Jestem w ciąży i to będzie nasze drugie dziecko. Jest to dla mnie radosny, spokojny czas - a przynajmniej był taki do wczoraj. Wybraliśmy już imię i powiedzieliśmy o tym naszym rodzicom. Moja mama i tata zareagowali z entuzjazmem. Teść także, imię mu się podoba. Za to teściowa i jej reakcja... Kiedy usłyszała imię, autentycznie zrobiła taką minę, jakby zrobiło jej się niedobrze. Powiedziała, że imię jest okropne, długie, poważne i bardzo jej się nie podoba. Stwierdziła także, że będzie mówić na dziecko po swojemu i wymyśli mu imię sama (!). Powiedziałam jej, że tak nie można, ale nic do niej nie dociera.
Co mogę zrobić w takiej sytuacji? Jest mi okropnie przykro i szczerze mówiąc nie mam ochoty spędzać z nią czasu. Rozumiem, że imię może nie przypaść do gustu ale jej reakcja mnie zmroziła.
Hmmm to tak naprawdę wasze dziecko i wy wybieracie mu imię , ona moim zdaniem niema nic do powiedzenia, bym grzecznie jej to powiedziała:) ja bym wprost powiedziała że Nam się podoba a komuś innemu niemusi
Myślę, że trochę przesadziła z tym, że będzie mówić do dziecka po swojemu. Porozmawiajcie z nią z mężem na osobności i stanowczo, ale uprzejmie wyjaśnijcie, że decyzja należy do Was, a ona będzie musiała tę decyzję zaakceptować. A jeżeli jej nie uszanuje i będzie mówić do dziecka inaczej, co będzie działać na jego szkodę, to wówczas pomyślicie o ograniczeniu kontaktów dziecka z babcią. I tyle. Czasem nie ma miejsca na kompromisy i ustępstwa. Czasem trzeba asertywnie.
No cóż niektóre teściowe zachowują się dziwnie.. Na pewno bym nie pozwoliła , by nazywała dziecko innym imieniem. Postawiłabym sprawę jasno , że albo się dostosuje albo ograniczam z nią kontakt. Niestety czasami trzeba podjąć takie, a nie inne kroki, by cokolwiek dotarło. Myśle , ze w takiej sytuacji nie będzie podważać Waszego zdania. Ona już miała swój czas na nadanie imion dzieciom.
Przyznam ,że bardzo nie na miejscu się zachowała. To Wasze dziecko i Wy decydujecie jak będzie miało na imię. Jak się nie podoba - trudno. I tak też bym jej powiedziała. Oczywiście zabroniła bym mówić do mojego dziecka inaczej. I chcąc mieć dobre kontakty niestety musiałaby to zaakceptować :)
Skoro jesteście zdecydowani i pewni wyboru imienia to teściowa powinna zaakceptować Wasz wybór. Jednak mogłaby trochę łagodniej wyrazić swoje niezadowolenie. My braliśmy pod uwagę zdanie teściowej bo nie byliśmy ostatecznie pewni imienia. Mojemu bratu kiedyś też babcia wybrała imię bo uparła się mimo , że rodzicom nie podobało się I wiele lat o tym wspominali :p lepiej żeby to była Wasza decyzja. Nie wiem czy mogę spytać ale hm.. jakie imię wybraliście? ;)
No cóż to jest wasze dziecko i Wasza decyzja. Może się innym nie podobać, trudno. Jesteś w ciąży i nie powinnaś się denerwować, jeżeli teściowa generuje u ciebie stres to puki co ogranicz z nią kontakty. Powinno jej dac to do myślenia.
Myślę, że trzeba już teraz jasno i wyraźnie postawić granice. Jeszcze się dziecko nie urodziło, a teściowa już się wtrąca. Teraz się nie podoba imię, a potem się przyczepi do waszych metod wychowawczych, sposobu karmienia, itp. Powiedzieć jasno i wyraźnie, że to wasze dziecko i wybór imienia należy do was.
Ewentualnie, podaję inne rozwiązanie: jak do teściowej nie dotrze twoja argumentacja, to zrób jej to samo. Powiedz, że jej imię ci się nie podoba i brzmi zbyt poważnie/głupio/śmiesznie (czy to tam ci przyjdzie do głowy) i zacznij się do niej zwracać innym, które TY jej wymyślisz (najlepiej takim, o którym wiesz, że go nie lubi) :D
wdpolcxuje , są właśnie typy teściów którzy wtrącają sie we wszystko albo maja całkiem w dupie wyniki itd . Moi nigdy się mie wtrącali ale tez wogole nie interesowali wiec tak złe i tak niedobrze . gdyby ktoś az tak się wtrącał to zerwałaby kontakt i ewentualne odwiedziny męża samego z dziećmi .
Ja się cieszę, że mam super teściową. Lekko nadopiekuńczą, ale nie wtrąca się, nie ingeruje w nasze sprawy nieproszona, jest przemiła i zawsze chętna do pomocy. Współczuję osobom, których teściowe stwarzają sytuacje konfliktowe, bo to nic fajnego, a synowa czy zięć zawsze są trochę między młotem a kowadłem, bo w końcu teściowa to matka współmałżonka.
Nie przejmuj się, nie podoba jej się imię to trudno. Chociaż wydaje mi się, ze z czasem się przyzwyczai, a jak zobaczy Dzidziusia to już całkiem jej przejdzie ;)
Miałam podobne zdarzenie w rodzinie, mojej cioci niepodobało się jak jej syn nazwał córkę i do swoich sióstr powiedziała, ze ona będzie jej mówić po jej drugim imieniu (pierwsze się jej źle kojarzyło). Ale całe szczęście siostry jej szybko wytłumaczyły, ze chyba jej się coś pomyliło, żeby ona decydowała o imieniu jej wnuczki, że jej się nikt nie wtrącał gdy wybierała imiona dla synów i ma mówić doniej normalnie, po imieniu. No i rzeczywiście, ciotce przeszło, imię razem z wnuczką jej się spodobało.
Bardzo jest to przykre bo powinna tez zachować to dla siebie jezeli jej się nie podoba bo to wasza decyzja i wasze dziecko , na twoim miejscu nie pozwoliłabym mówić do dziecka inaczej bo nie będzie wiedziało co się dzieje i na jakie imię reagować .
Musi uszanować wasza decyzje jeżeli chce mieć dobry kontakt z wnuczkiem i myśle ze powinnaś jednym uchem to wpuścić drugim wypuścić , poprostu ją olać i zrobić po swojemu . Jesteś w ciąży a stres i nerwy nie jest tu wskazany .
Miałam podobnie tylko ze teściowej i mojej mamie imię dla drugiego synka się nie podobało . tez dużo gadały i wymyślały mi inne imiona ale ja powiedziałam ze zostanie to co wybrałam i koniec tematu , później po porodzie nie mogły przeboleć ze jednak zostało i nie zmieniłam zdania ;)
Wydaje mi się że po prostu nie powinnaś się tym przejmować wybór imienia należy do rodziców i inni a tym bardziej dziadkowie powinni je zaakceptować. Nasz drugi syn też nie ma tradycyjnego imienia polskiego ale wszystkim się podoba na początku też trochę słyszałam ale będzie dziwnie w szkole mu bo takie imię nie Polskie ale teraz każdy się nauczył już
Dziękuję za wszystkie komentarze :) To jest zwyczajne imię: Karolina. Teściowa jest dość specyficzną i bardzo dominującą osobą. Mimo, że jest już na emeryturze, to nie nazywa siebie "babcią" w stosunku do wnuków, wymyśliła własne nazewnictwo :D Bo uważa, że babcia to siwa staruszka w okularach a ona czuje się młodo. Strasznie mi przykro z powodu jej zachowania, ale niestety nie mogę z tym nic zrobić. Imię dla dziecka oczywiście pozostanie.
Ross, a reakcja teściowej taka, jakbyś nie wiadomo co wymyśliła;)
Karolina to przecież ładne imię. Nie jest jakieś wymyślne za bardzo, ale też nie za bardzo teraz popularne, że będzie potem 10 Karolin w klasie :) Takie pośrodku.
myślę, że niczym się nie przejmuj i daj dziecku na imię tak jak Ty uważasz za słuszne. To jest Twoje dziecko i Twój wybór. Teściowa już miała czas na wybierania imienia dla dziecka.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.