Drogie mamy, jakie są ulubione zabawy DIY Waszych dzieci? Lubicie organizować maluchom takie atrakcje, czy stawiacie na tradycyjne zabawki? Zainspirujmy się wzajemnie!
My z idei DIY korzystamy w kuchni najbardziej, przynajmniej z mamą. Z tatą majsterkowanie, robią sami np drabinkę do wspinania się roślinek, domek dla dzikich pszczół itp
W przedszkolu ma dużo akcji takich diy więc w domu raczej nie jestem aż tak kreatywna hahhaha
W domu sam na sam z roczniakiem to ona sama wymyśla DIY heheh jak nie umaluje szyb śliną to taśmę klejąca rozwinie albo rolkę papieru toaletowego;)
U nas króluje : koszulka duża wypełniona różnymi kolorami gęstych farb. Dajna zabawa na przeciąganie kolorów tworzenie kleksów czy łączenie kolorów i nazywanie ich. Taka prosta rzecz którą można zrobić w domu. Oczywiście po delikatnym napelnieniu zaklejam tasmami aby nic nie wypłynęło :)
Teściowa wkładała wnuki do wanny, sypała groch, ryż itp., dawała różne kubeczki. Dzieciaki robiły eksperymenty :)
Danutka u mnie to samo hahaha DIY codziennie inne albo jeszcze uslinionym chrupkiem mazać po ścianie hahaha na szczęście już tak nie robi
Uwielbiam u nas aktualnie na tapecie dary jesieni żołędzi kasztany tworzymy ludziki zbieramy liście a z nich tworzymy mase obrazków inspiracji szukam na Tik toku bo tam jest tego masa
Mamina Wspaniałe kreatywne spędzanie wspólnego czasu :)
kiniiiiia Brzmi świetnie! Zabawa i trochę nauka w jednym :)
Mamą być To prawda, w mediach społecznościowych można znaleźć pełno inspiracji do takich zabaw :)
Ze starszą cóką sporo tego wymyślamy. Ona lubi typowo plastyczne/artystyczne zabawy. Ostatnio robiłyśmy domek z mega dużego kartonu po fotelu, drzwi, okna, podwiesiłysmy lampki ledowe, w środku koce, poduchy:).
Jesiennie to ludziki z kasztanów, korale z jarżebiny, czyli taki standard.
oj tak z kasztanów i żołędzi u nas powstawały nowe ludziki, zwierzątka,
Ja zrobiłam jej tablicę manipulacyjną ze skarbów w garażu:D
Z chrześniakiem lubimy zdobić różne pudełka, tworzyć laurki, zrobić slimea :)
Z dzieciństwa pamiętam że ozdabianie sprawiało mi duża frajdę. Również uwielbiałam tworzyć ciekawe wpisy do pamiętników. Ciekawe czy teraz dzieci też mają pamiętniczki :)
Ze starszym synem robiliśmy bazy i namioty z koców. Zabawa wielopokoleniowa. Nie mogę doczekać się kiedy z młodszym synkiem będziemy budować , ale muszę jeszcze pozcekać aż dorośnie.
U mnie mały z wielkich pudel ma garaże na samochody i motocykle takie duże na akumulator. Więc mam komis z salony ale mały musi je mieć
U nas na topie teraz budowanie z lego corka znowu ma 9 lat i lubi jakies wyklejanki, malowanie itp a jak jest cieplo to zdecydowanie plac zabaw, jazda na rolkach lub rowerze
Ostatnio widziałam fajny filmik na kreatywne spędzenie czasu w ogrodzie- na kartoniku rysujemy wazon, powyżej tego wazonu robimy małe dziurki i dziecko może zrywać kwiatki i przekładać łodygi przez te dziurki- w ten sposób wychodzi bukiet
Taaaaak, tez to widziałam
Tak albo rysujemy twarz i robimy dziurki na włosy i robimy panią wiosnę z kwiecistymi włosami
Ooo fajne pomysły, wykorzystam je do zabawy z córką