Czego uzywac gdy dziecku po kompieli i smarowaniu oliwka wychodza na calym ciele czerwone plamy ? Zdazylo sie tak ktorejs mamie ?
Witam
Po co stosujesz oliwki? Lekarze nie polecają smarowania oliwką po kąpieli, ponieważ zatyka pory skórne.
Jeśli chcesz dobrze nawilżyć skórę dziecka polecam do kąpieli dodać nakrętkę Oilatum lub Emolium. Preparaty zawierają wysoką zawartość ciekłej parafiny przez co dobrze oczyszczają, nawilżają, natłuszczają i wygładzają naskórek dziecka.
Jeśli twojemu dziecku wyszły plamy po oliwce to znaczy, że preparat uczulił. Jakiej firmy użyłaś oliwki? Podobno najbardziej uczulające są z Johnson’s baby.
Emulsje, które ci poleciłam nie są tanie. Jeśli wolisz zaoszczędzić pieniążki to polecam również po kąpieli nasmarować dziecko alantanem plus. Polecany jest właśnie do pielęgnacji skóry podrażnionej i wysuszonej. Może jednak tłuścić ubranka.
Może zamiast Oliwki to Emolient ? Jest o wiele lepszy
Nie trzeba smarować już niczym po kąpieli no i jest drogi ale wydajny
Ja kupiłam Oillan za 30 zł to miałam go na prawie 3 miesiące ![]()
Oliwkę czy inne preparaty do smarowania po kąpieli stosuje się tylko gdy skóra dziecka tego wymaga Np na ciemieniuchę. Nie ma potrzeby by dodatkowo ją natłuszczać bo to powoduje podrażnienia, zatkanie porów (skóra wtedy nie oddycha), potówki. Wystarczy gdy użyje Pani podczas kąpieli preparatów przeznaczonych dla dzieci zawierających emolienty, które utzymuja naturalną warstwę lipidową dziecka. Proszę pamiętać aby woda nie była zbyt ciepła bo to dodatkowo wysusza skórę i ją podrażnia. Czerwone plamy mogą być efektem wielu czynników: oliwki, zbyt ciepłej wody, preparatu do mycia, nieodpowiednich ubranek ( nie bawełnianych, ale też bawełnianych nie odpowiednio ufarbowanych-ciemne kolory są bardziej uczulające), źle wypranych ubranek( środki chemiczne do prania i płukania nie przeznaczone dla dzieci) zbyt niska temperatura prania, niewystarczające płukanie.
Ja.polecam oillan ale pamiętaj że oliwka natłuszcza a nie nawilza…
Ja smarowalam synka oliwka bo miał strasznie suchą skórę i schodzila mu jak z węża żeby nie było ran był smarowany. Ale najlepsze są Zdecydowanie Oliany polecam wszystkim leje się do kąpieli wodę barwi na biało,skórę dziecka jest nawilżona i nie ma żadnych problemów. Olian posiada wiele produktów.
U nas uczulenie takie było przy Oliwce Johnson bez względu które by to nie była. Najlepsza jest Nivea z migdałami ładnie nawilża i szybko wchłania ,nie zostawia śladów na ubrankach
Ja na początku stosowałam emolienty do kąpieli i skóra synka była po nich naturalnie nawilżona także nie musiałam jej niczym dodatkowo natłuszczać, a teraz używam balsamu dla niemowląt Nivea i nigdy nie uczulił mojego synka a doskonale nawilża skórę. bardzo często długie stosowanie oliwki przynosi odwrotny efekt- zamiast nawilżać - wysusza skórę dziecka.
mi się właśnie emolienty skończyły i kapie tylko jak narazie małą w samej wodzie. zobaczę czy dalej będzie się wysuszała skóra
Oliwki są bardzo uczulające. Zresztą oliwek nie należy stosować w codziennej pielęgnacji, bo zatykają pory. Wystarczy balsam, a jaki, to teź trzeba wypróbować. Ja raz zastoswałam oliwkę do masażu brzuszka przy boleściach i małego wysyplp od tego momentu używam gęsiego smalcu. Na ciemieniuchę wystarczy zwykła parafina
Ja do ciemoeniuvhy.oliwke stosuje od kilku dni
U nas nie było ciemieniuchy i od samego początku stosuje kosmetyki nivea i Oliany inne nie podpasowaly synkowi
Ja oliwkę stosowałam do ciemieniuchy… Ale w końcu nie poradziła sobie więc kupiłam Ziajkę na ciemieniuche i jest o niebo lepiej ![]()
ja nigdy nie uzylam oliwki do pielęgnacji skorki synka. Uzywam emulsje do kapieli z emolientami i to w zupelnosci wystarczy. Synek ma po tym nawilzona i delikatna skore która nie wymaga stosowania oliwki
My również nie używamy oliwki. Dla mnie ona zatyka pory i skóra nie oddycha. Poza tym jej konsystencja - nie lubię takiej. Często też może właśnie uczulać. Wiem coś o tym, ja osobiście smakując samą siebie dostaje takich czerwonych plam. Dlatego też nie używam dla dzieci. Jeżeli już to mleczko czy krem pielęgnacyjny mogę polecić zamiast oliwki jeżeli skóra wymaga takiej pielęgnacji. Bądź właśnie używanie emolientów do kąpieli, po których nie musi się stosować dodatkowo smarowania skóry oliwką, mleczkiem czy kremem.
Oliwka jest tłuszczem, nie pozwala skórze oddychać i zatyka pory. Lepiej kupić jakieś mleczko do ciała, my używaliśmy z johnson’s baby i skórę chłopcy mają gładką. Ostatnio do kąpania mamy mydło hipolergiczne w płynie dzidziuś i np. mojego starszego syna nie swędzi już skóra, tak jak np. po mydle Bambino.
Oliwka nie jest odpowiednim kosmetykiem do smarowania dziecka, bo jak wczesniej dziewczyny wspomniały, nie nawilża a wysusza. Lepiej przerzucić się na emolienty jak są jakieś problemy albo na lekkie kremy czy balsamy dla niemowląt.
Patrycja a czy ty jesteś pewna czy to aby po oliwce ma te plamy czerwone ja bym wzięła także inne opcje pod uwagę min proszek do prania bądź kosmetyki do kąpieli. Może to też pokarmowka?
Po oliwce J&J kuzynki syn miał uczulenie, po odstawieniu oliwki przeszło.
Dokładnie, oliwka zatyka pory skóry i często może powodować różnego rodzaju wysypki…My po kilku dniach stosowania odstawiliśmy na rzecz kosmetyków firmy oilatum…ślad po potówkach i zaczerwienieniu znikł…
uczulenie na oliwkę to chyba dość często spotykany problem, dlatego ja zarzuciłam taki pomysł i od razu zakupiłam balsam dla dzieci, są takie już od 1 dnia życia
bratowej córka miała na johnsona uczulenie, ogólnie na całą serię tej firmy była uczulona