Urlop ojcowski

Witam, czy w urlop ojcowski są wliczane sobota i niedziela? Jaka jest to kwota przy umowie na najniższą krajowa?? Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

O urlop ojcowski składa się najpóźniej na 7 dni przed rozpoczęciem urlopu, a na tacierzyński najpóźniej 14 dni przed.

Tydzień wcześniej musi poinformować pracodawcę od kiedy do kiedy chce  (może podzielić te dwa tygodnie i wziąć raz tydzień drugi raz Znów tydzień) tego urlopu pracodawca nie może odmówić.

Zerknij sobie najlepiej na stronę:

http://pozyczyconline.pl/2019/11/19/czym-jest-urlop-ojcowski/

Opisane jest tutaj jak obecnie wyglada kwestia urlopu ojcowskiego. 

Mój mąż jeszcze nie korzystał. Ale czytałam że tydzień wcześniej. I dziewczyny ja też mam pytanie czy to prawda że na wykorzystanie tego urlopu jest 2lata?

Tak, do ukończenia przez dziecko 24 miesiąca życia.

Moj zrezygnował 

U nas to było od ręki. W pracy już wiedzieli, że szykuje się na taki urlop kiedy dziecko się urodzi i już że szpitala dzwoniąc z radosna nowiną poinformował o tym urlopie. Później chyba dopiero wypisywał wniosek. Zastanawiam się jak można to zrobić z wyprzedzeniem skoro konkretnej daty nie przewidzimy. 

Tak jak napisała Kaeoru u mnie w pracy tak jest ale to chyba nie ma znaczenia bo prawo w PL takie same wszędzie

No to tak dziwnie wygląda właśnie. Każda kobieta ma wyznaczony termin ale zdarza się ze w wyznaczonym nie urodzi więc jak można składać wcześniej wniosek.

Wszystko zależy od pracodawcy 

Wszystko zależy od pracodawcy mój mial od ręki przy pierwszym i drugim dziecku.

Monia, mnie akurat takie absurdy nie dziwią :)  Przepisy przepisami, ale wiadomo, że raczej pracodawca idzie na rękę przy narodzinach dziecka.

I jeszcze trzeba pamiętać, że jeszcze przysługują 2 dni okolicznościowego urlopu na urodzenie dziecka.

Trudno przewidzieć kiedy dziecko się urodzi czasem więc jak mąż chce być od porodu to jak ma wcześniej powiedzieć skoro nie wiadomo kiedy dziecko postanowi wyjść na świat

Mi szefowa mówiła że po porodzie mam się zglisic do 7 dni żeby podpisać wniosek o zasiłek macierzynski..  

Monia daj spokój. To trochę też dziwne podejście. U mnie było tak że kadrowa wysłała mi dokumenty ja podpisałam a mąż zawiózł do pracy. Tak mi sama kadrowa podpowirdziala żeby zrobić 

Mój mąż musiał miesiąc wcześniej dać znać. Wydaje mi się że w każdej firmie inaczej.

Czemu nie napiszesz tego w wątkach który już istnieje tylko zakładasz nowy? 

Warto sobie wpisać w lupkę dość nie dawno, był podobny wątek :) 

Kontynuujemy dany wątek 

https://lovi.pl/forum/6/urlop-ojcowski