Hej jestem w ciąży 16 tydzień do tej pory byłam ubezpieczona w urzędzie pracy ale już nie jestem i moje pytanie brzmi czy jako osoba w ciąży przysługuje mi darmowa opieka zdrowotna w internecie doczytałam że tak dzwoniłam też na infolinię NFZ i pani potwierdziła moje pytanie ale nie wiem czy aby napewno tak to działa w praktyce i czy wszędzie się do tego stosują
Tak, w ciąży jesteś ubezpieczona na nfz.
Chociaż dziwi mnie ze nie uwierzyłaś Pani z infolinii NFZ a uwierzysz komuś z internetu.
Zawsze możesz iść do swojej przychodni i poprosić o sprawdzenie czy świecisz się na zielono jako ubezpieczona
Taak !
mamina super pisze
Mamina wyczerpała temat;) pięknie opisane!:)
Tak, będąc w ciąży jesteś bezpłatnie leczona . Gdy urodzisz już nie, więc też teraz wykup sobie dodatkowe ubezpieczenie i płać co miesiąc jeśli masz z czego i możesz:)
Oj tak albo podepnij sie na ubezpieczenie pod męża ?
Oczywiście, że masz ubezpieczenie tak jak i dziecko musi być przypięte do któregoś z rodziców ale ma zapewnione leczenie na NFZ. Do końca ciąży jak i poród masz zapewniony z NFZ.
Dokładnie. W ciazy jesteś z automatu ubezpieczona. To samo dotyczy dzieci do 18 r ż., pomimo, że w systemie widnieją jak DN (Dziecko Nieubezpieczone) to mogą otrzymywać leki na zniżkę, korzystać z wizyt u lekarzy czy pobytu w szpitalu.