Waga maleństwa 37 tyg

Witam,
Drogie mamy piszę bo trochę jestem zaniepokojona.
Przez cały okres ciąży czułam się dobrze, wyniki jak i sam rozwój mojej córeczki były w porządku.
Maleńka rozwijała i rozwija się według ginekologa prawidłowo, badania prenatalne też to potwierdziły, jednak niedawno po kilkudniowej obserwacji szpitalnej usłyszałam, że jak na 37tydz. moja córeczka zbyt mało waży.
I zastanawiam się w czym tkwi problem? Jak mogę małej pomóc nadrobić braki? Wydaje mi się, że dobrze się odżywiam i dbam o siebie w końcu to na niej najbardziej mi zależy i na tym by była zdrowa i silna…

Witam wszystkich.
Jestem w pierwszej ciazy, w 36 tygodniu i 2 dniu. Dzisiaj mialam wizyte kontrolna u swojego ginekologa. Powiedzial, ze mala wazy 2,600g. Dwa tygdonie temu miala 2,200g. Lekarz mowi, ze rozwija sie ksiazkowo. Ciekaw mnie jak to bylo u Was w tym czasie. Teraz dziecko przybiera coraz wiecej? Jaka waga narodzonego dziecka jest optymalna? Czy Wasi ginekolodzy mierzyli w drugiej polowie ciazy dlugosc dzieciatka? Mi taki pomiar robiono chyba na poczatku drugiego trymestru po raz ostatni.

Marta, nie masz powodów do obaw. USG bywa bardzo mylne. Niejednokrotnie niejedna z nas się o tym przekonała. Jeżeli jednak nadal się martwisz, to polecam Ci odpoczynek. Ginekolog powiedział mi, że dziecko przybiera więcej, gdy odpoczywamy. U mojego dziecka 2 tygodnie przed porodem waga z USG wychodziła niecałe 2500g, a okazało się, że synek urodził się z wagą 3640g. Głowa do góry, wszystko będzie dobrze! :slight_smile:

Nie martw się, to że tak usg wskazuje nie oznacza , że Twoje maleństwo jest za małe. Nie stresuj się, bo to nie pomoże tylko odpoczywaj. Moja córka urodziła się mała i poradni dla wcześniaków dowiedziałam się, że u mnie miało to coś wspólnego z niedoborem witaminy D. Ale tak było w moim przypadku i nie potwierdzalam tego czy lekarska miała rację więc nie martw się. Życzę silnej i zdrowej dzidzi

Tak jak juz dziewczyny pisaly usg czesto wskazuje inna wage niz dziecko ma w rzeczywistosci.

martula to prawda usg wskazuje inaczej niż jest w rzeczywistości, sama się o tym przekonałam tym bardziej że lekarze biorą wagę ze swoich podręczników a tu się liczy genetyka. Jedne dzieci rodzą się po 4 kg inne po2.5 lub 3 nie przejmuj się mniejsza kruszynka szybciej przyjdzie na świat, a najważniejsze żeby była zdrowa.

mysle ze sie pomylili. mi kilka godzin przed porodem zrobili usg i wyszlo ze maly wazy 2700-2800 a urodzil sie 3120 :slight_smile: nie martw sie, wazne zeby dzidzia byla zdrowa, nie wazne czy chuda czy grubsza :slight_smile:

Dokładnie, tak jak dziewczyny mówią, nie martw się i nie stresuj bo nie pomagasz tym sobie ani dzidziusiowi :slight_smile: Usg nawet to które my pacjentki określamy mianem porządnego i nowoczesnego często nie odwzorowuje wagi. Ja na prawie 4 tygodnie przed terminem na usg miałam wagę maleństwa 3100, a urodziłam 3 kg szczęścia czyli wynikało by z tego że przez prawie 4 tyg moja córka nie przybrała na wadze a wręcz schudła :slight_smile:

Jesteście Kochane:) poczułam dużą ulgę, że nie tylko ja tak mam i wynik badania usg jeszcze nic nie oznacza. To moje pierwsze maleństwo dlatego też jestem może troszkę przewrażliwiona i też im bliżej rozwiązania tym mam więcej pytań, wątpliwości , ale chyba jak każdej mamie jedynie zależy mi przede wszystkim na tym, żeby wszystko było w porządku.
Dziękuję za tak szybką odpowiedź z Waszej strony :slight_smile:

Raczej nic nie zrobisz,może taka uroda że po prostu dziecko urodzi się malutkie? A jak przepływy na usg i jaki stan łożyska? Bo czasem przez słabe przepływy w łożysku dzieci nie przybierają na wadze i rodza sie mniejsze. Pamiętaj że usg ma też swój współczynnik błędu i czasem waga może być albo większa niż rzeczywista albo o wiele mniejsza. Wystarczy że lekarz postawi w złym miejscu krzyżyk i już całkowicie rózni się pomiar. Może konsultacja u innego lekarza?

Martusiu imienniczko moja nie masz powodow do obaw bo tak jak pisaly dziewcyzny usg bywa mylne a nawet jak dziecko bedzie troszke mniejsze zawsze mowie ze latwiej urodzic takie 3,5 kg niz 4,5 :slight_smile: a wex pod uwage ze dziecko bardzo duzo przybiera na wadze tez pod koniec ciazy i moze nadrobić straty , takie same obawy miala moja przyjaciolka a urodzila 2 miesiace wczesniej ode mnie i dziecko bylo male a teraz jej cora wazy tyle samo co moja :stuck_out_tongue: i jest mlodsza takze nie bierz do glowy ciesz sie z rychlego spotkania z corka :smiley:

Roxi133 może masz racje i taka jej uroda :slight_smile: Co do przepływu na usg, stanu łożyska i wszelkich innych badań, pomiarów wszystko było prawidłowe, tak jak to powinno być, dlatego badania w szpitalu mnie tak i zaskoczyły i zaniepokoiły jednocześnie… Mała pcha się już na świat, ale właśnie ta nie do końca prawidłowa waga według lekarza zadecydowała, że jeszcze troszkę musi pomieszkać w brzuszku :slight_smile:
Kum_pela dziękuję, za ciepłe słowa, może córcia nadrobi jeszcze to co powinna :slight_smile: w każdym razie jaka duża, czy maleńka by się nie urodziła to będę się cieszyć, że już ja mam :slight_smile: bo z każdym dniem się coraz bardziej nie mogę doczekać :slight_smile:

Będąc na wizycie w 37 tc, lekarz powiedział, że dziecko waży 2550 g, że do porodu do 3 kg może dobić. Stwierdził, że nie ma nic niepokojącego z rozwojem, wszystko jest w porządku, a że waga mała to dobrze dla mnie, bo poród będzie łatwiejszy. Urodziłam 13 dni po wizycie i Mała ważyła 2400 g :slight_smile: Co do porodu to faktycznie, okres parcia 10 minut, wyskoczyła jak Filip z konopi, taka kruszynka była :wink:

Ja jestem tydzień po szpitalu więc, możliwe że i u mnie taki scenariusz się sprawdzi :slight_smile:

Nie martw się, myśl pozytywnie i niech dzidzia jak najwięcej przybiera! *; mamy podobną sytuację - 32 tc, wyniki moje i córci zawsze idealne, a tydzień temu okazało się, że przestała przybierać ): waga 1289g w 20 percentylu, obwód brzuszka poniżej 10. Przyczyny nieznane, stan łożyska bdb, przepływy super, a ona nie rośnie… Jutro wizyta u lekarza, też się stresuję, ale mam nadzieję- pewność! - że urodzimy duże i zdrowe maluszki (:
Btw. - podobno spanie na lewym boku wspomaga przepływ krwi i substancji odżywczych do dziecka, co może mu pomóc.

U mnie trzy dni przed porodem na usg pokazało że moja gwiazda waży 4 kg jak to usłyszałam ti byłam w szoku urodziła sie 3530

Moje maleństwo tydzień temu ważyło 3100 to był 37 tydzień i 5 dni lekarz powiedział że waga będzie podobna do wagi starszego synka czyli 3430 :).

Ja do końca nie wierzę tym wagom i podchodzę do nich z dystansem :confused: np w 35 tc z ostatniego USG waga mojej małej była 2557 g a niespełna 3 tyg później bo poród 38+2 tc okazało się to być 3410 g szczęście także prawie kg przybyło jej heh

oszacowanie przez USG nie zawsze zgadza się z prawdą, u mnie akurat się zgodziło, ale znam wiele przypadków, gdy lekarz swoje, a rzeczywistość swoje.
np. dokładnie tydzień przed porodem lekarz ocenił, że bliźniaczki mają po około 2200g i to on sam oceniał po ich wcześniejszym zmierzeniu. w dniu porodu w 36tyg miały 2500g i 2490g gdzie każdy kolejny lekarz na obchodzie dziwił się, że tak ładnie równo mają wagę i jak na 36tydz to bardzo dobry wynik. sama byłam w lekkim szoku, bo mój młodszy synek, będąc sam jeden w brzuszku miał 2820g w 38 tyg.

Usg może się mylić także z wagą dziecka będzie wiadomo dopiero po porodzie :)))

U mnie się nie pomylili:-) Staś urodzony w 37 tc ważył 2760