Ja miałam podobnie z pierwszym synem. Budził się 2 razy w nocy do kaszki i kilka razy żeby jemu podać smoczek po czym zasypiał. Kiedy miał gorączkę to budził się i płakał, żeby spać z nami.
Jednak z czasem coraz rzadziej budził się w nocy ;) Ja poprostu podawałam dziecku kaszkę lub smoczek I dalej spało;)
Z tym usypianiem to różnie jest. U mnie córka czasem uśnie po 21 a czasem dopiero o 23. Tyle że ja najczęściej ja noszę na rękach chwilę i śpiewam kołysanki.
U nas na samym początku było bardzo ciężko żeby syn sam zasypiał dlatego spał mi na klacie i tylko wtedy potrafił dłużej pospać
Obecnie zbliżamy się do 4 miesiąca synek śpi sam w łóżeczku są dni kiedy ładnie zasypia potrafi przespać 5-6 godzin są dni kiedy budzi się co 2-3 godziny
Najbardziej lubi spać na brzuszku i wtedy przesypia najdłużej
Na pleckach jak zaśnie jest różnie zależy od dnia 🙈
Są dni kiedy nie ma humoru robi się marudny i chce się przytulać to zdarzy się jeszcze ze po spi u mnie na klacie jednak po dłuższej chwili odkładamy go do chicco bądź łóżeczka
Ja uważam, Ze nie istnieje coś takiego jak przyzwyczajenie dziecka do noszenia - taki maluch po prostu potrzebuje bliskości.
wszyscy bliscy tez mi ciągle powtarzali, ”nie noś, bo się przyzwyczai” a ja właśnie wyznaje zasadę, żeby nosić bo się odzwyczai.. maluch tak naprawdę potrzebuje noszenia tylko do momentu aż nauczy się sam jakoś przemieszczać… czy to raczkować czy pełzać. A te chwile, kiedy nas potrzebuje naprawdę szybko mijają
Conprawda jak juz nauczyla sie usypiac bez rak to staram sie nie nosix ale wiadomo jak cos sie dzieje boli to peqnie ze biore i nosze bez dyskusyjnie;)
My też nosimy syna i również słyszeliśmy tekst "bo przyzwyczaisz" Ja sobie nie wyobrażam nie brać malca na ręce przecież takie maleństwo tego potrzebuje dzięki temu czuje bliskość z nami a później im starsze będzie nie będzie pewnie już tak chciało na rączki i być przytulane trzeba tulic puki jest małe �
Ja raczej mało nosiłam, więcej córka sobie leżała przy mnie, a teraz jak nich chodzi to przy mnie mogłaby cały czas siedzieć na podłodze i się bawić albo chodzić, a jak zostanie z tatusiem to głównie na rękach :D
U mnie synek ma rok i 5 miesięcy, ja jestem w 7 miesiacu ciazy - i ciagle słucham, nie podnoś nie nos zostaw… a jak maly płacze, to co mam zrobić? Zostawić go płaczącego? Oczywiście, ze nie. Biorę go na kolana i Tule. W nocy budzi mi sie ostatnio i krzyczy, chyba lek separacyjby się uaktywnił, mąż do niego wstaje a on i tak wola mame. No to biorę go na ręce i się nosimy, uspokaja się wtedy bardzo szybko, idzie spac dalej spokojny. Ewidentnie potrzebuje tej bliskości, nie mam serca mu tego odmawiać
Oj prawda , że ciężko odmówić dziecku bliskości której potrzebuje. Ja kiedy zaszłam w ciążę to syn miał rok i 3 miesiące. Też musiałam go nosic i podnosić co jakiś czas. Przy małym dziecku jest to nieuniknione. Dopiero w ostatnim miesiącu tłumaczyłam dziecku, że mam duży brzuszek i nie jestem w stanie go nosić. Na szczęście był już na tyle duży żeby to zrozumieć.
Będąc w drugiej ciąży to jednak trzeba na siebie uważać ale jak się podnosi od początku to nie jest to takie niebezpieczne. Ja w pierwszej ciąży nie podnosiłam praktycznie wcale
Wydaje mi się, że każda kobieta czuję na ile może sobie pozwolić. Kiedy czułam, że jest mi ciężko i nie dam rady czegoś zrobić czy chodzić to tego nie robiłam. Przy drugiej ciąży to mało co dałam radę zrobić.. strasznie źle się czułam i nie dałam rady za dużo chodzić. Jednak jeżeli lepiej czułam się to coś robiłam i podnosiłam syna.. później musiałam swoje odleżeć.. dom , ogród, dziecko.. nie ma nudy :)
Ja mam córkę 5 lat to wytłumaczyłam jej że nie wolno mi dźwigać teraz kiedy dzidziuś jest w brzuszku i od razu dobrze to przyjęła i zrozumiała :) W poprzedniej ciąży córka 3 latka równiż zrozumiała :)
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.