Nigdy o czymś takim nie słyszałam, ale poszperałam trichę. Są głody, które mówią, że chinina to starodawny naturalny przyspieszacz porodu, a z drugiej strony znalazłam informację dot tego, że chinina może powodować wady u płodu i ciężarne nie powinny jej przyjmować ( jedynie w sytuacji, która zagraża życiu).
W napoju chininy nie jest bardzo dużo bo maksymalna sawka to 7,5 chlorowodorku chininy na 100 ml napoju. Jednak warto przeczytać etykietę i się upewnić ile chininy jest w danym napoju.
Chinina może powidowac bóle i zawroty głowy, spowolnienie akcji serca, a nawet skurcze macicy co może prowadzić do poronienia (przypuszczam że z tego względu polecana jest na przyspieszenie porodu).
Nie Piłabym takiego napoju w obawie o konsekwencje dla maluszka. Herbata z liści malin jest o wiele bezpieczniejsza
Dziewczyny kwestia tonicu (chinina) podobno nie wolno, a ostatnio polecono mi bo jestem po terminie i ponoć może doprowadzić do skurczów macicy…Któraś z doświadczenia może coś powiedzieć ?
Tez bym wolała nie ryzykowac. Jak dziewczyny pisały, mozesz spróbować herbaty z liści malin, więcej się ruszać, albo stymulować brodawki (lekarz mi o tym mówił, podobno wtedy wydziela się oksytocyna). A jak takie metody nie pomogą to najwyżej będziesz miała wywoływany poród i tyle :). Najważniejsze skoro jesteś po terminie by często sprawdzać stan maluszka na ktg i liczyć sobie w domu ruchy dziecka.
Herbata z liści maliny nie przyśpiesza porodu tylko usprawnia. Ona dobrze działa na mięśnie macicy skurcze będą efektywniejsze ale ich nie powoduję.
Przychylam się do Pauliny dużo seksu najlepiej z orgazmem i pieszczeniem piersi to naturalna oksytocyna
Nigdy o tym nie słyszałam i w sumie dobrze wiedzieć na przyszłość.
Dziewczyny wy serio miałyście ochotę na seks i robiliście to na końcu ciąży. Bo i nas nic już półtora miesiąca przed porodem i nie wyobrażam sobie żeby mąż mnie dotknął nawet czułam się okropnie. A i wcześniej było raczej rzadko i słabo
Wypiłam wczoraj szklankę tego toniku…Mam nadzieję, że nie miało to tak dużego wpływu
A co do metod…seks, stymulacja sutków, herbata z liści malin, sprzątanie, wyciąganie rąk do góry myjąc meble w kuchni, spacery…Nic nie pomaga, niestety.
Dziękuję za odpowiedzi
Ja akurat nie lubię więc mam z głowy :-) ale też bym raczej nie ryzykowala i nie pila, wole te bardziej naturalne metody :-)
Moje dwa pierwsze porody przyszły same przed terminem i mam nadzieję że teraz też tak będzie, ale tak czy inaczej będę starała się już pod koniec trochę go przyspieszyć jak da rade
Ja oprócz pierwszego trymestru spędzonego na wymiotach miałam.znacznie większą ochotę na seks . Mąż za to się migał, lekarka mi powiedziała bym męża nie żałowała w połogu odpocznie
Zdecydowanie nie, są lepsze i bardziej znane, a przede wszystkim bezpieczniejsze sposoby na przyspieszenie porodu, choćby te o których wyżej pisały dziewczyny.
A może warto poczekać aż malec sam będzie chciał wyjść, a jak nie to wolałabym popytać poloznej na oddziale szpitala którego masz rodzic. Po co ingerować, ja tak uważam.
W sumie ja uważam podobnie jak Monika, że dziecko przychodzi na świat wtedy kiedy jest gotowe i żadne niby przyspieszacze na to nie wpłyną, ale to jeszcze zależy ile jesteś po terminie bo właściwie termin porodu jest tylko orientacyjny a 2 tygodnie przed i 2 tygodnie po to nadal jest w terminie choć teraz już raczej nie czekają aż tyle czasu. Ja urodziłam 5 dni po terminie i w żaden sposób nie próbowałam tego przyspieszać(nawet się cieszę, że tak wyszło bo trafiłam na mojego lekarza prowadzącego a ma tylko raz w tygodniu dyżur w tym szpitalu). Teraz już twój maluszek jest w pełni rozwinięty i nie sądzę, że trochę tego tonicu może zaszkodzić, ale jednak mimo wszystko wolałabym skonsultować to z lekarzem
Nie ma co kombinować z sprzataniem , piciem różnych dziwnych przyspieszaczy … Ja po drugim porodzie jestem zdania że dziecko wyjdzie wtedy kiedy będzie ono chciało , to nie jest od nas -matek zależne . Jak jesteś po terminie to tylko czekać albo się zacznie praktycznie w każdej chwili albo będzie trzeba jechać na wywołanie … Tak że na pewno już bliżej niż dalej do waszego spotkania .
Dzidzia będzie chciała wyjść to wyjdzie i chyba metody przyspieszające nic nie dadzą … Cierpliwość sama już chciałabym mieć to za sobą … Dużo spaceruje …sprzątam i nic nawet mocna kawkę sobie strzeliłam i nic
Im bliżej końca to się nie można już doczekać, ale jednak warto, cieszyć się każdym dniem
Z tonikiem bym nie ryzykowała, a jeżeli już przyspieszać, to zdrowo, spacery, seks
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.