Ostatnio zostałam zaproszona na urodzinową imprezę niespodziankę. Urodziny organizuje siostra siostrze w wynajętej sali na 40 urodziny. Chciałabym poradzić się Was czy zwrócić pieniadze siostrze która organizuje niespodziankę, która płaci na naszą obecność czy wręczyć tylko prezent solenizantce? Co radzicie kupić lub wręczyć? Będę wdzieczna za pomoc ;)
Tzn myślę, że skoro ta siostra nie mówiła, aby się złożyć na imprezkę to kasy bym jej nie dawała,solenizantce prezent bym tylko kupiła podpytując tej sis albo poprostu książkę o tematyce jak żyć i nie zwariować po 40 ,na rynku na bank coś będzie plus voucher na zabieg spa bądź masaż, w końcu 40stke ma się tylko raz i niech prezent zapamięta:)
też jeśli byłaby to mi bliska znajoma to zapytałabym czy ew coś można udekorować na sali czy może coś od siebie upiec :)
Danuta ma rację, jeżeli nie było prośby skrzyknięcia się na składkę za urodziny, to nie ma co sobie głowy zawracać. Jedynie co mogłabym zaproponowac, to wręczyć mały drobiazg za organizację, choćby maleńki bukiecik ,by wiedziała, że się ją docenia za to co robi
Myślę że gdyby miała być jakaś zrzutka to zostało by to ogłoszone :D trzeba się w tej sytuacji skupić na prezencie :D
Wydaje mi się że nie chodzi tu o zwrot za sale za osobę bo każdy mógłby tak pomyśleć z zaproszonych gości a skoro ktoś coś organizuje i zaprasza to raczej chodzi o to żeby ta osoba się pojawiła i wystarczy prezent. Ciężko powiedzieć co takiego, jak się zna tą osobę to bardziej można pomyśleć co ta osoba chciałaby dostać albo czasem warto poskładać się z kimś jeszcze żeby kupić coś większego a bardziej przydatnego albo kartę podarunkową do jakiegoś sklepu bo teraz często w prezencie daje się takie karty ;)
Jeśli to twoja siostra to może bym jej zwróciła
moim zdaniem jeśli nikt mówił, że jest składka to wystarczy prezent dla solenizantki :) jakby większy prezent daje jej siostra i to jest jej sprawa. Ty kup coś od siebie :)
Hmm jeśli nikt nie mówił że składacie się na te urodziny to moim zdaniem kupić prezent solenizantce.
A mi się wydaje że bylo by wspomniane o zwrocie;( bo w sumie prezent + zwrot za sale to prezent jak na wesele;D
Skoro dostałaś zaproszenie na imprezę to chyba prezent dla solenizantki niż jako składkowe bo myślę że organizatorka cis by wspomniała. Zgodzę się z koleżanką post niżej że wtedy wydatek byłby spory. A to jednak urodziny wiem że okrągłe ale jednak. To nie Twoja rodzina tylko znajoma. Jak nie wiesz jak postąpisz spytaj wprost organizatorki imprezy
Chce jej zrobić urodziny to niech robi ty kupujesz prezent solenizantce i tyle
Również uważam, że gdyby mieli wszyscy płacić za imprezę to zrzutka powinna być określona wcześniej, a tak to kupujesz tylko prezent dla solenizantki. Ta impreza pewnie z kolei jest właśnie prezentem od tej siostry.
W sumie to macie dużo racji , jeśli nie było mowy o żadnych składkach to sam prezent
Daj znać Justyś na czym stanęło:)
Ja uważam, że kupić wyłącznie prezent solenizantce, jeśli byłaby jakaś składka na imprezę za pewne siostra by o tym wcześniej wspomniała.
Myślę że nie powiedzą o zzutce na imprezie;) ale jak chcesz być spokojniejsza to można zawsze podpytać;) a potwierdzasz też przybycie?
ja jestem przekonana, że jak by byłą składka to by połowa zaproszonych nie przyszła bo te koszta byłyby wielkie :D a nie oszukujmy się z tych względów to i wesela odmawiają
Nie wiem dlaczego ale moje wiadomości muszą zostać zaakceptowane.. I żadna nie pojawiła się
Tak trzeba potwierdzić zaproszenie. Znalazłam fajne skrzyneczki gdzie jest miejsce na drobne wydatki i inne dodatki. Do tego bukiet z 3 róż i słodyczy z napisem wszystkiego najlepszego. Zastanawiam się jaki prezent Do jakiej kwoty byłby odpowiedni.. co innego urodziny organizowane w domu czy gril.. a co innego na sali.
Justyś to jak z potwierdzeniem to w sumie liczone za osobe, co do prezentu to faktycznie dylemat co kupić bo jednak grill na ogródku byłby lepsza opcja;)