Witam,
Drogie mamy piszę bo trochę jestem zaniepokojona.
Przez cały okres ciąży czułam się dobrze, wyniki jak i sam rozwój mojej córeczki były w porządku.
Maleńka rozwijała i rozwija się według ginekologa prawidłowo, badania prenatalne też to potwierdziły, jednak niedawno po kilkudniowej obserwacji szpitalnej usłyszałam, że jak na 37tydz. moja córeczka zbyt mało waży.
I zastanawiam się w czym tkwi problem? Jak mogę małej pomóc nadrobić braki? Wydaje mi się, że dobrze się odżywiam i dbam o siebie w końcu to na niej najbardziej mi zależy i na tym by była zdrowa i silna…
Witam wszystkich.
Jestem w pierwszej ciazy, w 36 tygodniu i 2 dniu. Dzisiaj mialam wizyte kontrolna u swojego ginekologa. Powiedzial, ze mala wazy 2,600g. Dwa tygdonie temu miala 2,200g. Lekarz mowi, ze rozwija sie ksiazkowo. Ciekaw mnie jak to bylo u Was w tym czasie. Teraz dziecko przybiera coraz wiecej? Jaka waga narodzonego dziecka jest optymalna? Czy Wasi ginekolodzy mierzyli w drugiej polowie ciazy dlugosc dzieciatka? Mi taki pomiar robiono chyba na poczatku drugiego trymestru po raz ostatni.
Marta, nie masz powodów do obaw. USG bywa bardzo mylne. Niejednokrotnie niejedna z nas się o tym przekonała. Jeżeli jednak nadal się martwisz, to polecam Ci odpoczynek. Ginekolog powiedział mi, że dziecko przybiera więcej, gdy odpoczywamy. U mojego dziecka 2 tygodnie przed porodem waga z USG wychodziła niecałe 2500g, a okazało się, że synek urodził się z wagą 3640g. Głowa do góry, wszystko będzie dobrze!
Nie martw się, to że tak usg wskazuje nie oznacza , że Twoje maleństwo jest za małe. Nie stresuj się, bo to nie pomoże tylko odpoczywaj. Moja córka urodziła się mała i poradni dla wcześniaków dowiedziałam się, że u mnie miało to coś wspólnego z niedoborem witaminy D. Ale tak było w moim przypadku i nie potwierdzalam tego czy lekarska miała rację więc nie martw się. Życzę silnej i zdrowej dzidzi
martula to prawda usg wskazuje inaczej niż jest w rzeczywistości, sama się o tym przekonałam tym bardziej że lekarze biorą wagę ze swoich podręczników a tu się liczy genetyka. Jedne dzieci rodzą się po 4 kg inne po2.5 lub 3 nie przejmuj się mniejsza kruszynka szybciej przyjdzie na świat, a najważniejsze żeby była zdrowa.
mysle ze sie pomylili. mi kilka godzin przed porodem zrobili usg i wyszlo ze maly wazy 2700-2800 a urodzil sie 3120 nie martw sie, wazne zeby dzidzia byla zdrowa, nie wazne czy chuda czy grubsza
Dokładnie, tak jak dziewczyny mówią, nie martw się i nie stresuj bo nie pomagasz tym sobie ani dzidziusiowi Usg nawet to które my pacjentki określamy mianem porządnego i nowoczesnego często nie odwzorowuje wagi. Ja na prawie 4 tygodnie przed terminem na usg miałam wagę maleństwa 3100, a urodziłam 3 kg szczęścia czyli wynikało by z tego że przez prawie 4 tyg moja córka nie przybrała na wadze a wręcz schudła
Jesteście Kochane:) poczułam dużą ulgę, że nie tylko ja tak mam i wynik badania usg jeszcze nic nie oznacza. To moje pierwsze maleństwo dlatego też jestem może troszkę przewrażliwiona i też im bliżej rozwiązania tym mam więcej pytań, wątpliwości , ale chyba jak każdej mamie jedynie zależy mi przede wszystkim na tym, żeby wszystko było w porządku.
Dziękuję za tak szybką odpowiedź z Waszej strony
Raczej nic nie zrobisz,może taka uroda że po prostu dziecko urodzi się malutkie? A jak przepływy na usg i jaki stan łożyska? Bo czasem przez słabe przepływy w łożysku dzieci nie przybierają na wadze i rodza sie mniejsze. Pamiętaj że usg ma też swój współczynnik błędu i czasem waga może być albo większa niż rzeczywista albo o wiele mniejsza. Wystarczy że lekarz postawi w złym miejscu krzyżyk i już całkowicie rózni się pomiar. Może konsultacja u innego lekarza?
Martusiu imienniczko moja nie masz powodow do obaw bo tak jak pisaly dziewcyzny usg bywa mylne a nawet jak dziecko bedzie troszke mniejsze zawsze mowie ze latwiej urodzic takie 3,5 kg niz 4,5 a wex pod uwage ze dziecko bardzo duzo przybiera na wadze tez pod koniec ciazy i moze nadrobić straty , takie same obawy miala moja przyjaciolka a urodzila 2 miesiace wczesniej ode mnie i dziecko bylo male a teraz jej cora wazy tyle samo co moja i jest mlodsza takze nie bierz do glowy ciesz sie z rychlego spotkania z corka
Roxi133 może masz racje i taka jej uroda Co do przepływu na usg, stanu łożyska i wszelkich innych badań, pomiarów wszystko było prawidłowe, tak jak to powinno być, dlatego badania w szpitalu mnie tak i zaskoczyły i zaniepokoiły jednocześnie… Mała pcha się już na świat, ale właśnie ta nie do końca prawidłowa waga według lekarza zadecydowała, że jeszcze troszkę musi pomieszkać w brzuszku
Kum_pela dziękuję, za ciepłe słowa, może córcia nadrobi jeszcze to co powinna w każdym razie jaka duża, czy maleńka by się nie urodziła to będę się cieszyć, że już ja mam bo z każdym dniem się coraz bardziej nie mogę doczekać
Będąc na wizycie w 37 tc, lekarz powiedział, że dziecko waży 2550 g, że do porodu do 3 kg może dobić. Stwierdził, że nie ma nic niepokojącego z rozwojem, wszystko jest w porządku, a że waga mała to dobrze dla mnie, bo poród będzie łatwiejszy. Urodziłam 13 dni po wizycie i Mała ważyła 2400 g Co do porodu to faktycznie, okres parcia 10 minut, wyskoczyła jak Filip z konopi, taka kruszynka była
Nie martw się, myśl pozytywnie i niech dzidzia jak najwięcej przybiera! *; mamy podobną sytuację - 32 tc, wyniki moje i córci zawsze idealne, a tydzień temu okazało się, że przestała przybierać ): waga 1289g w 20 percentylu, obwód brzuszka poniżej 10. Przyczyny nieznane, stan łożyska bdb, przepływy super, a ona nie rośnie… Jutro wizyta u lekarza, też się stresuję, ale mam nadzieję- pewność! - że urodzimy duże i zdrowe maluszki (:
Btw. - podobno spanie na lewym boku wspomaga przepływ krwi i substancji odżywczych do dziecka, co może mu pomóc.
Ja do końca nie wierzę tym wagom i podchodzę do nich z dystansem np w 35 tc z ostatniego USG waga mojej małej była 2557 g a niespełna 3 tyg później bo poród 38+2 tc okazało się to być 3410 g szczęście także prawie kg przybyło jej heh
oszacowanie przez USG nie zawsze zgadza się z prawdą, u mnie akurat się zgodziło, ale znam wiele przypadków, gdy lekarz swoje, a rzeczywistość swoje.
np. dokładnie tydzień przed porodem lekarz ocenił, że bliźniaczki mają po około 2200g i to on sam oceniał po ich wcześniejszym zmierzeniu. w dniu porodu w 36tyg miały 2500g i 2490g gdzie każdy kolejny lekarz na obchodzie dziwił się, że tak ładnie równo mają wagę i jak na 36tydz to bardzo dobry wynik. sama byłam w lekkim szoku, bo mój młodszy synek, będąc sam jeden w brzuszku miał 2820g w 38 tyg.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.