Teściowa nie akceptuje imienia dla dziecka

Na imię mam Marta a chce zmienić na Laura . Byłam już w urzędzie trzeba wypełnić wniosek ,  uzasadnić dlaczego i muszę mieć podpis rodziców ze wyrażają zgodę , taki wniosek to koszt 37 zł . Dokładnie to robię tak ze będzie Laura Marta , to Marta zostawie sobie ale już jako drugie . 

Od dziecka zawsze powtarzałam rodzicom ze nie chce tego imienia , później to wiadomo dziwne rymy mi z nim wymyślali a ludzie którzy mnie poznawali to utwierdzało mnie w tym ze to imię mi nie pasuje a teraz wkoncu na to się zmobilizowałam ;) 

Mąż tylko się boi bo jego rodzina będzie się śmiać a mnie to tam mało inetersuje ;) 

Też słyszałam że imię zawsze można zmienić. Ale skoro jesteś dorosła to po co jeszcze podpisy rodziców.  Tego nie wiedziałam. A u dzieckamozna.zmienic  nawet do pół roku bez żadnych tłumaczeń.

My wybierając imię pamiętam że pytaliśmy mojej mamy co sądzi o danym imieniu niektóre imiona się jej nie podobały ale bardziej z tego względu że źle się jej kojarzyły �

Z teściowa nie mieliśmy na szczęście problemu 

A na twoim miejscu powiedziałabym wprost że to jest wasze dziecko nie musi się jej podobać ale to nie znaczy że ma zacząć mówić do dziecka imieniem jakie jej się podoba 

Mogła by mieć trochę więcej szacunku do was a jeżeli się jej to nie podoba i rzeczywiście zacznie mówić imieniem wybranym przez siebie zabronilabym jej widywać się z dzieckiem wiem może to być chamskie ale jeżeli nic innego nie pomoże jak rozmowa tp może taki zakaz później im dziecko starsze będzie się pytało czemu babcia mówi do niego inaczej niż rodzice

Przykre jak jedna osoba w rodzinie potrafi zniszczyć humor 

Valentina najważniejsze że Ty będziesz zadowolona a innymi się totalnie nie przejmuj ;)

Dokładnie, rób jak uważasz. To Ty masz sie czuć dobrze, ze sobą :) Ojej, aż ja bym chętnie zmieniła swoje imię…. Na drugie mam Oliwia, zawsze bardziej mi się podobało niż Sylwia :p Ciekawa jestem jak wyglada twraz ta procedura ? 

Ogólnie jest ustawa o zmianie imienia i nazwiska. I na jej podstawie dokonuje się zmian, ale nie jest to takie hop siup. Wniosek trzeba dobrze uzasadnić, bo zmiana Następuje w drodze decyzji administracyjnej a decyzja może być również negatywna. jak ktoś napisze, ze imie jakie nosi mu sie nie podoba i to będzie koniec uzasadnienia, to raczej będzie odmowa. Imię i nazwisko to dobro chronione. ale jestem zaskoczona, ze dla osoby dorosłej ktoś wymaga zgodę rodziców na zmiane - dla dziecka rozumiem, ale w innym przypadku? 

Też się dziwię, że osoba dorosła musi mieć zgodę rodziców... 

I tu mam klops bo jeszcze 5 lat Temu mozna było łatwiej imię zmienić niż teraz. Prócz tego ze moi rodzice by się podpisali  to potrzebują dokumentów na których posługuje się imieniem na które chce zmienić,  a ze człowiek takie nosił to takie wszędzie pisał i nie mam udokumentowania tego . Trochę szkoda. 
Wiadomo miala bym zamieszania z dokumentacja aby wszędzie zmienić to imię ale dla mnie to pikus . Pani z urzedu bardzo obrazowo mi to wyjaśniła jak wyglada postępowanie  :( 

wielka szkoda , No ale imienia używam i za jakiś czas znów spróbuje ;) 

Laura to jedno z głównych imion które chciałam dac córce gdybym oczywiście miała;)

Duże zamieszanie z tą zmiana imienia. Ja na swoją siostrę cioteczna zamiast Martyna nazywałam Marta bo lepiej pasowało..  a na ciocię Hanię przez całe życie wszyscy nazywali Ania. W sumie na pogrzebie zobaczyłam że zamiast Anna jest napisane Hanna:p tylko oficjalnie nie zmieniła 

No to faktycznie dużo jest tej papierologii:/

Zawsze możesz zostać przy swoim imieniu do podpisów, a inni niech zwracają się tym imieniem, które byś chciała :) znam kilka takich przypadków :)

Też znam wiele osób które mają na imię inaczej a przedstawiają się inaczej. Mi moje imię też się średnio podoba, wolę krótsze imiona, ale nie jest źle.

Mi moje imię też za bardzo nie podoba się.. szczególnie kiedy ktoś mówi do mnie Justa lub Justyśka. Jednak staram się nie zwracać na to uwagi jak kiedyś.