Waga malucha

Dobrze mówicie każde dziecko inne nie ma co porównywać jedno szczuplutkie inne tak zwany nie mam nic zlego na mysli "pucus"wazne żeby było zdrowe i pilnowac tego w granicach rozsadku bo znam takie przypadki gdzie na każdy placz dziecka reaguja karmieniem bo głodne a nie zawsze to jest powodem placzu potem dzieciom rozciagaja sie zoladki jedza naprawde duże ilości jak na swoj wiek i sa naprawde dużych rozmiarow wtedy czyms takim to juz rodzice robia troche krzywde dzieciom

Mama być a takich rodziców tez jest dużo i nie widzą ze dziecko jest otyłe i ma problemy z poruszaniem i najprostszym czynnościami i jeszcze dokupuja ciasteczka i włączają bajkę zamiast zwabic dziecko do aktywności fizycznej

Mysle ze zaden rodzic nie chce aby jego dziecko bylo grubaskiem, niejednokrotnie widzi sie dzieci z nadwaga ale tak naprawde niewiadomo jaka jest tego przyczyna, pierwsza myśl  to ciasteczka i słodkie a wiedziałyscie ze niektore leki wplywaja na zwiekszenie apetytu?

Niestety  kolejnym problemem poza zdrowotnym czesto jest przedszkole lub szkola zwlaszcza jesli dzieci widza ze takie dziecko jest słabe;(

Anita często problem właśnie zaczyna się w wieku niemowlecym. Złe nawyki, któe wprowadzają rodzice ciągną sie za dzieckiem ,albo próbują dobrych nawyków nauczyć dziecko nie zmieniając nic u siebie także ono i tak siłą rzeczy będzie miało podobne nawyki 

Mazią nie zawsze zle nawyki rodziców powoduja że  dzecko ma tak samo. Wiadomo że chce to samo robić, jeść itp. ale np u nas mąż jak bierze do piwa chipsy to córka może z 2-3 weźmie a potem odpuszcza albo w ogóle nie bierze. Szału nie ma na nie. Czasami właśnie zabraniając robimy krzywdę bo dziecko nie zna smaku. A kiedy u kogoś innego zobaczy to chce spróbować. Myślę że dziecko też powinno różnych smaków spróbować w domu by przekonać się czy będzie miało na to szal czy nie i wtedy jak już reagować, tłumaczyć 

Tak samo jest z sokami u moich rodziców stoją a brata córka i syn wołają wodę bo soki dla nich za słodkie

Aneczka, ale wiesz nie chodzi mi o takie nawyki, że raz na jakiś czas ktoś w domu zje coś niezdrowego. Tylko codziennie są takie nawyki w domu pokazywane wśród dorosłych, a dziecku chcę sie na siłę dawac zdrowo nie jedząc z nim tego samego. Tak się nie da, a zdarza się, że właśnie tak rodizce robią. Chcą by dziecko jadło dobrze, ale nic nie robią ze swoimi nawykami .

My też się staramy by córka jadła zdrowo, ale sami tak jemy. Zdarza się, że chipsy od męża czy damy coś słodkiego jasne to po drugim roku się u nas dzieje .

Nati u nas też córka nie lubi soków. Ona chce wodę i raz na ruski rok wypije jak sie kupi taki świeżo wyciskany, ale to małe ilości wypije. Więcej wypije jak ja w domu wyciskam

Aneczka tutaj się z tobą zgodzę.Dziecko musi spróbować.u szwagierki mają pochowane słodycze,ona Zabrania  ale jak przyjdą do nas to potrafią bez ograniczenia jesc wszystko.

U nas malutka m swoją półkę z przekąskami  a starsze dzieciaki swoją.Syn jak je czipsy to bierze mala i dalej jej chrupki ale mówi że dostała chipsy.taki mały fortel.

Moja jak widzi sok w kartoniku to chce ale tylko po to żeby wbić słomkę. A pić to już zbytnio nie chce. Woli wodę 

5 mies tez kojarrze cos kolo rozm 80 i 8kg 

ja to żałuję, że nie zapisywałam kiedy się na jaki rozmiar przechodziło. To tak płynnie przechodziło, że ciężko było wyłapać ten moment. Jednak myślę, że 74 na pewno wtedy mieliśmy bo synek był spory od urodzenia.

Misiowa ja też tego nie zapisywałam ,ale mniej więcej kojarzę co i keidy. Natomiast wagę jej zapisuję 

W siatkach centylowych można sprawdzić jak wygląda na tle innych, moja córka ma 5 msc ponad 9 kg wagi i nosi już 86-92 a jest długa jak wąż  

Moja ma 7miesiecy I waży ok 10kg. Zakładam roz 80 ubranek. 74 jej nie wygodnie bo są trasznie napięte 

Filipek to bardzo długa bo moja 2 lata i 4 miesiące a nosi 92/98 :D