Czy to prawda, że idąc rodzić, nie powinno się mieć tipsów ani pomalowanych paznokci?
ja noszę bardzo ostre paznokcie żelowe. czasem można nawet powiedzieć że szpice. specjalnie na wyjście do szpitala zrobiłam sobie piękne paznokcie migdałki …lekarz ostrzegał mnie że lepiej jakbym je ściągnęła ponieważ z bólu je połamie. po porodzie gdy do mnie przyszedł zdziwił się że mam w.szystkie paznokcie. płytkę przecież tak samo masz u paznokci na stopach. a tu chodzi aby płytka była czysta ponieważ gdy coś by się z tobą działo widać by to było po paznokciach. paznokcie wtedy sinieją
Ja pierwszy raz slysze o tym ze nie mozna… Pewnie ze mozna… Nie spotkalam sie jeszcze z sytuacja kiedy ktos mialaby problem z pomalowanymi paznokciami…
Ja bym nie założyła… Wiadomo różnie bywa jak nagle cesarka to co? przy cc trzeba ściągać biżuterie i nie wolno mieć pomalowanych paznokci.
biżuterię mi kazali ściągać. ale paznokcie to jak właśnie napisałam… dziwnie się patrzą gdy kobieta ma paznokcie bo przy cesarskim cięciu płytka musi być naturalna
ale jakby co się działo mogą przecież zerknąć na paznokcie u nóg
To zależy od szpitala! mam znajomą,która musiała zmywać lakier z paznokci przed porodem!
wiec po co robić sobie problemy… poza tym ja na przykład jak już urodziłam,to baaardzo preferowałam u siebie baaardzo krótkie paznokcie!
ja już mam swoje długie i nałożono mi na nie tylko hybrydę. to jest kwestia przyzwyczajenia… na początku jak nosiłam takie długie paznokcie to nawet nie potrafiłam nic zrobić rękami. a teraz nawet się nie boję że zadrapie małą bo uważam
Madziu no dokladnie to chyba faktycznie od szpitala zalezy! Bo u nas jakos sie tego wcale nie czepiaja a i u znajomych na zdjeciach widzialam zaraz po i pazurki pomalowane ![]()
Wiec jak to mowia co kraj to obyczaj ![]()
A jesli chodzi o krotkie paznokcie to ja jak mam krotkie to czuje sie jak bez palcow, nawet podrapac sie nie moge… Zawsze sa tak opilowane ze nie ma problemu zebym zrobila komus krzywde ale z krotkimi nie moge bo mnie nawet opuszki palcow bola
jakies zboczenie chyba ale juz od liceum nosze dlugie paznokcie moze to dlatego ![]()
Ja u nóg i rąk miałam pomalowane to dzień przed cc pytali i kazali mi to zmywać
ale mówili,że przy sn też bym musiała.
Roxi no przy sn mogą być komplikacje i i tak było by cc; )
Nie można mieć pomalowanych ani sztucznych paznokci - chociaż jedna płytka musi być " czysta" i niestety nie może to być u stóp a musi być u dłoni, bo szybciej dzięki temu można się zorientować, że coś jest nie tak (jjaka jest odległość do dłoni od serca a jaka do stopy - oto chodzi) ; )
Tak z tymi paznokciami to prawda jak teraz leżałam i miałam zagrożenie porodu to położna przyszła i prewencyjnie mi zmyła lakier u rak ![]()
zresztą to nie rewia mody
Przy porodzie nikt nie zwraca uwagi na paznokcie i makijaż
tym bardziej kobieta,która rodzi na pewno nie zwraca na to uwagi a personel to już całkiem ma to gdzieś ![]()
Pierwsze słyszę ze trzeba zmyć lakier z paznokci. Jedyna co mi kazali przed cc to zdjąć biżuterię. Ale z doświadczenia powiem ze po porodzie przy zajmowaniu się dzieckiem lepiej mieć krótkie paznokcie żeby maleństwa nie podrapac. A po za tym te wszystkie kremy wchodzą pod paznokcie.
Również o tym nie słyszałam bizuterie to kazali mi zdjąć a paznokcie miałam pomalowane i nikt mi nic nie mowil
Tipsów i pomalowanych paznokci nie powinno się mieć idąc do cc , gdyż mogą zakłócać działanie aparatury medycznej. Do porodu naturalnego nie ma przeciw wskazań .
Aparaturę medyczną mogą zakłócać zegarki czy telefony komórkowe znajdujące się w pobliżu aparatury. Tipsów czy pomalowanych paznokci nie powinno się mieć w ogóle podczas przyjęcia do szpitala, już nie mówiąc o porodzie drogami natury i podczas operacji, jaką jest cięcie cesarskie ze względu na możliwość wystąpienia zaburzeń w krążeniu…które może wystąpić także po porodzie.
Anestezjolog, który jest podczas cięcia cesarskiego stoi od strony głowy kobiety, więc nie jest w stanie zobaczyć jej stóp.
Sala porodowa czy operacyjna to nie miejsce na tego typu rzeczy, bo każda z Was kobietki jest piękna i cudowna w każdym calu.
ja będąc w szpitalu podczas ciąży pozamacicznej miałam robione cięcie i miałam wtedy tipsy i delikatnie rzecz ujmując dostałam za do ochrzan, bo gdy chcieli mnie podłączyć do aparatury to niestety nie działało i na szczęście podpięli mnie do palca u nogi…
teraz przed porodem miałam hybrydy, ale zrezygnowałam z nich na miesiąc przed terminem gdyby się coś nagłego i niespodziewanego wydarzyło…
odczekałam 3 miesiące po porodzie i teraz znowu mam cały czas długie paznokcie i robię sobie hybrydy, a więc Kochane Mamusie przed pójściem do szpitala powinno się mieć “czyste” paznokcie i zadbajcie o to dla swojego dobra
W.moskwa w sumie masz rację z tymi paznokciami u stóp… nie pomyślałam o tym że lekarz stoi przy głowie pacjentki i nie ma jak zobaczyć jej paznokci u stóp… lecz jak widać nie każdy szpital preferuje zmywanie i ściąganie sztucznych paznokci. naturalna płytka potrzebna jest tylko podczas komplikacje w trakcie porodu. więc skoro niektórym z was nie kazali zmywac paznokci lub ściągać tipsów to nie świadczy o tym że to nie jest potrzebne przy porodzie który jest zagrożony.
mi też lekarz mówił aby mieć czystą płytkę bo jak bym jechała na cesarskie cięcie to nie będzie czasu na zmywanie lub ściąganie tipsów