Czy faza cyklu jest istotna przy wykonaniu rutynowym USG piersi ?
Można je wykonać w każdym dniu cyklu, choć najlepszym momentem jest okres między 1 a 10 dniem cyklu miesiączkowego.
Pierwsza faza cyklu jest najlepsza do wykonania usg piersi
USG piersi można wykonać w każdym dniu cyklu , jednak preferowany okres to pierwsza połowa cyklu
USG piersi najlepiej wykonywać w pierwszej fazie cyklu (1-14 dzień od wystąpienie miesiączki), ponieważ:
- bardziej widoczna jest tkanka gruczołowa- nie jest obrzęknięta
- najlepszy obraz dla oceny radiologicznej dla lekarza
- badanie nie jest bolesne ( w drugiej połowie powiększenie i tkliwość przedmenstruacyjna powoduje bolesność przy ucisku głowicą USG).
To są wytyczne, ale zdaję sobie sprawę że trudno zaplanować termin wizyty aby przypadał akurat na pierwszą połowę cyklu jeśli rejestrujemy wizytę na NFZ z dużym wyprzedzeniem
Chyba ze wykonujemy prywatnie usg wtedy łatwiej się zapisac w preferowanym terminie
Na NFZ zapewne długo się czeka neistety
Dziś dostałam meisiaczke a jutro jadę naUSG - idealnie trafiłam .
Jednak miesiączkę dostałam tydzień przed czasem , ale myśle ze to nie będzie kolidowało z usg
Przy regularnych cyklach można bez problemu umówić się na wizytę celem wykonania usg peirsi , gorzej w przypadku nieregularnych cykli
Chyba na NFZ nie jest tak źle. .przynajmniej w moim mieście. Ja czekałam na usg 2 tygodnie.