Urlop rodzicielski/wychowawczy, a praca dodatkowa

Hej kobietki, może któraś z was miała podobną sytuację. Mam problem ze swoim obecnym pracodawcą, mam źle naliczane wynagrodzenie za okres kiedy byłam na zwolnieniu lekarskim i teraz jak już jestem na urlopie macierzyńskim. Zgłosiłam to do ZUS i obecnie mam z pracodawcą batalię o swoje wynagrodzenie… nie wiem czy będę miała gdzie wrócić po urlopie rodzicielskim, czy w ogóle będę chciała wracać.
Jak jeszcze pracowałam, to miałam plan, że dziecko oddam do żłobka, a ja sama wrócę do pracy, ale teraz nie mam co do tego pewności…
czy będąc na urlopie rodzicielskim mogę podjąć się zatrudnienia w innej firmie?
Pomyślałam też, że wezmę bezpłatny urlop wychowawczy, ale tu też pada pytanie czy mogę iść gdzie indziej do pracy? Na umowę zlecenie chociażby? Lub na etat, ale nie pełny a np pół?
Któraś z was pracowała będąc na urlopie?

Nie pracowalam bedac na urlopie, ale niedawno o tym czytalam, bo chce pomoc znajomemu rozkrecic biznes jego, bez umowy, bo bez wynagrodzenia. Ale jednak balam sie czy w ogole tak mozna. Bo niby pracownikiem nie bede ale w lokalu robic bede i np ksiazeczke z badaniami sabepidowskimi musze miec. Wyczytalqm ze na macierzybskim moge byc nawet zatrudniona na zlecenie. Nie wiem jak to sie ma do wychowawczego bo tego akurat nigdy nie mialam.

U nowego pracodawcy możesz pracować nawet na cały etat na uop i nie tracisz rodzicielskiego. Sama tak miałam podczas ostatniego urlopu, przez dwa miesiące dostawałam i zasiłek macierzyński i pensję

Ooo super, nie wiedziałam, że mogę gdzieś iść na cały etat. Chyba zacznę rozglądać się za nową pracą, bo co z tego, że jak jestem w pracy, to naprawdę bardzo dobrze zarabiam, skoro jak mnie nie ma, to tylko patrzą na czym mi pensje uciąć…
ZUS już wydał opinie, że pracodawca nie nalicza mi prawidłowo wynagrodzenia, a ja chyba będę musiała iść do sądu pracy, bo pracodawcy się nie spieszy, ani żeby do pisma ZUS się odnieść, ani żeby mi pensje wyrównać… :frowning:

Możesz pracować u innego pracodawcy jeśli jesteś na urlopie rodzicielskim.
Możesz nawet pracować u tego samego pracodawcy, z tym że wtedy maksymalnie na połowę etatu.