Dziewczyny nie wiem czy był już podejmowany ten temat… jednak nie mogę znaleźć odp na nurtujące mnie pytanie…
Otóż… jestem na L4 w związku z ciążą… planowany termin porodu - wrzesień. mam do wykorzystania za ten rok urlop wypoczynkowy 26 dni + zaległy 10 dni. Czy mogę oba urlopy wykorzystać po macierzyńskim by dłużej zostać z dzidzią?? bo oczywiście chyba będąc na macirzyńskim również pojawi się urlop do wykorzystania tzn za rok 2015 i w sumie by wyszło
26 dni za 2014 + 10 dni zaległego + 26 dni z 2015…
dobrze to rozumuję??
Masz prawo wziąć urlop wypoczynkowy, ale zaraz po macierzyńskim a pracodawca nie może Ci odmówić.
Tym samym masz dłuższy "macierzyński"ale tylko o jeden urlop ten niewykorzystany przepada(za stary rok)
urlop nie przepada i zaległy musisz wykorzystać zaraz po urlopie macierzyńskim (rodzicielskim) a ekwiwalent wypłaca się tylko w momencie ustania stosunku pracy.
Dziwna sprawa bo się wystraszyłam że aż 36 dni mi przepadnie i zadzwoniłam do kadr… i dosatałam informację, że zarówno bieżący czyli 26 dni za 2015 jak i 26 dnia za 2014 + 10 zaległego mogę wykorzystać zaraz po macierzyńskim i że mi to nie przepadnie… ja już sama nie wiem…
no i tak jest jak powiedziała Ci kadrowa…nic nie przepada. Ja też kończąc rodzicielski idę zaraz na zaległy urlop i tym samym przedłużam sobie siedzenie w domciu z maluchami.
ja na pewno wykorzystam urlop zaległy ale zostawię sobie urlop bieżący ponieważ wracam do pracy koło marca więc większość roku przede mną więc na pewno się przyda choćby na wakacje:)
Tak Leila ma racje urlop Ci nie przepadnie. Zgodnie z art. 163par.3 kp w takim przypadku pracodawca ma obowiazek udzielic Ci urlopu wypoczynkowego tuz po urlopie macierzynskim. Bedac na urlopie macierzynskim jak rowniez na tym dodatkowym macierzynskim masz prawo do urlopu wypoczynkowego na takich samych warunkach jakbys normalnie pracowala w tym czasie, a niewykorzystany urlop Twoj pracodawca ma obowiazek udzielic Ci w pozniejszym terminie;-)
Tosiuleczko ja właśnie tak zrobiłam , masz prawo dłużej być z dzieckiem i jak skończy ci się macierzyński to możesz wziąć cały zaległy i obecny urlop ile chcesz .
Ja właśnie tak zrobiłam i nie było żadnych problemów w pracy
Urlop przedawnia się po upływie trzech lat licząc od dnia, kiedy mogł zostać wykorzystany. Jeśli mamy urlop naleźy za rok 2013, to mamy obowiązak go wykorzystać do 30 września 2014r, zatem przedawni się 1 października 2017r. Co waźne jeszcze przy urlopie, to to, że za kazdy miesiąc wychowawczego jest pomniejszany proporcjonalnie o 1/12 części, czyli jeśli któraś z Was wybiera się na wychowawczy na początku roku np.2015 roku to ma prawo wykorzystać najpierw caly urlop za rok 2015 i dopiero iść na wychowawczy. Dzięki temu za prawie 1,5 mca otrzyma jeszcze wynagrodzenie
Ja również miałam urlop za stary rok ponad 20dni i zapłcono mi za niego bo nie mogłam go wykorzystać. Powiem tak- czasem lepiej nie pójsc na urlop, po kasa z niego jest duża
Ja też mam do wykorzystania zaległe urlopy 20 dni za 2012 rok, 26 za 2013 26 za 2014 26 za 2015 czyli razem 98 dni. Urlop rodzicielski skończę 20 listopada, więc wrócę do pracy koło kwietnia, maja 2016:-) także będę z malutką prawie 1,5 roku a ze starszą córcią prawie 3 lata a na L4 ze starszą córką poszłam w marcu 2013 i od tego czasu nie wróciłam do pracy, bo zaszłam w drugą ciążę 9 miesięcy po urodzeniu pierwszej córci
Angie ma rację - ekwiwalent należy się tylko i wyłacznie przy rozwiązaniu umowy o pracę - tak stanowi kodeks pracy. Jeśli któryś z pracodawcow robi inaczej naraża sie na sankcje.
Racja - ekwiwalent wypłaca się jeśli nastąpi rozwiązanie umowy o pracę. I tu stosowane są różne praktyki - np. w firmie, w której pracuję w momencie złożenia przez pracownika wypowiedzenia zwalniany jest on z obowiązku świadczenia pracy, jednak dopiero po wykorzystaniu zaległego urlopu. Może się jednak zdarzyć, że przy np. 2 - tygodniowym czy miesięcznym okresie wypowiedzenia pracownik wykorzystuje część zaległego urlopu, a za pozostały czas ma wypłacany ekwiwalent.
Jeśli chodzi o wybieranie zaległego urlopu po urlopie macierzyńskim - pracodawca na wniosek pracownicy udziela takiego urlopu bezpośrednio po urlopie macierzyńskim. Pamiętać trzeba, że urlop udzielany jest na dni pracy, a nie na dni wolne (soboty i niedziele).
Dziewczyny - trzeba wiedzieć jeszcze, że wykorzystanie urlopu wypoczynkowego po urlopie macierzyńskim jest naszym prawem, a nie obowiązkiem. Możemy więc wykorzystać taki urlop w innym terminie.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.