U mojego synka pojawiły się krostki – najpierw na brwiach, później na policzkach, a teraz też przy uchu. Są czerwone i miejscami skóra jest szorstka.
Pediatra powiedziała, że to trądzik niemowlęcy i żeby nic z tym nie robić. Natomiast wczoraj położna stwierdziła, że to skaza białkowa – zaleciła odstawienie nabiału u mnie (karmię piersią) i smarowanie małego kremem Emotopic.
Czy ktoś miał podobnie u swojego dziecka? Jak u Was wyglądał trądzik, a jak skaza? Jak to rozróżnić? Bo teraz nie wiem czy smarować czy nic z tym nie robić Nabiał odstawiłam i zobaczę, bo niby efekt ma być po tygodniu
Tradzik niemowlecy to takie chrostki a skaza to szorstka czerwona skora ,u nas synek mial skaze i pil specjalne mleko bebilon pepti i do tego emotopic do kapania i balsam i efekt byl super oczywiscie wszystko za poleceniem alergologa zobaczysz po tygodniu czy sie polepszylo jak mie udaj sie do alergologa
Szczerze mówiąc zgłupieć można jak jeden mówi że skaza, a drugi że trądzik tak samo było u nas położna mówiła żeby obcinać paznokcie małemu, a wczoraj pediatra nas “opierdzielila” że nie powinniśmy bo tam przy jedenym paluszku pojawił się mały stan zapalny, także naprawdę sama już nie wiem co w niektórych sytuacjach robić jak każdy mówi co innego.
Co do trądziku to u naszego synka na trądzik pomagało po prostu smarowanie moim mlekiem, a wiedzialam ze to trądzik bo to były takie czerwone krostki i nie które z białą końcówką. Zeszło w jakieś trzy dni. A skaza to takie czerwone plamy szorstkie w dotyku
Ogólnie skaza białkowa nie musi się objawiać plamami i szorstka skóra. Mogą to być tylko czerwone krostki. Nie wiadomo kogo słuchać i co robić. Emotopic to tylko krem wiec w zasadzie czy to trądzik czy skaza to można chyba smarować. Nabiał też w razie czego odstaw. Trądzik chyba zejdzie dużo szybciej niż skaza białkowa. Pozatym trądzik nie swędzi a skaza zazwyczaj już tak.
Moj pierwszy syn mial tradzik przez chwile. Takie czerwone male krostki. Ale nie mial plam na skorze…
Dla bezpieczeństwa odstawilabym nabial i zobaczyla czy pomoze
Skazy białkowej nie mieliśmy, ale trądzik niemowlęcy wyglądał jak trądzik. No lepszego określenia nie mam. Krostki takie jakby wypełnione białym płynem. I tak skóra jest bardziej sucha i jest czerwona bo jest podrażniona może znajdę gdzieś zdjęcie to pokaże.
Tak sobie mysle , ze mozna zglupiec jak jeden mowi to a drugi inaczej . Moze warto odstawic nabial na jakis czas i zibaczyc czy bedzie poprawa ?
Ewentualnie zasiegnac opini innego pediatry
U mnie byl tylko tradzik niemowlecy , ale bardzo szybko zniknął, wiec nie mam porownania i wygladalo to tak
U mnie mały miał taką szorstką i czerwoną skórę wokół ust, szyi, koło uszu , takie niby krostki. Brzydko to wyglądało i długo się utrzymywało i też było podejrzenie skazy białkowej, a że karmie piersią to musialm odstawić wszystko co z białkiem maslo, sery, mleko wszystkie produkty na tej bazie, łączni z tym ze wołowiny nie mogłam też jeść , by wykluczyć lub potwierdzić tą skazę. A to się nam zbiegło z RD akurat więc mały też nie jadł stałych posiłków bo nie wiedziałam co go uczula. Jednak okazało się że to nie skaza. Pedriatra dała nam jakiś steryd do smarowania na noc przez 3 dni i krem bioderma, potem Avene i jeszcze ten barierowy stosowałam emotopic. Po jakimś czasie wyciszyło się i nie wiem czy to przez ząbkowanie (bo dalej ząbkuje a już tak nie ma) czy to było coś innego.
@Nicia113 i u Twojego maluszka to był trądzik ? U nas jest to bardziej czerwone, ale ogólnie podobne ja już zgłupiałam, mi pediatra powiedziała że trądziku się absolutnie niczym nie smaruje … że sam przejdzie ale tak to się nasiliło że cała buźka już w tych krostkach
@JoannaMP o a nasza pediatra powiedziała, że absolutnie niczym nie smarować ale zaczynam wątpić, że to samo zejdzie bo z dnia na dzień gorzej to wygląda
To bardziej wyglada na skaze… mi tez mowili zeby nie smarowac…
Starszy syn mial tradzik i to wyvladalo tak ( zdjecie troche slabej jakosci bo bylo tobione 8 lat temu a wiadoml technologia do przodu idzie ) takie krostki mial bez przebarwien potem robily sie biale i schodzily
Tak, u nas był to trądzik. Generalnie Felka ma sporo problemów skórnych, atopowa skórkę na dłoniach, ciemieniuche i właśnie ten trądzik. U nas zniknęło po smarowaniu oliwką najzwyklejszą. Ale to chyba nie jest sprawdzona i rekomendowana metoda .
Musisz odczekać co najmniej 7 dni odkąd odstawisz żebyś miała pewność, najlepiej 2 tygodnie
Mi to raczej też na trądzik wygląda ale skaza białkowa wygląda podobnie.
Jesli wykluczysz skazę to znaczy ze trądzik. Wystarczy miejsca zmienione przemywać trądzik wodą rano i wieczorem
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.