Upadłość firmy a prawa ciężarnej

Czy ktoś był w podobnej sytuacji… w trakcie zwolnienia lekarskiego z powodu ciąży firma się zamyka/likwiduje. Jak to wygląda z macierzyńskim i rodzicielskim?

3 polubienia

Moja siostra tak miała, jak Tesco w Polsce się zamykało. Miała normalnie wypłacany zasiłek macierzyński

Wtedy ZUS cię przejmuje i normalnie powinnaś dostawać pieniążki, choć to też zależy od wielu czynników bo niektóre Matki czytałam że muszą iść o kosiniakowe w sumie to nie wiem dlaczego

A musiała coś wtedy składać do ZUS? Jakieś wnioski czy dokumenty, czy to się działo automatycznie po rozwiązaniu umowy?

Ciekawe od czego to zależy

Najlepiej to zadzwoń do zusu i zapytaj. Z tym kosiniakowym to chodzi o to że matki które mają umowę tylko do porodu nie dostają macierzyńskiego ale właśnie kosiniakowe. Jego jest jakoś mniej ale nie wiem ile.

1 polubienie

Nieprawda. Ja przy obu ciazach mialam umowe do dnia porodu ( konczyla sie wczesniej ale automatycznie w ciazy jest przedluzana) i w obu przypadkach mialam normalnie macierzynski

Kosiniakowe to tysiac zl i chyba chodzi o rodzaj umowy, czyli na zleceniu

A Kosiniakowe nie jest w ogóle dla mam, które nie pracują?

Dokładnie, najlepiej zapytać u źródła. Infolinia ZUS działa bardzo sprawnie, ja dużo razy uzyskałam tam pomoc i odpowiedzi na pytania, których potrzebowałam

Nie wiem czy to nie jest tak jakby Ci umowa wygasla… czyli chorobiwe placi zus macierzynskiego niestety nie masz… masz tylko kosiniakowe. Chyba ze firma zamyka sie w trakcie macierzynskiego to wyolate wtedy przejmuje zus.
U mnie bylo tak ze umowa konczyla mi sie na macierzynskim i wtedy zus przejal wyplate wiec w tym przypadku chyba tak samo bedzie.

Ale tu jednak umowa nie wygasa, a ciężarna ma swoje prawa. Wydaje mi się, że to nie jest taka sama sytuacja, bo inaczej, jeśli masz przedłużoną umowę tylko do dnia porodu, no to z jakiej racji masz mieć macierzyńskie, a inaczej, jak jesteś zatrudniona na stałe no i nie przewidzisz upadku firmy

Nie nie, ja normalnie mam macierzynski a umowa wygasla mi z dniem porodu wiec to tez nie tak.
Ale az mnie zaciekawilo kiedy sie dostaje kosiniakowe hahahha.
W kazdym razie na 99% przejmuje wtedy zus i ma sie macierzynski.

1 polubienie

Mi nikt umowy nie przedluzal. Mialam umowe do 6 lioca urodzilam w maju i macierzynskie placil mi zaklad a potem zus. Kosiniakowe dostaje sie jak masz unowe do dnia porodu. Mialam tak w 2 ciazy.

Nie pisałam o twoim przykładzie, a ogólnie, bo napisałaś, że to chyba tak, jakby wygasła umowa, a to jednak nie jest wygaśnięcie umowy, tylko właśnie upadek zakładu

Mi umowa wygasla w dniu porodu i nie mam kosiniakowego tylko normalnie macierzynski.

Jeśli firma zamyka się podczas Twojego L4 w ciąży, umowa może zostać rozwiązana z powodu likwidacji. Mimo to masz prawo do zasiłku macierzyńskiego z ZUS, jeśli masz wymagany staż ubezpieczeniowy. Zasiłek wypłaca ZUS, nie pracodawca, więc likwidacja nie odbiera Ci tego prawa.

1 polubienie

To moze teraz tak jest… 5 lat temu moze byly inne przepisy… mi ogolnir umowa skonczyla sie w trakcie chorobowego ale przedluzyli do dnia porodu potem mialam kosiniakowe

Ok ok :slight_smile: