Uff jak gorąco!

Hej Dziewczyny!
Na dworze nie do zniesienia, niestety w naszych domach nie lepiej. Maluszki też kiepsko znoszą taką temperaturę.
Jakie macie pomysły na ochłodzenie mieszkań i przyniesienie ulgi sobie i dzieciaczkom?
Ja siedzę przy opuszczonych roletach bo mamy okna na południe i słońce grzeje jak piekarnik.

No tak dzieci znoszą strasznie takie upały.Nam dorosłym ciężko a co dopiero maluchom.
Żeby ochłodzić mieszkanie to własnie najlepsze są zasłonięte rolety,gęsto tkane zasłony.Najlepiej też
by było od strony południowej nie otwierać okien.Troszkę chłodu dadzą nam wiatraki w pomieszczeniu.
Ja sobie tak radzę.
Czytałam kiedyś o trikach które dadzą ukojenie w upał:dziecko można położyć na pościeli z chłodnej satyny,
a rośliny w domu warto spryskiwać zimną wodą.

Upały przeokrutne… Rolety zasłonięte ale ja wiem czy coś pomaga, ja z moim maluszkiem uciekłam do rodziców partnera, duży dom, ogród, drzewa i jest dużo lepiej, z synka tak nie kapie, jest spokojniejszy, dla tych, którzy zmuszeni są siedzieć w mieszkaniach w większych miastach polecam wentylator, schładzać pociechę zwilżoną pieluszką, co jakiś czas pod prysznic, oczywiście trzeba pamiętać o piciu, w te upały jak dla mojego bobaska odpadają soki, ciągle woda woda woda, na szczęście nie mamy problemów z apetytem, domaga się :slight_smile: najlepiej ubierać w rampersy albo koszuleczkę i pampersa, jak śpi przykrywałam pieluchą tetrową, zamiast kołderki. Jak siedziałam w mieście w mieszkaniu to smarowałam syna kremem z filtrem i uciekałam do najbliższego parku, drzewa woda, z pewnością lepsze niż klejenie się do wszystkiego w domu.
Pozdrawiam

Zamykanie okien i zasłanianie firan to najlepszy pomysł. Ja cieszę się, że mam duży taras na którym mogę rozłożyć basen i popluskać się z maluchami.

Pamiętajmy jednak,żeby między 12 a 15 nie wychodzić z maluszkami na to słońce bo to może być niebezpiecznie. No i jak już wychodzimy to smarujmy dzieciaczki kremem z filtrem no i czapka na głowę obowiązkowo. Spacer to zdrowie, ale spacerujmy z głową. Nie należy też przegrzewać malca ja w taki upał ubieram tylko body albo zostawiam go w samej pieluszce.

A chalat masz racje z tym przegrzewaniem wczoraj widziałam, wózek który prowadził tatulek gondola zasłonięty daszek na to ochrona na nóżki dołączana do wózka i uwaga zeby słonko nie swieciło zarzucona pielucha na budkę.

Ja codziennie spaceruje rano, aby małej było chłodniej w piaskownicy ściagam jej sandałki i skarpetki (tak tak, moja mała bez skarpetek strasznie sobie nóżki obciera)

Przy tych upałach radziłam sobie tak:

• Zamykałam okna w dzień i zasłaniałam żaluzje
  • Synek był w samym pampersie, albo w koszulce i pampersie
  • Gdy spał przykrywałam go pieluszką tetrową albo cieniutkim kocykiem
  • W upał nie wychodziliśmy w dzień na dwór, tylko wieczorami gdy już było chłodniej
  • Nie przebywaliśmy na słońcu
  • Kąpałam synka 3-4 razy na dzień (w takiej przyjemnie chłodniejszej wodzie)
  • Leżeliśmy w chłodnej pościeli (satynie) i robiłam mu delikatny wiaterek poduszką - podwójna radość-troszkę chłodniej i chciał sięgać poduszki więc się cieszył niesamowicie:)

i ja również zasłanaim okna roletami, synek biega i śpi w samej pieluszce a jeśli już musimy wyjśc to po południu i w ubrankach tylko i wylącznie z naturalnych tkanin. Jesli ktoś ma wiatraczek to można dodatkowo obok wiatraczka np na krzesle rozwiesić mokre ściereczki które ochłodzą powietrze.

Dlatego właśnie na tarasie przydają się nowoczesne pergole, aby ochronić się przed słońcem w upalne dni. Tutaj https://gardenspace.pl/nowoczesne-pergole możecie zobaczyć jak to wygląda na tarasie i w ogrodzie, naprawdę stylowo. Takie rozwiązanie jest bardzo praktyczne.