ale to nie na moje nerwy. Raczej nie potrafiłabym pracować jako lekarz. Choć pieniądze to z tego są.
Gosiu duży chłopak. Mój ważył 3300 i był duży według mojej córki. A dziewczyna, która była ze mną na sali miała bliźniaki po 1,5kg. To dopiero były maleństwa.
Medycyna to niezly biznes;-) ja tez raczej bym nie mogla byc lekarzem. Chociaz lekarzem rodzinnym hmmm czemu nie;-) ale nie ma szans zebym sie przekwalifikowala zawodowo ze skarjnosci w skrajnosc.
Ja pracowac to bym chyba mogla jako lekarz rodzinny ale chodzi mi raczej o grubsze sprawy typu jakies operacje, glebokie rany itp. To jest jednak ciezki temat. Na studiach z racji zawodu bylam na kilku operacjach i to nie dla mnie:)
Nasz synek w 32 tygodniu waży 1800g. A jeżeli chodzi o kwestie bycia lekarzem to też bym się nie nadawała, przede wszystkim ze względu na brudnych, niedomytych ludzi którzy o siebie nie dbają. Podobno do wszystkiego można się przyzwyczaić, ale nie wiem czy bym się przemogła. Poza tym bardzo duża odpowiedzialność, ja nie czułam do tego zawodu powołania ale dla takich lekarzy z powołaniem czapki z głów.
Począwszy od 30 tyg ciąży waga płodu wzrasta o ok. 200 g na tydzien wiec szacunkowa wage łatwo oszacować, trzeba pamiętać ze bład pomiaru w badaniu USG moze wyniesc plus/minus 400g.
Mój dziadek jest lekarzem specjalistą - immunologiem a jego druga żona jest na wysokim stanowisku w laboratorium - uwielbiałam przychodzić do dziadka, do pracy albo do jeszcze AM, gdy wykładał ; ) A mój tata za to jest paramedykiem, ze względu na zawód a nie jest on wcale z medycyna związany…; )
Kiedyś myślałam o medycynie ale to pierw musi być sama medycyna a potem specjalizacja i masa praktyk, wiec trochę długa droga…; ) Poszłam jednak bardziej w ślady taty…; )
SamantKa dokładnie, żeby zostać lekarzem to długa droga. Studia ciężkie i długie. Ale jeśli ktoś wymarzył sobie taką pracę i lubi ją to wszystko przetrzyma.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.