Dziewczyny moja znajoma ma przepisany utrogestan dopochwowo, jednak przez pomyłkę przyjęła go doustnie, czy może przez to zaszkodzic dziecku?
Niestety do lekarza chodzi na NFZ, i nie ma z nim kontaktu telefonicznego, a kolejna wizyta za 2 tygodnie.
Witaj na forum #teamLOVI!
Dziewczyny moja znajoma ma przepisany utrogestan dopochwowo, jednak przez pomyłkę przyjęła go doustnie, czy może przez to zaszkodzic dziecku?
Niestety do lekarza chodzi na NFZ, i nie ma z nim kontaktu telefonicznego, a kolejna wizyta za 2 tygodnie.
To niech zapyta farmaceuta w aptece na pewno coś powie. Myślę że najwyżej żołądek ja zaboli przetrawi i nic się nie stanie. Tylko ona jest w ciąży czy karmi piersią?
Adamos jest w ciąży.
Trudno powiedzieć jaki będzie efekt takiego jednorazowego użycia, dopochwowe tabletki działają w miejscu podania, po połknięciu hormon może nie osiągnąć odpowiedniego stężenia w miejscu docelowym, ale czy negatywnie wpłynie to na ciążę trudno powiedzieć... wydaje mi się, że nie, chociaż warto skonsultować to z lekarzem ginekologiem czy np nie uznać tego za pominięcie dawki i przyjąć ją raz jeszcze dopochwowo w krótkim czasie, czy raczej odczekać... ja mimo, że chcodziłam na nfz zawsze mogłam na tel kom do tego lekarza zadzwonić w razie potrzeby, może niech sprobuje wykonać tel do przychodni i jakiś inny lekarz byłby w stanie udzielić porady
Powiem szczerze że ja bym się bała, nie wiem czy może zaszkodzić ale skoro zapisane dopochwowo to nie próbowałabym inaczej i napewno skonsultowałabym to jak najszybciej z lekarzem
Patrycja P on też się boi, ja mam mieszane uczucia, wydaje mi się że nic się nie stanie. Znajoma przyjęła utrogestan dopochwowo po okolo 2h więc dawka w zasadzie nie została pominięta.
Paulinek tutaj nie ma możliwości wykonania telefonu do przychodni bo przyjmuje jeden ginekolog.
Zadzwoniła do apteki, farmaceuta twierdzi że nie powinno zaszkodzić, jednak niepokój pozostaje.
Według mnie, nie powinno wpłynąć to znacząco niekorzystnie.Myslę,ze informacji, której udzielił farmaceuta jest godna zaufania i można troszkę odetchnąć z ulgą.
No nic już na to nie poradzi. Stało się. Wiadomo że dopochwowa tabletka będzie inaczej działać po potknięcia. Ale w żołądku są kwasy żołądkowe może to zniwelować jej działanie.
Ciężko stwierdzić czy coś się stanie , mi się wydaje , że nie podobnie jak dziewczyna ale sama jakbym pomyliła tak tabletki na pewno bym się stresowała , więc to zrozumiałe . A skoro nie ma kontaktu z lekarzem to tak jak sugerują dziewczyny farmaceuta może uspokoić koleżankę . :)
Myślę, że pani farmaceutka wie co mówi, inaczej powiedziałaby, żeby skonsultować się z lekarzem, a nie uspokajałaby nie wiedząc czy coś się może stać.
Jak koleżanką się stresuje zawsze może napisać pytanie na jakimś forum gdzie są specjaliści, są różne strony gdzie można zadac pytanie i odpowiada lekarz, więc może tam ja ktoś uspokoi skoro nie ma jak się skonsultować ze swoim doktorem ;)
Przede wszystkim niech się nie stresuje, bo to nie pomoże;)
Mamameg, nie ma na pewno żadnych danych jak to wpłynie. Leki są dostosowane odpowiednio do miejsc podawania i działania. Jednak jedna pojedyńcza dawka nie powinna zaszkodzić. Co najwyżej jakieś perypetie żołądkowo-jelitowe mogłyby się pojawić. Lek też nie jest trujący, bo przecież progesteron w innych preparatach przyjmuje się doustnie. Jedynie te substancje pomocnicze. Ja bym się jakoś tym nie przejmowała. Farmaceuta też powiedział, że powinna być spokojna. I następnym razem niech czyta ulotki, albo dopytuje lekarza co jej zapisuje.
Mamameg, i jak, wszystko skończyło się dobrze,czy koleżanka miała jakieś nieprzyjemne dolegliwości?
Czy wszystko skończyło się dobrze. Myślę że takie leki działają miejscowo i co najwyżej mogły spowodować jakieś problemy żołądkowe.
Zapewne nikt tego nie testował w taki sposób ,miejmy nadzieję że nie wywołał żadnych niepożądanych objawów
I.Filipek na szczeście nic sie nie stało, później znajoma przyjęła brakującą tabletkę :)
Mamameg, to dobrze, tylko znajoma pewnie strachu się najadła przez to sytuację.
Chyba lazda z nas byłaby zestresowana, dobrze że wszystko jest ok.
To dobrze, że wszystko ok
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.