Czyli wystarczy, że pójdę do pediatry dziecięcego którego wybiorę w przychodni i od niego / niej dostanę skierowanie na nfz?
A czy badanie USG jest obowiązkowe dla wszystkich niemowlaków ?
Monia po urodzeniu masz w książce że przysługuje Ci 6 wizyt położnej i 1 pediatry. I wtedy właśnie pediatra daje skierowanie na bioderka, mówi o szczepieniach itp
Nati czy obowiązkowe to nie powiem. Ale każda mama dostaje takie skierowanie. Jednak uważam że warto się wybrać. Żeby później nie mieć pretensji że się coś przegapiło, niedopilnowalo. U nas wyszło że córeczka ma problemy z bioderkami i wskoczyliśmy ok 6 miesięcy aż udało się wyjść z tego. Ja sama bym nie widziała o tym a lekarz na USG to zobaczył
Aneczka Dzięki za informacje . Jeżeli będzie skierowanie na pewno je zrealizuje ☺
Nati proszę bardzo :)
Nati tak, USG jest obowiązkowe dla wszystkich niemowląt.
nati tak jak pisze KVERVE jest obowiązkowe,tu nie ma wyboru....jezeli nie ma skierowania to sama dzwonisz do pediatry i ci wystawia
Weronisia ale jak nie pójdziesz mimo że masz skierowanie to raczej nic Ci nie zrobią bo co mogą?
Weronisia myślisz że ktoś tego pilnuje? Nikt.
u nas pediatra przy okazji szczepień pyta czy bylismy na usg bioderek, ale nie kazdy lekarz robi wpis w książeczce zdrowia. Niemniej jednak ja bałabym się odpuścić tego badania.
No to chociaż wiem teraz ze jak coś będę musiała tego pilnowac w terminie jak nikt mnie nie skieruje sam
nati, ja też mam to właśnie na uwadze :)
Mamameg dokładnie nie każdy robi wpis. Ale lepiej żebyśmy my tego dopilnowali żeby jednak ten wpis był
Ach gdyby nie forum połowy by człowiek nie wiedział ☺
mamamegg oczywiscie zgodze się z tobą-nikt tego nie pilnuje...mnie pediatra nie pytała czy zaliczyłam wizyte,ale jak Ty dla mnie to wazne badanie i uznaje je za oczywiste i obowiązkowe.Natomiast nie sadze ze lekarz nie wpisuje wizyty w ksiązeczkę
Weronisia mija pediatra sprawdzała czy mam wpis z wizyty
Weronisia z córką byłam już dwa razy i mam dwa wpisy, czekamy na trzecią wizytę i nie wiem czy to będzie ostatnia.
U syna mam tylko jeden wpis a wiem że byliśmy na usg kilka razy, nie pamiętam ile dlatego też założyłam wcześniej ten wątek.
A ile razy byliście na usg bioderek ja chyba 3 razy
Beata u nas był problem z bioderkami to ostatnio wizytę musieliśmy w 6 miesięcy
A jaki lekarz sprawdza bioderka ortopeda dziecięcy?
Monia chyba ortopeda