Urlop rdzicielski dla taty

Hej. Od tego roku zmieniły się przepisy odnośnie urlopu rodzicielskiego dla ojca dziecka. Ma on prawo do 2 tyg tacierzyńskiego oraz dodatkowo 9 tygodni urlopu rodziecielskiego płatnego 70%. Można go podzielić i wykorzystać do 6 r.ż. dziecka.
Czy ktoś z Was korzystał z tego prawa? Jeśli tak, to jak to wygląda formalnie? Wystaczy iść do pracodawcy i wypełnić wniosek? W internecie piszą, że 21 dni wczesniej trzeba to zrobic.

Nie mam pojecia jak to teraz jest bo maz nie bral tacierzynskiego, byl przez jakis okres czasu wolnym strzelcem na rynku.
Wczesniej mial tacierzynski, lacznie wyszlo mu miesiac, bo pracowal zmianowo. Ale kiedy skladal wnioski ? Nie mam pojecia i watpie zeby to bylo 21 dni przed hahaha ale nad wszystkim czuwala fajna kadrowa ktora mu wszystko podsuwala do podpisywania tak zeby wlasnie wyszlo jak najdluzej i najlepiej

Niestety nie pomogę bo nie korzystaliśmy. Myślę, że najlepiej porozmawiać z kadrową w pracy męża żeby Wam wyjaśniła wszystko co i jak.

Poczytaj dokładnie bo to nie jest tak że możesz zamiennie wziąć albo ty albo mąż ? W zeszłym roku tak było

Z tego co wiem to te 9 tygodni dla drugiego rodzica może się pokrywać z urlopem rodzicielskim pierwszego rodzica.
Najlepiej jest porozmawiać z kadrową ile wcześniej wniosek należy złożyć. Wiem że można go rozbić na części, ale nie wiem dokładnie ile części. Kadrowa powinna ci udzielić wszelkich informacji, ewentualnie wydaje mi się, że możesz też spróbować zapytać na Infolinii ZUS, też powinni mieć tą informację

1 polubienie

Jest tak jak piszesz, z tym że żeby uściślić te 2 tygodnie to urlop ojcowski, a nie tacierzyński.
Tacierzyński jest wtedy kiedy mama wykorzysta 14 tygodni macierzyńskiego i resztę tego urlopu, czyli 6 tygodni przekazuje ojcu :slight_smile:
My będziemy korzystać z tej opcji urlopu rodzicielskiego, ponieważ ja od razu po urlopie macierzyńskim (20 tygodni) będę wracać do pracy. I wtedy mój mąż weźmie urlop rodzicielski. Z tym, że to nie jest 9 tygodni, a maksymalnie 41 tygodni do ukończenia 6 roku życia dziecka. Można go podzielić na maksymalnie 5 części i te 41 tygodni jest do podziału dla Ciebie i męża. Tak jak piszesz wystarczy 21 dni przed złożyć wniosek w kadrach, że przechodzi się na taki urlop.
Jeżeli chodzi o to ile płatny jest urlop rodzicielski to zależy. Możesz wybrać opcję, że chcesz mieć urlop macierzyński płatny 100% i wtedy urlop rodzicielski będzie w wymiarze 70%. Ale możesz to uśrednić i przez cały okres- macierzyński i rodzicielski dostawać 81,5%. Trzeba po prostu to przeliczyć co korzystniej wychodzi, u nas akurat nie ma dużej różnicy. Ale to już trzeba w kadrach dopytać co trzeba wypełnić żeby mieć te 70 albo 81,5%.

1 polubienie

tez nie mam pojęcia, ale też mnie to ciekawi

Mąż wykorzystał 2 tygodnie , na własnej działalności . Jedyny minus jest taki że trzeba z wyprzedzeniem złożyć wniosek więc średnio się sprawdzi w nagłych przypadkach