Trądzik niemowlęcy, potówki czy skaza białkowa?

U noworodka wszystkie zmiany skoro zwalają na trądzik niemowlecy i mnie też a to wcale nie był trądzik. Chyba tak się przyjęło. 

Kasia ale całe dziecko spryskać octeniseptem? Ja bym się na to nie odważyła. Już bym wolała użyć jakiejś maści niż wysuszać całą skórę takim środkiem. 

Spokojnie mozesz spryskac tylko omijajac okolice twarzy zeby do oczka sie nie dostalo ;) to lepiej na wacik i powycierac twarz ocenisept nawet ludzie stosuja do jamy ustnej na plesniawki czy afty takze jest to bezpieczny srodek ;) 

Ja słyszałam też o przemywaniu solą fizjologiczną. Czy to prawda?

Kasia możliwe ja nigdy nie próbowałam, nie było potrzeby :) ale skoro można to ok :) 

cz przy trądziku skóra jest sucha na twarzy, głowie, za uszami? 

Nie cała twarz tylko miejscami?

Sola fizjologiczna przemywaja oczka niemowlakom oraz sol jest bardzo dobra do przemywania ran ;) 

Przy trądziku w ogóle skóra nie powinna być sucha, bo jest wzrost działalności gruczołów łojowych, więc robi się tłusta. Sucha może być za to w łojotokowym zapaleniu skóry lub w alergiach. 

Jak tam po leczeniu, widać jakieś efekty?

Ja oczka zawsze przemywałam przegotowaną wodą :) 

Jutro jedziemy do alergologa prywatnie, bo niestety nic nie pomogło.. mała ma nada wysypkę i chyba już za długo to trwa 

Beata a nie byłaś u dermatologa? Może lepiej najpierw do niego się udać? 

U nas chwalą tą Panią dr. Jest pediatrą i alergologiem. Przepisała nam maść samo robioną i zobaczymy jak to będzie 

Masci samo robione zawieraja bardzo proste sklady zero konserwantow dlatego tez trzeba je zuzyc w ciagu 7 dni i trzymac w chlodnym miejscu zeby nie doszlo do rozwarstwienia 

Tak trzymamy ją w lodówce

Beata ale byłaś już tak? I co powiedziała, że co to może być? Na co ta maść dała? 

Beata a ta maść to na co dostałaś co orzekł lekarz że co ma maleństwo? 

nie powiedziała co to jest. Powiedziała ze wydaje się jej że mała nie ma raczej alergii pokarmowej a raczej musiała się z jakimś alergenem zetknąć ( np proszek, oliwka, płyn do kąpania)

Beata to w sumie za wiele nie powiedziała.. A jest poprawa? 

No nie powiedziała a 150 wzięła, a tyle to wiedziałam sama. jest lepiej ale nadal jest i na twarzy już wychodzi jej coś innego. na brzuszku prawie zniknęło ale na plecach jest więcej 

Niestety z diagnozą u takich maluchów jest ciężko. Ty cały czas karmisz tylko piersią?