Dziewczyny, jak tak czytam, to coraz bardziej się skłaniam ku decyzji o wzięciu rodzicielskiego. Kurcze, jak Wy dajecie radę z jedną pensją, to ja z tymi 60% też dam. Nie będę musiała płacić opiekunce lub za żłobek, dojazdy do pracy odpadną, mniejsze szanse na zachorowanie, bo u nas tacy pracoholicy, że chorzy przyłażą, więc i na leki tyle nie wydam. Muszę tylko w banku ponegocjować co z kredytem hipotecznym, bo to największa zagwozdka, że rata naprawdę wysoka
Angie jak komus mówię , ze nadal jestem w domu z małym to słysze tylko pozytywne komentarze - to dobrze dziecko z mama jest szczesliwsze …ze bede przy pierwszych kroczkach , slowach itd
Naprawde łatwo finansowo nie jest ale dramatu nie ma …wystarczy dobrze rozplanowac wszystko . Dla mnie najwazniejsze jest szczescie dziecka i wiem ze z czasem pojde do pracy i bede z nim spedzac duzo mniej czasu …teraz chce dac mu wszystko …nauczyc go i dobrze wychowac …do rpzedszkola pojdzie , bedzie komunikatywny o wszystkim mi powie …a teraz ? teraz nie wiem co z nim sie bedzie dzialo …czy ktos sie z nim bawi , uczy go … no nie ufam
jak pojde do pracy to nasze dochody wzrosna
Rodzice, którzy dbają o dziecko i sa w stanie coś dla niego poswiecić, są z pewnoscią warci pochwał.
Jestem przekonana, ze dziecku tak wychodzi najlepiej (i tez bym tak chciała) dlatego pewnie sama skłonię się do tego wydłużenia o urlop wychowawczy. Jak sie nie uda finansowo tego pogodzić, wrócę do pracy. Na wychowawczym chyba mozna byc do 5 r. życia dziecka.
No ale ja zamierzam zostac jeszcze przynajmniej rok moze 2 …juz nie bede struny naciagac heh …zyc za 2 tys sie da ale nie długo …w sumie 1 tys bo polowa na opłaty odchodzi
Tez tak uwazam …jesli matka sie dwoi i troi …szuka promocji i kombinuje w kuchni zeby bylo smacznie zdrowo i TANIO to zasługuje na miano wspaniałej matki …( nie obrazajac osob ktore sa w trudnej sytuacji - maja kredyty …maja dobra prace i musza wrocic bo inaczej wypad
za przeproszeniem )
I jeszcze jedno dodam już na którymś wątku pisałam…że robimy z mężem zapasy artykułów chemicznych i higienicznych z długą datą ważności. Teraz np była promocja tabletek do zmywarek + druga paczka za 1 gr, lub jakies proszki do prania w promocji, nawet podpaski
wszystko ma date przewaznie 2016 (chowamy do komórki). Chemia jest droga, a jak już sianka nie będzie to tylko do komórki i wszystko mamy. Zapas już mamy na 2 lata
Róbcie tak póki Was stać, bo uważam, że to super inwestycja:)
Levusek masz racje …jesli jestesmy przy kasie to warto w takie rzeczy inwestowac bo nie oszukujmy sie ale pierzemy czesto a wiec bez płynu i proszku jest to nierealne …myc naczyna , zeby, wlosy , okna , podlogi itp tez musimy wiec pyny do naczyn , pasty do zebów , szmpony , plyny do okien i podlogi tez sa niezbedne…
Nie mamy pewnosci ze skoncza nam sie jak bedziemy mieli pieniazki …co jesli szmpon wraz z proszkiem skoncza sie niemalze w ten sam dzien? a w portfelu 50 zł na cały tydzien ?? jestesmy w kropce
Moje zdanie jest takie że jeśli chcesz spędzić pierwszy rok ze swoim maluszkiem to po prostu tak zrób. Rozumiem że dziś trudno o pracę , ale pomyśl o tym , ze twoje dziecko dorośnie i póżniej już nie wrócisz do tych chwil. A co do powrotu do pracy to uwierz mi , nieważne czy wracasz za rok … pół czy za dwa … zawsze powrót jest ciężki ,Będziesz zwracać uwagę czy ktoś krzywo nie spojrzał czy czegos nie powiedział … Wszyscy wydają się mili a w rzeczywistości jesteś obgadana wzdłuż i wszerz . Nie zawsze niekiedy ludzie maja fajna prace i pracują z fajnymi ludzmi ale bardzo rzadko NIESTETY ! Ja swój urlop wykorzystałam calutki nie zostałam zwolniona a pogaduchy za plecami i tak były … Powiedzialam sobie ze kolejny raz to już szybciej zmienie prace niż wroce do tej samej
Ja skorzystałam z urlopu rodzicielskiego który właśnie się skończył , wykorzystałam urlop wypoczynkowy 2 miesięczny a od 4 czerwca wybieram się na 3 letni urlop wychowawczy. Zdecydowałam się na to bez chwili zastanowienia… Tak jak wcześniej wspomniała LEVUSEK zrobiliśmy zapasy czego się dało ( chemii nie musimy bo maz pracuje w chemicznej hurtowni wiec wszystko mamy po hurtowej cenie + zniżki). Myślę ze nie bd żałować tej decyzji. Mały jako 4 latek pójdzie do przedszkola wiec wtedy pomyślimy… Ale sadze ze ta decyzja bd głównie z korzyścią dla Alutka… kazdej mamie która ma możliwość przynajmniej ten pierwszy rok spędzić z maluszkiem polecam , bo ta są najcudowniejsze chwile.
Dzisiaj złożyłam wniosek o rodzicielski. Uprzedziłam w pracy, źe jak będzie ciężko to wracam… Cięzko z kasą oczywiście