W styczniu tego roku weszła w życie ustawa 1000 zł przez rok czasu życia dziecka dla bezrobotnych.
Mamy które korzystają z tego proszę o informacje na jakiej zasadzie to działa.
Pozdrawiam ! ![]()
1000 zł miesięcznie działa na prostej zasadzie, przez rok 1 tys. zł na rękę będzie wypłacany:
-bezrobotnym zarejestrowanym w urzędzie pracy,
-pracującym na umowę o dzieło bez względu na dochód,
-rolnikom,
-studentom,
-osobom, których dochód jest niewielki i naliczone świadczenie wyniesie poniżej 1 tys. zł kwota zostanie wyrównana.
Tak samo kwota zostanie wyrównana, jeśli np kobieta zarabia najniższą krajową i wybierze opcję - przez pierwsze 6 tygodni wybierze pensję w wysokości 100%, a kolejne 26 tygodni 60%. Bo kwota 60% z najniższej krajowej to około 850 zł, więc państwo ma obowiązek wyrównania tej kwoty. Więcej można poczytać tu Zasiłek macierzyński 2018 - komu, ile i jak długo?
Ja jestem zarejestrowana w urzędzie pracy jako bezrobotna ale mój narzeczony pracuje czy w takiej sytuacji też będą mi się należały te pieniążki ?
Laurcia tak, pieniążki będą Ci się należały. ![]()
Ustawa działa też rok wstecz, więc ja również od stycznia do kwietnia (ukończenia roku życia dziecka) skorzystałam. Moja dwuletnia praca na czarno i ,smieciowke’’ została nagrodzona.
Może to nie 12 000 tylko 3 300, ale dobre i tyle.
za to na drugiego maluszka wezmę 12 000 i 500+.
oby te ustawy trwały jak najdłużej. ![]()
Aha i musiałam zanieść do mopsu (a raczej mąż, bo napisałam mu upoważnienie) pismo, które wcześniej wyciagnelismy i kilka załączników.
Małgorzatko jesteś normalnie jak encyklopedia
chyba wszystko wiesz ![]()
A ja to jestem taka zielona, że najchętniej z 1000 postów bym wstawiła z różnymi pytaniami…
Masz rację te ustawy są bardzo pomocne i oby były jak najdłużej ![]()
A musiałaś wpisywać we wniosku dochody męża czy jakieś zaświadczenie o zarobkach dać??
A kiedy drugi maluszek się urodzi ? ![]()
Ja rowniez pobieram to swiadczenie. I dochody meza wogole ich nie interesowały i zadnego zaswiadczenia nie musialam dawac. Wazne ze jest sie osoba bezrobotna i nie trzeba byc zarejestrowanym w urzedzie pracy. Ja wypelnilam tylko wniosek i zanioslam go do urzedu.
Dziękuję Lenko za odpowiedź ![]()
Super to jest w takim razie że wystarczy tylko wniosek złożyć ![]()
Widziałam ten wniosek na internecie i tam jest taki punkt skład rodziny czy skład gospodarstwa domowego. Wpisywalyscie tam też męża czy tylko siebie i maleństwo ??
Też żaluje ze nie znalazlam wcześniej tego forum bo na prawde jest tu duzo przydatnych informacji ![]()
Oczywiście chętnie napisze o nas troszkę, dziękuje za zaproszenie ![]()
Mam ostatnie jeszcze pytanko otóż czy długo czekalas na pieniązki od złozenia wniosku ? ![]()
Super. ![]()
U mnie zasada była taka… jeśli złożysz wniosek przed 10.dniem miesiąca to do końca miesiąca pieniądze na konto Ci wpłyną. Tylko wiesz… pewnie co region to inne zasady. Ja akurat jestem z Kielc ze świętokrzyskiego. Jak jest gdzie indziej to nie wiem. Może wejdź na stronę mopsu, pod który podlegasz i poczytaj czy jest wzmianka na ten temat? Spoko, nie ma problemu.
Pytaj śmiało jak coś, postaramy się pomóc. ![]()
A u mnie bylo inaczej wniisek skladalam 4 stycznia maja 30 dni na rozpatrzenie wniosku i przychidzi decyzjia kiedy bedzie termin wyplaty i ja dostaje pieniazki 18 i wtedy dostalam w lutym z wyrownaniem a teraz normalnie co miesiac,.
Pieniądze związane z tą ustawą są dla każdej mamy nie zatrudnionej na umowę o pracę (bezrobotnym), osobą który wypłacany zasiłek nie wynosi 1000 zł wtedy będzie kwota wyrównana do tysiąca złotych, pracującym na tzw umowy śmieciowe, studentom.
Gdzie składa się ten wniosek o 1000zł? Czy dostajac te pieniądze dostanę też 500+ przez rok czasu ?
W mopsie lub gopsie w zależności od miejsca zamieszkania. I pienieżki 500 + również się należą na drugie dziecko a na pierwsze w zależności od dochodu (800 zł na osobę lub 1200 w przypadku rodzin z dzieckiem niepełnosprawnym) I 500 jest przyznawane do kolejnego okresu rozliczeniowego tzn do września, bo w październiku 2017 trzeba będzie składać kolejny wniosek.
Dokładnie wniosek składamy z MOPS lub GOPS.
Czy ten 1000 dolicza się do dochodów gdybym chciała złożyć również wniosek o 500+ ??
Laurcia wydaje mi się, że jest to wliczane do dochodu.
no bo wiem, że 500+ się nie wlicza ale wydaje mi się, że to się wlicza
Jak najbardziej to 1000 zł kosiniakowego wlicza się do dochodu. Gdybyś miała zasiłek macierzyński też by się wliczał, więc to jest na podobnej zasadzie.
A 500 zł z tego 500+ faktycznie się do dochodu nie wlicza ![]()
Rozumiem Magros
a to o 500+ sobie po roku złożę ![]()
i tak się cieszę, że teraz można pobierać to 1000 zł macierzyńskiego bo kiedyś w ogóle nic nie dawali…
To prawda, jest to spora pomoc. Oby tylko ustawa 500+ dalej funkcjonowała ![]()