Ubezpieczenie dziecka

Witam. Jestem na ZASIŁKU macierzyńskim. Czy córka po narodzinach jest z automatu dopisana do mnie do ubezpieczenia zdrowotnego? Czy mogę ją dopisać sama? Do ojca córeczka nie bardzo może być dopisana.

Jeśli nic się nie zmieniło przez 3lata to jeśli zasiłek macierzyński wypłaca ci ZUS tzn nie jesteś nigdzie zatrudniona to córka nie może być dopisanie do twojego ubezpieczenia. Miałam identyczna sytuację. Syn na męża ubezpieczenie też nie mógł być bo mąż go nie miał zatem zapytałam pani co w takiej sytuacji i poinformowanie mnie ze kolejno są dziadkowie. Jedno z nich musi dopisać do swojego ubezpieczenia wnuka jeśli rodzice nie mogą.

Justyna8907 dziękuję za odpowiedź :-).

Moje córki są ubezpieczone właśnie u mojego taty

Wiele osób o tym nie wie, ale dzieci do 18 roku życia są ubezpieczone. Bez względu na to czy wpiszesz je do swojego albo taty ubezpieczenia czy nie. Do 18 roku życia każda osoba w Polsce posiada ubezpieczenie. Tak samo jest w przypadku kobiet w ciąży. One również są pod ochroną.

Dodatkowo również warto będzie dziecko doubezpieczyć w towarzystwie ubezpieczeniowym prywatnie. Jest to zabezpieczenie finansowe w przypadku choroby albo wypadku. Dobre ubezpieczenia dla rodziny ma Openlife: https://www.openlife.pl/

B.Mitka tak jest, ale niestety przychodnie robią problemy i wymagają od rodziców by gdzieś dopisali dziecko.

To prawda, przyjęło się, że rodzice lub dziadkowie dopisują dziecko do ubezpieczenia w swoim zakładzie pracy - należy wypełnić odpowiedni formularz

Tak.Dziecko jest ubezpieczone do 18 roku życia.Bez znaczenia czy rodzic pracuje czy nie. Tak samo jak kobiety w ciąży. Jeśli przychodnia wymaga wpisania dziecka to robi to nielegalnie.I sprawę mozna zgłosić. Przychodnia nie powinna tego robić…

Wracająć do tematu ubezpieczenia dodatkowego, równiez polecam.Niemniej warto jest sprawdzić to jakie poszczególne ubezpieczalnie mają pakiety ubezpieczeń.Aktualnie dobry program ubezpieczenia dla całej rodziny ma Nationale Nederlanden:
https://www.nn.pl/ubezpieczenia

Do ubezpieczenia można dopisać do 10 osób, poza tym ubezpieczenie ma bardzo szeroki zakres.

Dziecko po narodzinach nie jest z automatu dopisane do ubezpieczenia. Jest na to kilka dni by dziecko ubezpieczyć przy matce lub przy ojcu. Trzeba to samemu zgłosić. Dziecko jest przeważnie zameldowane przy matce z ubezpieczeniem już jest różnie zależy jak partnerzy się dogadają. U mnie córka przy mnie ma meldunek, a ubezpieczona jest przy mężu. Ja od niedawna też jestem ubezpieczona przy mężu.

Ja również miałam nadzieję, że to wszystko dzieje się automatycznie. Jednak niestety tak nie jest. Naszym obowiązkiem jest jak najszybsze ubezpieczenie naszego dziecka w przeciągu kilku dni po porodzie. Warto sprawdzić czy można dziecko dołączyć do ubezpieczenia grupowego oferowanego przez naszego pracodawcę- jest to tzw. pakiet rodzinny. Jednak w firmie, w której pracuję nie mam takiej możliwości dopuki nie wrócę na stanowisko. Zatem musiałabym wrócić do pracy na conakmniej jeden dzień by być aktywnym pracownikiem z uprawnieniami. Stąd zaczęłam kontaktować się z ubezpieczycielami i pytać o pakiety dla dzieci. Warto już wcześniej wybrać najbardziej korzystna ofertę i przygotować ją, natomiast tuż po narodzinach poinformować ubezpieczyciela o szczegółach. W przeciągu jednego dnia można załatwić wszelkie formalnosci oraz dokonać wpłaty, dzięki czemu maluszek natychmiast zostaje objęty ubezpieczeniem.

Ela nigdy nie słyszałam o takim przepisie. Może i tak jest ale dla mnie to czysta bzdura. Jak mogą nie chcieć ubezpieczyć dziecka. Ubezpieczenie dziecka to obowiązek, a będąc na macierzyńskim to nie powinno mieć nic wspólnego z ubezpieczeniem malucha.

Aneta - wydaje mi się, że Ela pisze o ubezpieczeniu na życie (odszkodowania etc.) - takim dodatkowym, które wykupujesz. Nie o ubezpieczeniu z ZUS-u (opieka w rejonowej przychodni na NFZ).

Tak, tak Pcheła. Chciałam dopisać moje dziecko do dodatkowego ubezpieczenia grupowego. Niestety nie mam takiej możliwości aż do czasu powrotu do pracy.

Ja u siebie w pracy mogę jedynie wykupić pakiet dla dziecka, ale wtedy mam po prostu płacone za np. pobyt w szpitalu czy zachorowanie. Ale nie jes wtedy dziecko ubezpieczone np. od złamania ręki.

Czyli normalnie po urodzeniu zostanie zapisana do ubezpieczenia zus? 

Monia.  92 - chyba nie. Jeśli chodzi o ZUS, to musisz to zgłosić na specjalnym druku (przynajmniej ja musiałam u pracodawcy zgłosić, a on w ZUS-ie). Niestety w Polsce mało rzeczy jest robionych z automatu 

To jeśli urodzę to dziecko Wogole nie jest ubezpieczone? 

Monia - czysto teoretycznie jest, bo prawo w Polsce obejmuje ubezpieczeniem wszystkie osoby do 18 roku życia. W praktyce jest tak, że wymaga się, aby dziecko było podpięte do ubezpieczenia jednego z rodziców. Jeżeli rodzic jest zatrudniony na etacie - zgłasza to przez pracodawcę. Jeżeli jest bezrobotny, chyba przez urząd pracy. A jeśli ma własną działalność to chyba przez samodzielne wysłanie specjalnego druku (nie wiem jakiego)).

Chyba każde dziecko jest ubezpieczone z automatu do 18roku.. tak mi mówiła pani z gminy. Córka miała takie ubezpieczenie przez 3m. Później maz ją dopisał do swojego 

Według prawa każde dziecko do 18 raku życia jest ubezpieczone, to prawda. Ale w praktyce jest tak, że przychodnie chcą mieć informację, że do czyjegoś ubezpieczenia dziecko jest podpięte. Jeśli nie będą miały takiej informacji, to każą zgłosić się do pracodawcy, urzędu pracy czy ZUS-u. Ja miałam taką sytuację. Wydawało mi się, że syna zgłaszałam do swojego ubezpieczenia u pracodawcy. W jednej przychodni normalnie go przyjęli i robili szczepienia, w drugiej też nie robili problemu, dwa razy byliśmy też w szpitalu i nikt się nie odezwał, a w kolejnej przychodni Pani stwierdziła, że nie widzi, aby syn był przypięty do czyjegoś ubezpieczenia i kazała się zgłosić z tym do pracodawcy, aby potem uniknąć problemów. I to wtedy się okazało, że zapomniałam go zgłosić... Ale mimo tego nikt nam nie odmówił wizyt :)