Urozmaicenie diety w 7 miesiącu

Witam. Mój maluszek niedługo kończy 7 miesięcy. Jako że od początku karmiony jest mm, to dietę zaczęłam mu rozszerzać już po 4 m. Oczywiście w 7 miesiącu jest większe pole do popisu, więc tu moja prośba- napiszcie mi proszę co dajecie jeść swoim dzieciom- na śniadania, obiady, kolacje, podwieczorki, desery???
Ze mnie marna gospodyni domowa, więc wdzięczna byłabym nawet za jakieś przepisy :slight_smile:

Jeżeli temat już był, to prosiłabym o link :slight_smile:

W tym wieku nadal podstawa diety jest mleko. Moje dziecko w tym wieku (a też rozszerzająm dietę po 4miesiącu)jadło kaszke na mm najczęściej na śniadanie. Na obiad zupkd warzywna z mięsem. I tu różnie zależy jakie warzywa miałam. Na deser bądź na drugie śniadanie owoce lub deser owocowy albo ze słoiczka np hipp albo robiony samemu np owoce zblendmowame i do tego łyżeczka jogurtu naturalnego lub trochę płatków owsianych wcześniej ugotowanyag. Potem jak już wiedziałam że akceptuje jogurt to czasem robiłam odwrotnie jogurt naturalny z owocem zblendowanym . Pozostaje posiłki to czyste mleko.

Justyna a jakie owoce blendujesz razem?

Nikt więcej?:slight_smile:

Ja mam dużo starsze dziecko i nie pamiętam tak dokładnie. Ale korzystałam ze strony osesek. Pl i tak jest co kiedy w diecie dziecta. No i łączyłam owoce które już można podać. Napewno banan jabłko maliny chyba morela gruszka śliwka chyba. Tylko nie wszystkie razem tylko zwykłe po dwa

No właśnie zastanawiam się które owoce do siebie pasują (oprócz jabłka, banana np.) :slight_smile:

Moim zdaniem banan tak samo jak jabłko pasuje do każdego owocu. Dobrym pomysłem jest podpatrzenie jakie połączenia są w słoiczkach dla dzieci

Pamiętaj że do roku podstawa żywieniowa dziecka jest mleko. Całą resztę dziecko próbuje i uczy się nowych smaków.

Ja oprócz książki alaantkowe BLW polecam Ci książę u malucha na talerzu. Też są podane ciekawe, proste przepisy, które spokojnie będziesz mogła wykonać w domu. :slight_smile:

Ja jak mały miał 9 miesięcy (9 bo zaczęliśmy dietę rozszerzać później). Na pewno podawałam jogurt naturalny z przeróżnymi dodatkami bo i dodawałam owoce i zboża. Unikałam gotowych jogurtów dla dzieci robiłam je sama.

Zupki z wszelkimi warzywami ryżem bądź kaszą. Wszystko zależy co akurat miałam i mieszałam różności żeby wprowadzić wszystko.

Robiłam jajecznicę na wodzie bądź delikatnie z masełkiem.

Możesz podawać kaszkę mleczna bądź bezmleczną.

Dawałam kasze manna z owocami. Płatki owsiane i jaglane.

Maluszkowi można podawać również pierwsze delikatne zupki. Preferuję zupki krem. Sa bardzo lekkie. Polecam zupę krem z dyni:

Na stronie jest dobry przepis ( oczywiśćie mozna zrezygnować z przyprawiania jedzenia).

Bobas lubi wybór też fajna książka przepiść fajne w książce u malucha na talerzu oprócz tego popatrzyłam połączenia na słoiczkach :wink:

Moja córka dostaje musy owocowe od Humany - 100% Organic i po prostu je uwielbia. Są zrobione w 100% z owoców i to jest ich ogromna zaleta. Moim zdaniem to świetne urozmaicenie diety większego maluszka :slight_smile:

Synek ma 8.5 miesiąca. Dietę zaczęłam rozszerzać jak skończył 6 miesięcy. Na początku dostawał ugotowane ma miękko warzywa np. cukinię, brokuła, kalafior, ziemniaki. Bardzo od początku mu smakuje awokado i mango. Są mięciutkie i same “rozpływają się” w buzi. Od początku dostaje też owsiankę, jaglankę itp. na wodzie z owocami. Mozna dawać jogurt naturalny i jajecznicę. Polecam blogi o blw. Nawet jeśli nie chcesz dawać dziecku jedzenia do ręki, przepisy można wykorzystać i potem rozgnieść czy posiekać i tak dać łyżeczką. Pediatra-dietetyk mówił mi, że po 6 miesiącu nie powinno się dawać papek, tylko albo do rączki, albo rozgniecione widelcem czy drobno pokrojone, jeśli chce się karmić łyżeczką. Podobno między 6 - 10 miesiącem życia dziecko ma największe kompetencje do nauki żucia i gryzienia i trenuje też w ten sposób mięśnie potrzebne do mówienia.

W ogóle moje dziecko to straszny alergik, więc zapisuję wszystko co jadł. Jak chcesz mogę ci wkleić jego jadłospis z początków :slight_smile: