Ile ważył Wasz bobasek gdy się urodził/a? Jestem aktualnie w 35 tygodniu ciąży i malutka waży zaledwie 1700g. Boję się czy to odpowiednia waga na ten tydzień. Wśród moich znajomych każde maleństwo ma ponad 2200g. Czytałam o przypadkach gdzie dzieci rodziły się z taką malutka waga i były zdrowe, mam nadzieję, że i w moim przypadku będzie podobnie.
Pozdrawiam serdecznie wszystkie przyszłe mamusie
Mój synek urodził się z wagą 2210 g. Miał niestety hipotrofię, co było spowodowane najprawdopodobniej pępowiną dwu naczyniową. Tak niska waga zdarza się często i może mieć wiele różnych powodów, Zostało wam jeszcze co najmniej 4 tygodnie a więc miesiąc. Dziecko w tym okresie przybiera na wadze najwięcej tak więc myślę, że nie powinnaś się jeszcze tym martwić. Osobną sprawą jest USG które również ma granicę błędu i często się myli w ocenie wagi dziecka. W moim przypadku tak niska waga spowodowała problemy z termoregulacją i ciepłotą ciała, syn został umieszczony w inkubatorze na 3 dni. Po tym czasie złapał odpowiednią ciepłotę ciała choć przez pierwsze miesiące ubierałam mu kilka warstw ubranka ponieważ mimo sierpnia i ciepła za oknem szybko mi się wyziębiał. No i waga leciała w górę jak szalona i w 4-5 miesiącu prześcignął wagowo swoich rówieśników, którzy urodzili się z wagą ponad 3 kg. Uszy do góry!
Mój jak się urodził ważył 3360g obok mnie leżała dziewczyna co urodziła córke z waga 2600g przy końcu dziecko najwięcej przybiera więc się nie martw:)
Moj synek mial 3450g i 55 cm dlugosci:-) Urodzil sie w 41 tc
Z tą wagą to też są granicę błędu to nie ma co brać tak fi ciebie jeśli wsztstko w wynikach jest dobrze, a dzidziuś jeszcze ma trochę czasu by nabrać ciała
Już nie pamiętam ale chyba moja mała w tych tyg troche ponad 2kg ważyła, toteż nie była wcale taka mała bo urodziła się 3410kg heh
Nie ma co się martwić na zapas dzieci mniejsze szybko nadrobić umia niedobor wargi
Będzie dobrze.
36tydzień waga 2640g. Proszę się nie martwić na zapas. Ja urodziłam się w 7miesiącu z wagą 1200g. Teraz zdrowa jak ryba
Ja urodziłam synka z waga 3550 g około dwa tygodnie przed terminem. Synek był największym dzieckiem na sali.
Z badan Usg wychodziło ze synek może ważyć około 4 kg, tak jak mówił moj lekarz badanie usg zakłamuje do 10% na plus lub ma plus lub minus.
Dziękuję dziewczyny za te mile słowa, jestem spokojniejsza teraz troszeczkę
Moja Miśka miała 51cm i 2,680 . rozkosia33 dbaj o siebie i nie przejmuj się bo to wpływa na dziecko
Moja córeczka urodziła się w 35 tc i ważyła 2900, a poprzednia w 36 tc i ważyła 2600. Nie przejmuj się wagą, ważne żeby dzidzie była zdrowa. W szpitalu było wiele maluszków z wagą poniżej 2500 i były zdrowe.
Badania USG nie do końca potrafią trafnie określić wagę dziecka, więc bym się tak nie przejmowała
Ja leżałam pod koniec ciąży z podejrzeniem hipotrofii płodu, zupełnie na darmo… moja dzidzia ważyła w 38 tygodniu według wyliczeń niewiele ponad 2 kg ! A Lili przyszła na świat o wadze 3 kg i 52 cm
Hej.
Nic się nie martw, na pewno wszystko będzie dobrze. Odpręż się i myśl pozytywnie, bo lada chwila poród.
Gdy mój syn się urodził ważył 3980 g. Był jednym z cięższych dzieci. Niby mi to nie przeszkadzało, ale rośnie tak szybko, że aż się łezka w oku kręci. Obecnie ma 4 miesiące i 4 dni, a jego waga wynosi ponad 8 kg. Jest duży, wysoki, uśmiechnięty oraz radosny. Marzenie każdej mamy, ale jednak trochę smutno, iż czas tak nieubłaganie leci. Szkoda, że nie można go zatrzymać. Chociaż tyle dobrego, że zostają pamiątkowe zdjęcia.
Pozdrawiam wszystkich.
Z tą wagą na USG różnie bywa. Moja przyjaciółka bezpośrednio przed porodem dowiedziała się, że córeczka waży 3400g, gdy mała przyszła na swiat ważyła ponad 4200g
Aggi to faktycznie różnica duża w pomiarach musiała być koleżanka zdziwiona najważniejsze żeby dzieci czy to z dużą czy mała waga rodziły się zdrowe
także te pomiary trzeba traktować orientacyjne moja gin też mi to powtarzała, u mnie miało być coś ok 2900 a wyszło 3410 heh a brzuch był naprawdę mały
Nie ma co się tym tak zadreczac.
Urodziłam w 39 tc, dziewczynka, waga 2400g, długość 50 cm. W 37 tc byłam na ostatniej wizycie przed porodem, lekarz stwierdził, że malutka waży 2800g i do porodu powinna przybrać do 3 kilo, jakie było moje zdziwienie jak urodziłam i położna powiedziała, że waga małej to 2400g W naszej rodzinie rodziły i rodzą się takie maluszki, ja sama miałam 2150g, natomiast moja mama 2100g. Także może to genetyczne. Z drugiej strony tak jak dziewczyny wyżej piszą, nie można za bardzo ufać pomiarom z USG
Moje z początku 2-kilogramowe Maleństwo, leciutkie jak piórko i malutkie, na 2 miesiące ważyło 4220g, więc obecnie po 2 tygodniach myślę, że waga będzie dochodziła do 5 kilo, rośnie jak na drożdżach. Na początku położna mi powiedziała, że jak przybierze w ciągu miesiąca 700g to będzie super jak na tak malutką dziewczynkę, a po miesiącu ją zważyłam i przybrała 1 kilo, tak jak mówią takie maluszki jeszcze więcej przybierają na wadze, bo “gonią” swoich rówieśników. Przy wypisie ze szpitala dostaliśmy skierowanie do okulisty w celu sprawdzenia czy siatkówka oka się nie odkleiła ze względu właśnie rozpoznania hipotrofii wewnątrzmacicznej, szczerze mówiąc nie wiem czy Mała miała tą hipotrofię czy nie, lekarz nic takiego mi nie powiedział prosto w oczy
Trzeba było do pytać maleenka lekarza tyle że okulista to okulista powie więcej bo się specjalizuje w tym.
Też słyszałam że mniejsze urodzeniowo dzieci szybko przybierają na wadze to nie ma co się przejmować jeśli ta waga nie będzie idealna ja to wiem jedno aby zdrowe było dziecko i nie spadło na tej wadze to jest najważniejsze a reszta natura zdecyduje jak się będzie rozwijać a zawsze wychodzi na to że jest prawidłowo.
Ami - raczej mocno przestraszona jak po 26 godz porodu trzeba było zrobić cesarke. Ale wszystko dobrze się skończyło. Teraz się śmieje, że nigdy małego dziecka w domu nie miała
To długo ją meczyli żeby urodziła sn czasem Ci lekarze przesadzaj ciągną cały przebieg porodu tak długo, js bym chyba już wcześniej klucila siębo cc właśnie pod względem zdrowia dziecka bo gwarancji dać nie mogą ze będzie wszystko dobrze rodzac tak długo… Ale dobrze że się wszystko skończyło u niej pomyślnie.
Z tą wagą to faktycznie już jak nie jedno straszne dziecko, ale dla każdej mamy jej dziecko będzie i tak malusie, ehh moja prawie 6mc a waży już swoje i dalej jest dla mnie mała
AmiAga: Z tej radości, że wychodzimy do domu to chyba nie miałam głowy do tego haha. Ale wszystko jest ok, do okulisty we wrześniu/październiku i później po 1 roku życia.
także zobaczymy później. Moja mała jak wychodziliśmy do domu ważyła 2350g, a po tygodniu od wyjścia ze szpitala to przybrała tylko 50g, także położna się wystraszyła, ale to było dziwne, bo malutka jadła mi prawie co 2 godziny, trochę z cycka i po 70-80 ml mm. Ale już po dwóch tyg zaczęła normalnie przybierać, więc położna się uspokoiła
Wcale ci się nie dziwię maleenka też mogło by mi to wypaść z głowy bo jednak emocje że się idzie już z dzidziusiem do domu są ogromnie przepełnione szczęściem miałam tak samo to potwierdzam przechodziłem to podwójnie bo po wyjściu z jednego szpitala i tylko doba w domu znaleźliśmy się w drugim, ale było minęło od tamtej pory jest wsztstko dobrze…
A tren okres wrzesień/października to nie za długo, chyba że takie jest właśnie zalecenia lekarza to rozumie trzymam kciuki że wszystko będzie dobrze :-)))))
W domu z tym przebieraniem na wadze to różnie bywa, moja znowu spadała, oj trzeba tego pilnować na początku