U nas takiego czegoś nie było . Może warto skonsultować z lekarzem jeżeli te wymioty są nagminne
Dziewczyny mam pytanie czy przy ząbkowaniu mogą pojawić się wymioty bądź ulewanie ? Ostatnio przez dwa dni syn po jedzeniu wymiotował nie od razu ale po ok 30min plus/minus nie raz po godzinie czasem tez mu się troszkę uleje
po jedzeniu zawsze biorę go na ręce bądź kładę się z nim na plecy żeby odczekał ale to mały narwaniec i zaraz mi ucieka wiec jest nacisk na brzuszek i to może być tej powód wymiotów i ulewanie ? Kupka jest przynajmniej raz dziennie albo w formie stałej albo rzadkiej ilość siuskow wydaje mi się ze jest taka jak zawsze
jezeli chodzi o jedzenie w ciągu dnia nie zjada całej butli robię mu 180 to z tego zje raz 120 raz 90 dostaje tez butle z woda a jezeli chodzi o domowe jedzenie to teraz od kilku dni nie chce jeść kilka łyżeczek weźmie i zaraz sie denerwuje wierci i wygina w krzeselku mus z tubki zje takie papki a jak są kawałki to już mu nie pasuje
jezeli chodzi o spanie ma dwie drzemki teraz
w nocy mi zaczął popłakiwać dzisiaj jest bardziej senny słyszę
w ciągu dnia bawi się śmieje ale ma zaraz momenty gdzie siądzie i popłakuje nie wiedząc dlaczego wezmę go na ręce jest dobrze a chce dać go znowu na ziemie już płacz tez ze po zjedzeniu butli jeździ mu po brzuszku gorączki nie ma
czy powinnam się martwić i udać się do lekarza czy rzeczywiście przy okresie ząbkowania dziecko nie chce jeść i mogą pojawić się wymioty ?
synek ma 8 miesięcy
moj ulewal ale to od urodzenia , wszelkie badania ok okazało się ze poprostu się przejada . W 6 miesiącu nam to znikło wiec najlepiej skonsultuj z lekarzem :)
U mnie córki ulewały ,ale również przez pierwsze miesiące. I również powodem było to ,że się przejadały. Mając 8 miesięcy już nie było tego problemu.
Jedynie jak od razu po jedzeniu dziecko jest zbyt aktywne to może się wrócić. Warto wspomnieć o tym lekarzowi.
No właśnie od po jedzeniu jest aktywny nie zawsze odpocznie ale jak uda mi się z nim połazić i przypilnuje żeby dobrze odpoczął to nie ulewa ładnie mu się odbije
a jak mu coś poleci to w niewielkiej ilości
koedys czytałam ze ulewanie może być nawet do 12 miesięcy i jak dziecko ulewa ale przybiera na wadze to nie ma powodu do zmartwien ale sama nie wiem
niedlugo mamy bilans wiec najwyżej wtedy podpytam co i jak
Lisza tak sie zastanawiam bo wy teraz diete rozszeżacie czy te ulania nie sa spowodowodowane wlasnie jedzeniem a dlatego przyszlo ki to do glowy bo napisalas ze jezdzi mu po brzuszku, u mnie mala w sumiw starsz arez ulania ale od noworodka jezdzenie bulgotanie w brzuszku roqneiz ale to polaczone bylo z alergia i zmiana mleka pomogla, z drugiej strony zabki to tez juz troche taki czas ze moga sie pchac zebole;) zaobserwoj dziaselka czy nie sa podpuchniete czy maly sie nie slini bardziej niz dotychczas u nas podczas zabkowania mala placze w nocy na mleko ale go nie pije;/ to zawsze zwiastun zebow albo infekcji gardla;/
Piszdsz ze maly sie uspokaja na rekach u nas mala przy infekcjach czy zabkowaniu to rece sa wpisane niczym recepta na bol;) bo bywalo ze kilka godzin nosilam bez odkladania ;/ tak bylo przy zapaleniu ucha ;(
Może ja tez za bardzo panikuje i się zamartwiam
ale dla swojego spokoju chodź troche postanowailam zapytać was o radę bo jednak zawsze jestem spokojniejsza jak tutaj pogadam z wami i poczytam waszych rad
dzisiaj miał zupełnie inny dzień wstał dość wcześniej bo 5:45 i miał 3 drzemki ale krotkie zaledwie godzinkę koło 20 właśnie poszedł spać
mediach po nim bylo ze dzisiaj był bardzjej senny tutaj coś się pobawial ale zaraz sie przytulał i przecierał oczka
sniadania nie chciał zbytnio zjeść prócz mleka później zjadł mały mus na obiad podjadł trochę mięska i zupy pomidorowej bo mama robiła oczywiście porcje mleka tez zjadal ale nie pełne i było ok nic mu się nie ulalo bo już był spokojniejszy niż za dnia gdzie po zjedzeniu chce od razu się bawić siada i ma nacisk na brzuszek
ulewanie było od małego ale bardzo delikatne później był spokój i od kilku dniu zaczęło się na nowo
czytalam objawy ząbkowania i piszą ze ulewanie i wymioty tez mogą towarzyszyć przy tym brak apetytu czy tez sennosc wiec może to już czas
aniss zerkałam i moim zdaniem dziąsła są napuchnięta i zaczął się bardziej ślinić
za wszystkie porady wam bardzo dziękuje jak zawsze :) na pewno jak bd u lekarza to i tak o wszystko wypytam poki co będę przyglądać się synkowi na szczęście jutro już narzeczony wraca to będzie mi łatwiej :)
U nas nie było takiego problemu, ale może faktycznie to ulewanie/wymioty mogą mieć związek z ząbkowaniem lub też rozszerzaniem diety. Wprowadzałaś ostatnio coś nowego? Może mały brzuszek nie toleruje jeszcze tego produktu albo ma na ten produkt alergię. Obserwuj dzieciaczka i jeśli problem będzie się utrzymywał skonsultuj z lekarzem. Trzymam kciuki, żeby problem szybko minął.
Lisza a może to z tego ciepła tak też ulewa? Albo zje za dużo i ulewa? Moja córka ma 6msc a nadal zdarza się jej ulac jak się t za dużo. Ale myśle że przy ząbkowaniu to może być dziecko takie marudne właśnie. Dobrze jak kontrolujesz wagę żeby jednak nie spadł na wadze.
Może za dużo zjada i wymiotuje i ulewa , , nie spotkałam się żeby przy ząbkowaniu były takie objawy ale każde dziecko jest inne ?? Może to refluks ?
Może to zbieg okoliczności tez ze tutaj zaczyna się ząbkowanie a przejadł się i zwrócił
znajomej córcia teraz tez ząbkują i mówi ze trochę olewała i zrobiła się płaczliwa i w nocy częściej wstawała
a refluks jakie ma dokładnie objawy ?
wczoraj ze dwa razy mu się ulalo ale to dostosowanie takie kropelki mleka poleciały
chyba gorzej by było gdyby ulewanie było by silne i nie chciałby jeść ani pic wody
Najlepiej zacząć od sprawdzenia pod kątem refluksu. Może zęby też mają wpływ. Moi chłopcy przy ząbkowaniu nie mają apetytu ale nie wymiotują. Młodszy syn wymiotował do 4 miesiąca ale z powodu przejedzenia.
U mnie właśnie tak samo przy ząbkowaniu syn ulewa albo wymiotuje i ma brak apetytu a u niego to dziwne bo on bardzo lubi jeść . przy tyM ma gorączkę . Ale każde dziecko reaguje inaczej .
Jeżeli ząbki wyjada a objawy ustąpią to oznacza ze to była przyczyna a jeżeli nie ustąpią to można badać w kierunku refluksu .
starszy miał refluks i potrafiło mu jedzenie wyjść nawet nosem .
Dziękuje bardzo za porady ;* będę obserwować syna jak już wcześniej wspomniałam
jezeli żabki wyjdą a objawy przejdą to super jak nie zbadam syna pod kontem refluksu :)
Przy zabkowaniu to dzieci czesto sa marudne te dziasla swedza bola;/ u nas mala tez jest marudna nie chce jesc a czesto z drzemkami problem ;/ chce na rece potem jak jest an rekach to juz nie chce ;) i tak w kolo;/ slinienie sie to podstawa u nas a przy 3 ciagle zmiany smoka bo przegryza;/ juz byl spokoj to ostatnia 3 sie wyłoniła i kolejny smok dziurawy;)
Mój teraz zaczął tez strasznie „gryźć” smoczka
Lisza co do refluksu znalazłam takie coś :
Jak objawia się refluks u niemowląt? Refluks żołądkowo-przełykowy jest zwykle związany z zapaleniem błony śluzowej żołądka, nadkwasotą lub alergią pokarmową. W przeciwieństwie do zwykłego ulewania po jedzeniu refluks powoduje ból.
Zwróć więc uwagę, gdy:
- Twoje dziecko jest płaczliwe, marudne i nie lubi przebywać w pozycji leżącej,
- podczas karmienia jest niespokojne, wierci się, przerywa ssanie piersi.
Takie zachowanie maluszka może świadczyć o dyskomforcie trawiennym. Podczas ulewania pokarm wypływa z ust dziecka powoli, zaś refluks objawia się gwałtownymi, chlustającymi wymiotami po każdym karmieniu piersią lub mlekiem modyfikowanym. Dolegliwość może wystąpić czasem również w nocy. Jeśli zauważysz u swojego dziecka objawy refluksu, skontaktuj się z lekarzem pediatrą.
Mamuska dziękuje za podeslanie informacji
jezeli chodzi o jedzenie je ładnie nie ma z tym problemu czasem się coś powierci ale bardziej rozgląda się za kimś jak idzie i dlatego w nocy je ładnie i nigdy mu się nie ulalo nic
teraz jest i tak lepiej bo dosłownie kilka kropel poleci albo wcale
jezeli chodzi o pozycje leżąca to
placzliwy jest jak daje go na plecy żeby przebrać xd teraz żeby zmienić pieluszkę albo przebrać to nie lada wyzwanie ucieka mi z gola pupa :)
na rękach jest roznie raz leży ładnie czasem się powierci i pomarudzi
Mój syn kiedy leży goły bez pampersa to smieje się i cieszy.. Za to kiedy zaczynam ubierać to marudzi ;)
U nas teraz jest to samo :) jak tylko mamy go przebierać marudzi i popłakuje i ucieka z gola pupa tak mu najlepiej :)