Ulga na internet w PIT

Nawet jeżeli będziesz na 0, to przecież możesz sobie odliczyć internet, bo to odliczasz od należnego podatku, a nie od zaliczek na podatek dochodowy. Ulga na internet pomniejszy ci należny podatek dochodowy, więc jeżeli zaliczka na podatek dochodowy będzie większa od niego, to będziesz miała po prostu nadpłatę, którą urząd skarbowy ci zwróci. 

I chyba jeżeli internet jest na ciebie, to ty powinnaś go odliczyć.

Niech ktoś kto pracuje w księgowości mnie ewentualnie poprawi, jeżeli mój tok rozumowania nie jest poprawny :)

Hej, czy ktoś z Was rozliczał ulgę na Internet w Pit? 

Jeśli tak to co załączaliście do PIT?

I drugie pytanko

Czy ulgę może rozliczyć mój mąż (on zawsze dzieci rozlicza u siebie), mimo że umowa na internet jest na mnie? 

Raczej nie będę mogła odliczyć gdyż wyjdę na 0 w tym roku.

Jak wogole wygląda to rozliczenie? Trzeba podać  koszty faktury ? Nigdy nie odliczałam a chętnie się dowiem 

Jesli wykazujesz zerowy dochód to nadal możesz rozliczać się z mężem to taki przywilej małżeński w picie wtedy jego dochod dzieli się na Was dwóch. To mowie w przypadku zwykłych umów o pracę chyba ze mąż albo ty macie działalność to co innego. Jeśli nie wtedy ty możesz rozliczyć w picie 0 internet on może dzieci nie ma z tym największego problemu. Dodatkowo podatek ktory on zaplacil w ciągu roku będzie częściowo zwrócony. 

Ewelkar przez dwa lata pod rząd przysługuje Ci odliczenie rocznych kosztów za internet. Wykazuje się to w picie 0. Warunkiem skorzystania jest to ze robisz to 1 raz i ze masz dowody powodujące ten koszt ( np. Faktura) w razie kontroli . 

Jeśli internet jest na Ciebie to mąż nie może odliczyć. Też kiedyś o tym myśleliśmy i księgowa nam powiedziała,że musimy to zrobić na osobę, na którą jest podpisana umowa 

Tofunia nawet jak się rozliczamy razem? 

Jak jest umowa na Ciebie to Ty musisz rozliczyć sobie ulgę za internet. Też chciałam to zrobić,ale umowa jest na męża i nie możemy sobie tego odliczyć bo mąż na rozlicza się w Pl.

Idziemka jak razem się rozliczacie to inna sprawa w tedy spokojnie można sobie ulgę odliczyć

Tak jak piszecie, gdy razem się rozlicza to można tak rozliczyć się za internet. MamaEmmy nie wiedziałam, że można 2 lata podrząd się z niego rozliczać, słyszałam że raz. 

ja mysłałam ze tej ulgi już dawno nie ma ?;/

Chyba musimy w końcu z tego skorzystać bo słyszałam, że jest taka ulga ale jeszcze nie rozliczaliśmy. Słyszałam, że niedługo ma się też zmienić coś w rozliczaniu dziecka w picie... 

Oliwejra poki co wszystko to są plany :)

Sledze na bieżąco jakby z racji zawodu 

Pewnie prędzej czy później ta ulga zniknie ale oby jak najdluzej była :) dawaj znać gdybyś miała jakieś sprawdzone info 

Jasne :)

Tak można dwa razy pod rząd tylko rozliczyć ta ulgę na internet. Dobre i to.. 

Oo to w przyszłym roku spróbuję rozliczyc 

Skoro mowa o ulgach mężowi jeszcze rozliczam ulgę za oddana krew :) a dodatkowo wsparliśmy parę akcji na siepomaga i darowizny tez można wpisać w ulgi w pit 0 

Ulga na internet przysługuje 2 lata pod rząd osobie, na którą jest umowa. Nie dołącza się dokumentów, ale w razie kontroli trzeba przedłożyć faktury. Zalicza się fv za cały rok podatkowy ale i tak całej tej kwoty się nie otrzymuje bo przy obliczaniu wychodzi inna kwota.

MamaEmmy a takie na pomagaj.pl też można odliczyć? Jak to trzeba zrobić?

Cześć ;) Tak się składa, ze ja jeszcze nie otrzymałam wszystkich deklaracji Pit 11. Czekam w sumie jeszcze na dwie i mam nadzieję, ze dostanę. Jak rozliczam się na początku marca, to zwrot dostaję w kwietniu już. Co do samego rozliczania, to uważam, że warto zajrzeć tutaj https://www.ta-praca.pl/pit-37-wszystko-co-powinienes-o-nim-wiedziec/