Mam pytanie bo słyszałam różne opinie na ten temat czy jak kupujecie w sklepie nowe ubranka to też je pierzecie ?Bo ja nowych ubranek nigdy nie prałam,ale jedni piorą inni nie i są różne zdania na ten temat.Dotyczy się to także nowych zabawek,pościeli itd.Jeśli chodzi o krem to zawsze używałam sudocrem a teraz go nie polecają,więc jaki waszym zdaniem jest najlepszy no i jeśli chodzi o pampersy to orginalne czy dada z biedronki niektórzy je tak zachwalają dziewczyny jak jest u was podzielcie się opinią pozdrawiam
Witam Pani Edytko z tego co czytam to ma już Pani doświadczenie ja jeszcze nie te dylematy przede mną. Ja uważam, że Mamy wiedzą co dla ich dzieci jest najlepsze ja myślałam o tańszych pieluszkach ale wiem że niektóre dzieci uczulają niestety.
Wszystkie nowe ubranka piorę, bo w sklepie jak ludzie oglądają to dotykają więc te nowe rzeczy trzeba wyprać. Po za tym jak się wypierze to są bardziej miękkie.
Pościel, zabawki które można wyprać to też piorę, inne przemywam.
Krem to u nas najlepiej sprawdził się Bephanten, Sudocrem to na większe odparzenia, ale nie mieliśmy z nimi większego problemu więc prawie go nie używaliśmy. A do codziennej pielęgnacji córci jak była maleńka używaliśmy właśnie Bephantenu.
Pampersy tak mieliśmy te orginalne białe Pampers Premium Care na początek, jak dla mnie najlepsze
Słyszałam ,że właśnie jeśli chodzi o pieluszki dada to niektóre dzieci mają na nie uczulenie i ponoć z lidla są też dobre pampersy.
Nowe ubranka piorę bo nie wiadomo ile w sklepie leżały i są ukurzone.
Codo pampersów to zależy od dziecka, jedne nie uczuli żadna firma, inne Pampersy,inne Dada. W pracy lekarka powiedziała mi że Dada mniej uczula niż oryginalne Pampersy…Mojego synka na szczęście nie uczuliły ani te ani te, po Happy miał zaczerwienienia ale też szły nam zęby i kupki były rzadkie…
Bepanthen się u nas nie sprawdził, nie pomagał, a wydaje mi się że nawet gorzej było po…
Wszystko zależy od skóry dziecka,najlepiej kupować małe np paczki pampków i sprawdzać jak dziecko reaguje, nie robić zapasów bo jak się okaże że jest uczulone to potem niepotrzebne są:(
Nowe ubranka zawsze muszę wyprać,bowiem zawsze sobie myślę ile rąk je wcześniej dotykało zanim je kupiłam.Dlatego nowe ubranka mimo ,że nowe nie są wcale czyste.Dlatego ja nowe prałam w proszku dla dzieci Lovela a później jeszcze je obowiązkowo prasowałam.
Jeśli chodzi o krem to faktycznie Sudocrem nie jest polecany do codziennej pielęgnacji,tylko w przypadku odparzeń.Ja używałam najczęściej Alantan a Bephanten też jest bardzo dobry.
A najlepszy sposób to przemywanie pupy wodą za pomocą wacików.
Co to pieluszek to radzę zacząć jednak od tradycyjnych Pampersów-zielonych a najlepiej białych Care.Myślę,że z czasem jak nic dziecka nie będzie uczulać można testować z innymi pieluszkami.Ja zaczynałam od Pampersów a teraz już od dłuższego czasu kupuję Dada.
Ja obecnie przygotowuje się do przyjścia maluszka na świat. Ubranka wszystkie piore te nowe też bo leżą na półce to kurza się zbiera na nich ludzie dotykają więc dla bezpieczeństwa maluszka lepiej wyprać i wypracować.
Krem kupiłam bephanten i sudocrem a pampersy kupilam oryginalne
Ja tez wypralam wszystkie ubranka te nowe tez i misiaczki które dostałam tez wypralam. Co do kremu zamierzam zaopatrzyć się w sudokrem sprawdził się u każdego z mojego rodzeństwa. Zapas pampersow tez już mam tych oryginalnych ale to dlatego ze teść pracuje w Norwegii i tam kosztują one śmieszne pieniądze i przywiózł nam wielki wór na Wielkanoc
Ubranka wszystkie prałam i przez kilka pierwszych miesięcy wszystkie prasowałam, myślę, że konieczne jest ich wypranie chociażby właśnie z tego względu, że w sklepie oglądając mnóstwo osób ich dotyka.
Od początku używam sudocremu, u nas się sprawdził. Później gdzieś wyczytałam, że nie powinno się go stosować profilaktycznie, tylko dopiero jak coś się dzieje, jak są jakieś zmiany na skórze, ale synek miał już wtedy kilka miesięcy więc nie zmieniałam już kremu.
Co do pieluszek to na początku mieliśmy te z dady, nie odparzały, ale po jakimś czasie (jak wprowadzili niby ulepszoną wersję) zaczęły nam przeciekać, po kilku takich akcjach kupiłam zielone z pampersa i już się ich trzymamy, teraz mam porównanie i właśnie widzę, że są o wiele bardziej chłonne i cieńsze (bo te z dady były takie grube wg mnie i jak tylko założyłam to taka wielka pielucha była między nogami:P)
Też myślę, że na początek to orginalne pampersy a później się zobaczy a co myślicie o kosmetykach z Nivea dla dzieci?
Ja rowniez nowe ubranka piore, z tych samych powodow co pisaly dziewczyny.
Piekuszki dada od poczatku i nie uczulaja. Gdzies czytalam ze jak sie od poczatku uzywa dady to nie powinny uczulac, a jak sie uzywa pampersow- a pozniej przechodzi na dade to wtedy moga uczulac.
Kremy nanasrosowalam odparzenia stosowalam 4 rozne i dla mojego synka najlepszy sie okazal z nivea.
A chusteczki uzywam tez z dady te zielone ale nie wiem czy sa dobre, chyba zmienie na inne
Nivea bardzo dobre,my używamy od początku i nicpo nich się nie działo
Ja prałam i prasowałam wszystkie ubranka Co do kremów u mnie sprawdzał się najlepiej bepanthen:) Sudocrem też używaliśmy ale sporadycznie , gdy pupa była zavzerwieniona (aczkolwiek nie mieliśmy z tym większych problemów). Ogólnie uważam , że lepiej od początku używać lekkich kremów , a nie specyfików na problemy skórne , jeśli ich nie ma.
Pieluszek używałam z pampersa te białe premium care i zielone. Super się sprawdzały. Dady kupiliśmy raz i u nas niestety porażka:) nie uczulały, ale nam zwyczajnie nie odpowiadały. Uczucie mokrego po małym siusiu (kiedy pampersy nie pozostawiały mokrej pupci) , były za grube i " nie oddychały". Potem ( od rozmiaru4) zaczęliśmy kupować też babydreamy z rossmana i te się u nas sprawdzały. Stosowaliśmy je na dzień a na noc oryginalne pampersy.
Co do kosmetyków nivea nie uczulały. Miałam chusteczki (pięknie pachną) , krem na odparzenia i kupiłam raz płyn do kąpieli. Mimo wszystko wolę inne firmy:) ale stale kupuję KREM NA KAŻDĄ POGODĘ z nivei.
Ja tez wszystko nowe piore w proszku dla niemowląt (lovela) a płucze w Bobini
Edyta nowe ubranka oczywiście piorę, to samo tyczy się pościeli, kocyków czy wypełnień do pościeli. Do tej pory wszystko prasuje dla córki zwłaszcza te nowe rzeczy, które są szorstkie.
Krem Sudocrem używam tylko na odparzenia, do codziennej pielęgnacji nie jest zalecany ponieważ wysusza skórę. W razie odparzeń polecany jest krochmal czy manganian potasu.
Jeśli chodzi o pieluszki to na początek poleciłabym Ci Pampersy, później możesz za dnia spróbować innej firmy a nocą pozostać przy Pampersach bo jednak wiele osób jest z nich zadowolonych.
Kosmetyki z Nivea mam kilka czyli krem SOS, balsam czy krem na niepogodę i z każdego jestem zadowolona, nie uczuliły córki jednak u twojego dziecka nigdy nic nie wiadomo jak zareaguje. Polecam czytać skład kosmetyków i wybierać te z jak najmniejszą ilością składników.
Dziewczyny dzięki za radę tych kosmetyków jest tyle,że naprawdę nie wiadomo co stosować a czego używacie do kąpieli maluszka?
Ja stosowałam akurat PENATEN do mycia ciała i włosków:) i byłam zadowolona. A tak poleciłabym HIPP albo nawet babydream( kupiłam teraz do 3latki) mają fajny łagodny skład i nie wysuszają skóry.
Nowe i stare ubranka, które dostałam wyprałam, podobnie pieluszki tetrowe, kocyki, ręczniki, pościel i pluszaka. Dla siebie też piorę nowe ubrania, co prawda niemowlęce raczej nie były kilkadziesiąt razy mierzone ale na pewno wielokrotnie dotykane.
Do kąpieli na razie używam emulsji Emolium, ale jest dość droga, jak wykończę opakowanie może poszukam coś tańszego (podobno Ziaja jest całkiem dobra).
Do pupy na co dzień maść Bepanthen (najpierw był krem ale maść ma lepszą konsystencję na te okolice), a gdy pojawi się zaczerwienienie Bambino z tlenkiem cynku, a gdyby nie pomogło to Sudocrem (lepiej nie używać cały czas kremów z ZnO, bo co kiedy po nich pojawi się odparzenie?).
Pieluszki najpierw miałam Pampers takie białe (premium?), dwa opakowania (jedno dostaje się w większości szpitali), bardzo fajne były, ale chciałam popróbować różne, więc potem były Dada i Pampers zielone, ale najlepsze dla nas okazały się Bella Happy - są takie fajne miękkie, póki co używam ich stale. Warto popróbować różne na początku, kupić po jednej z tych małych paczek. A z tych powyżej w przedziale wagowym 2-5 kg (rozmiar 1, bo takie kupowaliśmy na początku) Dada są najmniejsze i najszybciej maluch z nich “wyrasta”, a zielone Pampers największe i najcieńsze, Bella najbardziej miękka.
A używacie oliwki po kąpieli by natłuścić skórę maleństwa?
Edyta w tej chwili już się odchodzi od smarowania dziecka oliwką,ponieważ ona wysusza a nie nawilża skóry dziecka.Wystarczy stosować do kąpieli emolienty a skóra dziecka będzie już nawilżona np.Emolium.
Niektóre kosmetyki zawierają oliwkę np.Płyn do kąpieli czy Emulsja olejowa Skarb Matki.Obecnie zaś stosuję z Nivea -żel do mycia ciała(emolient).