Cześć, dzisiaj mialam badanie prenatalne, jestem w 13 tyg. Tętno było 145ud/min lekarz powiedział że jest za niskie, mam sprawdzić jeszcze raz za tydzień. Opowiedzial nam o najgorszym i nie daje mi to bardzo spokoju Czy to jest poważnie niskie Tętno?
A nie zapytałaś o to lekarza na badaniu?
Pewnie na tym etapie ciąży tętno powinno być wyższe, mój syn na pewno miał coś ok. 160 ud/min, a te 140 to miał ktoś pod koniec ciąży już. Pytanie jednak, czy to coś poważnego należy skierować do lekarza prowadzącego, bo to on monitoruje stan dziecka. Ja bym po prostu zwróciła się do niego, nawet telefonicznie, z tym pytaniem. On ci najlepiej na to odpowie.
Trzymam kciuki, żeby wszystko było ok🙂
Na tętnie akurat ile powinno być nie wiem, bo nigdy mi tego nie mówili w liczbach, jednakże najlepiej skonsultować z lekarzem prowadzącym, może maleństwo się obróciło i było mniej wyczuwalne po prostu?
Ja bym poszła skonsultować z innym lekarzem jeszcze
Dziewczyny dobrze radzą lepiej poradz się swojego lekarza. Ja też kojarzę,że na początku ciąży to tętno jest dosyć wysokie potem chyba 140 to dolna granica normy,ale pod koniec ciąży na ktg tak miewałam.
Lepiej dla spokoju mieć dwie opinie lekarzy bo w necie wiesz jak to jest nikt nie zna Twojej historii choroby jak również nie widzi innych wyników. Tutaj ważne jest by spojrzeć całościowo na badanie prenatalne . Życzę powodzenia !
Lenka a ciaże ogólnie miałaś zagrożona? może warto skonsultowac to z innym lekarzem?
masz lekarza takiego zaufanego do którego chodzisz od lat ?
Ciaza nie była zagrożona, już byłam u 3 lekarzy, niestety tracę zaufanie do nich. Lekarka do której chodziłam latami dala mi na początku ciąży tabletki na poronienie bo stwierdziła że cieza jest pusta. A po 2 tyg plod zaczął się rozwijać, całe szczęście jest silniejszy niż te tabletki... lekarz na prenatalnym normalnie był na kacu to jest jakaś masakra z nimi.... kazał czekać do następnego tyg. Aby sprawdzić ponownie...termin mam dopiero na jutro, myślałam że któraś z was tutaj może miała podobne tetno...�
Kochana stres jest teraz najmniej potrzebny, jeżeli czujesz zagrożenie idź na sor, jednak tam oprócz siedzenia kilka godzin niczego raczej się nie dowiesz :( może masz jakieś prywatne ubezpieczenie czasem są wizyty od razu u specjalistow, ponieważ jest sezon letni?
Zmień lekarza skoro Twój lekarz ma takie podejście nie warto się denerwowac i tracić nerwów przez takiego człowieka nie trzymaj się kurczowo jednego lekarza tym bardziej skoro się nie sprawdza w swojej roli :) powodzenia i przede wszystkim się nie deneruj
Ja teraz znajduje informacje,że prawidłowy poziom to 110-160 uderzeń na minutę. Sprawdź sobie jaki masz zakres na wydruku od lekarza
Tez to sprawdzałam i takie informacje znalazlam. Prywatnie byłam tydzień temu na badaniu, lekarz wszystko sprawdził, powiedział że wszystko jest w jak najlepszym porządku...serduszko bilo super... dzien pozniej bylam u swojej lekarki na kontroli tez mowila ze jest super... moze maly/a mial wczoraj spokojniejszy dzien, po prostu juz sama nie wiem. No nic muszę czekać do jutra :(
mazia, te 110-160 to podejrzewam, że jest takie uogólnione dla całej ciąży, myślę, że dla poszczególnych etapów ciąży ze zakresy się różnią. I mój syn na pierwszych prenatalnych miał powyżej 160, czyli więcej niż mówią normy z neta. Nikt nic nie mówił, że za wysokie.
Lenka, ale na tym zdjęciu co przesłałaś, co te 145 ud/min to mieści się z normie. Co prawda w dolnej granicy, ale jednak norma (masz tę czerwoną kropkę mieszczącą się w zakresie). To jest na pewno do monitorowania na przyszłość i porównania z poprzednimi badaniami (pytanie, czy zawsze to tętno takie było i może tak to wygląda u twojego malucha po prostu), ale to wczorajsze badanie tętna mieści się w normach.
Dokładnie, w zależności od etapu ciąży są różne zakresy. Na tych kreskach jest zaznaczone czy jest to w normie na danym etapie czy nie.
Właśnie dodzwoniłam się do lekarza u którego byłam prywatnie opowiedziałam mu o tętnie, i powiedział że jest w minimalnie niskie ale nie ma powodu do zmartwień. Powinno być trochę wyższe 150-155ud/min ale nasze 145ud/min jest ok mam być spokojna. Niestety teraz jest na urlopie (a i tak odbiera tel i daje porady)ale po 20.07 wraca i pójdę do niego na kontrole i omówię z nim wyniki jeszcze raz, dam wtedy znać co i jak dziękuję wam za pomoc :)
Dobrze, że udało Ci się zadzwonić do lekarza. Jednak rozmowa z lekarzem najbardziej może uspokoić :) Trzymam kciuki by dalej też wszystko było już w porządku i żeby nie było powodów do zmartwień :)
Zawsze rozmowa z lekarzem bardziej uspokoi niż Porada wśród forumowiczek które być może były w podobnej sytuacji, ale jednak lekarz to lekarz
Nataleczka to prawda, bo my nie jesteśmy lekarzami, jednak zawsze możemy coś doradzić.
Najważniejsze to zachowaj spokój bo stres nie jest dodatkowo potrzebny:)
pamietaj ze na forum pisac moze kazdy i moze tez wymyslac porady z dupki.
masz watpliwosci - idz do fachowca
Dlatego właśnie każda z nas tutaj doradzała kontakt z lekarzem w pierwszej kolejności🙂
Fajerka jasne pewnie tak jest bo pamiętam, że pod koniec ciąży miałam i 180 i położna mówiła, że jest okej. Zawsze jak podchodziła do mnie na ktg to młody szalał, ale to było w jego ruchu .
Wiadomo każdy wynik, który jest w dolnej granicy lub górnej martwi i jest do kontroli. Ja pamiętam, że w pierwszej ciązy tętno miałam mega wysokie znowu wychodziło poza średnie