Uszy - dziecko wsadza palce do uszu

ja dziś byłam na szczepieniu i pediatra w uszka nie zaglądała, w sumie to nigdy tam nie patrzy…ale jutro ide zmienić pediatrę, bo ta jest dziwna…
Jednak u nas sprawa z uszkami wygląda inaczej, bo jeździmy z małym do poradnii auriologicznej, a tam zawsze lekarz bada uszka:-)

U nas zawsze pediatra sprawdza uszka ( ale to nasi znajmoi, więc nie wiem jak jest normalnie ).
Karol praktycznie przy każdej chorobie ma zaczerwienione uszy.

Kasik, bo lekarz ogląda uszka przy infekcjach. Jeśli nie zgłaszasz przed szczepieniem niepokojących objawów typu gorączka, kaszek, katar to nie bada uszek.

Aha, a ja myślałam, że zawsze…
ale my i tak pediatre zmieniamy, bo ta nasza z powolaniem całkowicie się minęła…
Beata74 tak nie do końca zgodzę się z tymi migdałkami, bo moja siostrzenica ma teraz 6lat i już dwukrotnie wycinali jej migdałki, a nigdy się tak nie zachowywała, nie drapała uszek.

Mojemu też czasami się zdarza rozdrapać uszka, ale to przez paznokcie, bo nie mogę obciąć przez sen, bo się budzi, a jak trzymam go na kolanach, to czasami udaje mi się obcjąć tylko dwa paznokietki…
Wydaje mi się, że gdyby były większe orobkemy z uszkami, to tak jak pisze Beata, byłby problem ze ssaniem. Chyba, że nurofen blokuje…

kasik324, przy chorych migdałkach dziecko często choruje.

Tak tak Beata, ona często chorowała na angine szczególnie i taki nawet grubszy głos miała. raz jej wycinali, ale coś tam poszło nie tak i po kilku mc jeszcze raz wycinali

a my jesteśmy po wizycie już i pani dr powiedziała że uszka są ok ,infekcji ani zapalenia nie ma , powiedziała ze od ząbków uszka boleć nie powinny …raczej mogą ją swędzieć od świądu spowodowanego jej alergią albo może tak działać na nią wosk w uszkach :slight_smile:

Mały ma obcięte paznokcie co nie zmienia faktu że drapie, podejrzewam że ma po prostu “zakorkowane” uszka po maściach które brał przy poprzednich stanach zapalnych. Gardło ma czyste tak samo jak i nosek bo miał ostatnio sprawdzane. A mi cudem udało się na teraz na nfz załatwić małemu wizytę w światowym centrum słuchu w kajetanach mam nadzieję że tam nam pomogą więc z niecierpliwością czekam na wizytę.

super wiadomość ,