Witam, niedawno zrobiłam synowi testy alergologiczne z krwi ( ma on w tymmomencie 10 miesięcy). Wyszło że jest uczulony na naskórek psi. Niestety u moich rodziców jest pies, którego mają od 7 lat i nie ma szans pozbycia się go, a Michał bardzo często u nich przebywa. Kiedy są jakieś szanse na odczulanie i co robić najlepiej w takiej sytuacji?
Ewo mój synek wychowuje się w domu z psem ale oczywiście nie jest uczulony ani na jego sierść, ani na naskórek czy inne alergeny ale pomimo to staram się jak mogę dbać o czystość w domu. Jeżeli Twoi rodzice nie chcą usunąć z domu psa ( w końcu są do niego przywiązani) to według mnie na czas pobytu Twojego synka powinni zamknąć psa w innym pomieszczeniu a pokój w którym bawi się synek dokładnie wymyć i przewietrzyć. Nie wiem czy pies u rodziców przebywa w domu ponieważ jeżeli tak jest to największym utrapieniem będzie pozbycie się sierści i naskórka z dywanów czy sofy ale dla dobra dziecka trzeba podjąć wszelkie kroki aby zmniejszyć ryzyko kontaktu dziecka z alergenem.
a jak mocno objawia się alergia? mój synek też kicha i trze oczka gdy jesteśmy u jego babci-też mają psa, ale nic więcej się nie dzieje. Rozpuszczam mu krystalicznie czyste wapno do popijania żeby nie było silnej reakcji i jakoś dajemy radę, niestety też nie jestem w stanie ograniczyć kontaktu z tym “alergenem” bo teściowie są do niego bardzo przywiązani ![]()
W rodzinie mamy dziecko udzielone na kota . Gdy na kontakt z tym zwierzęciem , na zaczerwienione oczy , swedzi go skóra. Bardzo pomaga wypicia wapna .
U mojej babci jest kot , gdy przychodzi dziecko kot jest zamykany . Babcia Stara się posprzątać pokój przed wizytą wnuczka , ale różnie z tym bywa. Jednak objawy kontaktu w tym wpytatku z niewielką ilością sierści kota powoduje małe objawy lub ich brak .
Spróbuj poprosić rodziców o odizolowanie psa od dziecka .
Akurat ja nie mam uczulenia na sierść ani nic, ale mój brat ma żonę i synka i oboje są uczuleni na sierść psa, kota i szynszyla… Mój brat miał wszystkie 3 zwierzątka i niestety wszystkie 3 musiał sprzedać… Bo jego syn strasznie kichał, kaszlał. A przy szynszylu miał napady duszności
odczulanie to chyba tylko poprzez zastrzyki. dziwi mnie jedna rzecz, często nie chcą wykonywać takim małym dzieciom testów bo podobno wychodzą zakłamane, dziecko musi mieć chyba powyżej 3 lat. moze to jednak nie na psa? ![]()
Też słyszałam że testy dopiero po 3 roku życia.
Ogólnie zaczely wyskakiwac mu krostki i podejrzewane było Azs, jednak w prywatnej przychodni lekarz stwierdzil ze dla Niego nie ma tu AZS tylko jakies uczulenie i zalecił te badania z krwi. No i wyszło ze tylko na psa. A alergia obiawia sie krostkami i seedzeniem w tych miejscach, zazwyczaj jest to buzia. Kichania, kaszlu ani drapania oczu nie ma.
słyszalam o takim sposobie, zeby psa sierśc natłuścic to wtedy sie nie uwalnia alergen ktory ją zamieszkuje, a otoczenie dokładnie na mokro posprzątac, oczywiscie to ma działac tylko w przypadku sporadycznych kontaktów, nie wiem czy działa, bo mój syn nie ma alergii, ale warto spóbowac