Usuwanie pieprzyków w ciąży

Chciałam zapytać czy któraś z Was usuwała pieprzyki w ciązy? Niestety jutro czeka mnie taki zabieg… Mam bardzo jasną karnację z tendencją do pojawiania się takich znamion. Zauważyłam, że w okolicy pachwinowej powiększył się moj pieprzyk, który z uwagi na zwiększenie wagi ociera o moje drugie udo i delikatnie pobolewa. Od dziecka miałam pieprzyki i nigdy ich nie usuwałam, ale ten podejrzany chirurg zalecił wyciąć jeszcze w ciązy i poddać go badaniu. Z jedenj strony się ciesze, że za chwilkę będzie wszystko wiadomo i nie bedę musiala się martwić, że może to coś groźnego i zwlekać z tematem , ale z drugiej zastanawiam się czy jest to zabieg bezpieczny dla dziecka…

Ja miałam usuwane 2 razy w ciaży, W ciąży bardzo często wszelkie zmiany skórne się powiększają i tak też stało się u mnie. Milimetrowa kropeczka na twarzy zrobiła się kilkunastomilimetrowa, wybrzuszona i do tego mocno, sama z siebie co jakiś czas krwawiła. Na początku mi ją wypalili przy znieczuleniu miejscowym, potem odrosła i ją wycięli. Jest to zabieg bezpieczny dla dzidziusia, dopytywałam w kilku źródlach:) nie martw się , lepiej to wyciąć,niż mialoby Ci to przeszkadzać

Jeżeli chirurg uważa ,że trzeba go wyciąć ,gdy jesteś w ciąży to chyba trzeba tak zrobić.
W końcu lekarz orientuje się czy jest to zabieg bezpieczny dla dziecka.Znieczulenie będzie miejscowe,więc nie stwarza zagrożenia dla dziecka.
Jak masz jeszcze wątpliwości to zawsze możesz jeszcze pójść do innego lekarza,aby się upewnić czy na pewno trzeba go usunąć np.onkologa.
Myśl pozytywnie,będzie dobrze.

W takim razie jestem spokojniejsza :slight_smile: bardzo dziekuje za opinie :slight_smile:

Dokładnie kochana, jeżeli chirurg zalecił wycięcie to absolutnie nie miał ma celu zaszkodzić twojemu dziecku. Jeżeli niosło by to za sobą jakieś ryzko z pewnością nie wykonałbyTego zabiegu. Głowa do góry, życzę powodzenia i szczęśliwego rozwiązania

I ja również uważam, że jeśli chirurg zlecił wycięcie Pietrzyka to należy tak zrobić. Znieczulenie miejscowe nie zaszkodzi Twojemu Maluchowi więc nie stresuj się niepotrzebnie bo stres jest gorszy niż te znieczulenie :slight_smile:

Mi i chirurg i dermatolog i ginekolog powiedzieli, że nie jest to niebezpieczna, więc bądź spokojna:)

Jeżeli lekarz zgodził sie na ten zabieg no to spokojnie mozesz na niego pójść bo na pewno nie ryzykowaliby zdrowiem i kosztem twojego dziecka. Tak jak napisała Aleks, ona miała taki zabieg i nic złego sie nie wydarzyło . Głowa do góry

A doradzicie do kogo w Krakowie się wybrać? 

Talura ale prywatnie czy na NFZ? 

Podpisuję się tutaj pod wypowiedziami innych. Wybierz się kochana do dermatologa i dermatolog oceni czy dane pieprzyki mogą zostać usunięte oraz jakim sposobem je usunąć. Usuwanie laserowe jest polecane jeśli pieprzyk znajduje się w wyraźnym miejscu ( na przykład na twarzy). usuwanie skalpelem w innych przypadkach ( dzieki temu mozńa wysłać materiał do badana histopatologicznego). W Krakowie mozesz wybrać się do kliniki https://instytut.bielenda.pl/oferta/dermatolog-krakow/

Chirurg pod kontrolą i ewentualne usunięcie już po rozwiązaniu ciazy

Musisz się udać do dermatologa, oni się znają na takich rzeczach. 

Chociaż ja miałam takie coś jak brodawczak jedna kropkę i ginekolog mi powiedział że tylko i wyłącznie po ciąży, do tego się używa jakiegoś środka wypalającego jak przy kurzajkach coś takiego 

Ja usuwałam piperzyka w lk medzie w Krakowie ale nie w ciazy, nie przypominam sobie zeby ciaza byla jednym z przeciwwskazac, najlepiej do lek na konsultacje.

dziewczyny, ile trwa taki zabieg ? jak to wyglada ?

u mnie szybko tylko usuną i zostawił go do badań 

Koło 15 minut z tego co pamietam 

własnie ja też jestem ciekawa czy można usuwać w ciąży, czy boli, jaki koszt mniej więcej.

Z tego co wiem nie zaleca się usuwania w ciąży ale jak jest sytuacja że trzeba bo może powodować jakieś inne objawy nie przyjemne badz zachodzi taka konieczność to niektórzy usuwają 

Hm lekarz napewno będzie wiedział co ma zrobić 🤷‍♀️