Mam niedoczynność tarczycy , dosyć długo się staraliśmy o dziecko.
Moja Pani endokrynolog zapowiedziała , że jak zajdę to mam się z nią skontaktować i zrobić wyniki od razu. Jak zrobiłam wyniki to się przestraszyłam bo spadło mi strasznie TSH i myślałam , że dawkę mi zwiększy a tu zaskoczenie mam mniejszą dawkę i to nie codziennie tylko 2 razy w tyg . Teraz znowu będę robić wyniki i jestem ciekawa czy to coś mi dało , nie ukrywam , że mam obawy.
Zaznaczę również , że zanim mi wykryli niedoczynność to czułam się fatalnie , teraz od miesiąca mam ta mniejsza dawkę i zaczynam się czuć podobnie jak przed wykryciem choroby.
Jak było z wami czy też macie podobne problemy ??
Jak to jest po ciąży??
Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi
Jaki miałaś wynik i jaką masz dawkę? Jeśli czujeszsię gorzej to być może rozregulowała Ci się tarczyca. Oczywiście innych możliwości jest wiele. Powinnaś jak najszybciej zrobić badanie kontrolne
Ja mam akurat nadczynność więc w drugą stronę i mi wyszło już w ciąży, brałam leki i mi się wyniki unormowaly. Myślę że twoja Pani doktor wie co robi, moze nie ma potrzeby brać większej dawki. Hormony w ciąży też robią swoje, najważniejsze że jesteś pod opieką lekarza, który to kontroluje, o wiele gorzej jest jak kobieta np nie wie że ma problemy z tarczyca a zauważyłam że nie każdy ginekolog zleca tsh w ciąży a wydawało mi się że do podstawa. Ja np musiałam się upimnumuec żeby mi zleciał Tsh…
Ja niedoczynność tarczycy miałam 3 lata przed ciążą, potem bez problemu zaszłam w ciążę- wizyty u endokrynologa co 2 miesiące. Przed każdą wizytą badania Tsh i zwiększanie dawki. Doszłam aż do 137 dawka tabletek. Po ciąży pięknie spadło i jest książkowe- biorę dawkę 50, a na weekend 75. Czuję się dobrze, karmię piersią inaczej. Wizyty po ciąży też obowiązkowe.
Porozmawiaj z lekarzem, powiedz o swoich obawach i samopoczuciu.
mama_gratki jak zaszłam w ciążę to zrobiłam wyniki i miałam TSH 0,090 minął miesiąc i teraz zrobiłam kolejne badania czekam na wyniki a teraz biorę euthyrox 25 dawka i to 2 razy w tygodniu.
evli2 czytałam właśnie , że jak się urodzi to również trzeba dbać o regularne wizyty u endokrynologa .
Do ginekologa i endokrynologa chodzę prywatnie , za wszystkie badania płacę tak zdecydowaliśmy.
Moja Pani endokrynolog jest bardzo miła nie muszę się z nią umawiać piszę jej w którym tygodniu jestem jakie mam wyniki jakie były i ona mi odpisuje jaką mam dawkę brać , natomiast jak będę na następnej wizycie u ginekologa nie omieszkam mu wspomnieć jak się czuję teraz muszę myśleć podwójnie
Bo jak zapłacisz to też inaczaj, niestety prywatnie przeważnie zawsze Cie inaczej traktują… Ja miałam dobrego lekarza endokrynologa jak byłam w pierwszej ciąży na NFZ ale dojazd do niego zajmował mi powyżej godziny. Nie powiem lekarz z polecenia, normalnie na pierwszą wizyte czekałam pół roku, potem jak już zaczęłam chodzić sam wyznaczał mi terminy co 2 tygodnie,robił mnóstwo badań i mi wszystko unormował, wyszłam od niego zdrowa, ze tak powiem, tak, ze nie musiałam już przyjmować leków.
Chętnie bym do niego znów się zapisała, ale czas mi na to nie pozwala,tutaj koło siebie niestety już takiego dobrego nie ma
Nie stresuj się niepotrzebnie, ważne żebyś regularnie kontrolowała poziom hormonów tarczycy i przyjmowała leki tak jak zalecił lekarz. To, że gorzej się czujesz wcale nie musi wynikać z problemów z tarczycą - po prostu stan ciąży to dla organizmu szok, burza hormonalna i wielkie obciążenie wielu organów, stąd może być Twój spadek formy. U mnie zarówno w ciąży jak i po dawka Letrox 50 i w zasadzie wynik TSH waha się w okolicach 1, więc jest super. Pierwszą kontrolę po porodzie zalecono mi po około 4 tygodniach, potem po 3 miesiącach. Niestety, często zdarza się też tak, że tarczyca po ciaży szaleje i dochodzi do poporodowego zapalenia tarczycy, ale nie ma się co martwić na zapas, na razie skup się na teraźniejszości, bo teraz Twój poziom hormonów wpływa też na dzidziusia - najważniejsze to kontrola, kontrola i jeszcze raz kontrola, żeby w porę zareagować
Badania kontrolne Tsh należy zrobić 6 tyg po porodzie. Moje wyniki są w normie dlatego kolejna kontrola jest za rok. W międzyczasie można prywatnie bądź na skierowanie od rodzinnego wykonać takie badanie
Ja mam niedoczynność tarczycy. Przed swoją 1 ciąża leczyłam się euthyrox 75 gdy zaszłam w ciążę wynik się pogorszył a mój endokrynolog zalecił dawkę euthyrox 100, wyniki były w normie cała ciążę, badania robiłam regularnie co miesiąc. Wizyte kontrolna odbylam miesiac po porodzie. I moja ciaza wplynela akurat pozytywnie na tarczyce. Po ciąży zostałam na euthyrox 100. Teraz jestem w 2 ciazy, dokladnie 5 mies. i również jestem na e100 narazie wszystko w porządku. Kontroluj często wynik i konsultuj się ze swoim doktorem jeśli zobaczysz niepokojące wyniki.
Pati a jAK się czujesz tzn mkze być tak że to ciąża sprawia. ja też czyje się zmęczona jakbym nie spała z tydzień i to też objaw tarczycy ale w ciąży też można się tak czuć w sensie mega zmęczona i spać można w ciazy też więcej
Dziewczyny jestem na siebie zła nie pisałam bo musiałam do siebie dojść.
Przez moją nieuwagę miałam tsh 19,14 byłam w szoku okazało się , że miałam dawkę 5x 50 i 2x25 a ja tylko brałam 25 nie wiem szczerze jak ja to zrobiłam mam wyrzuty sumienia. Dobrze ze w porę zauwazylam i teraz jestem na 100. Jestem już po badaniach prenatalnych i wszystko jest ok z dzidziusiem. Ale nie mogę sobie tego wybaczyć jak ja mogłam to przeoczyć nawet moja Pani endokrynolog była w szoku i myślała , że ona się pomyliła . Nie długo robię kolejne wyniki i mam nadzieję , że będzie już ok trzymajcie kciuki
Pati, współczuję bardzo. Kiedy tylko przeczytałam post już wiedziałam, że coś jest nie tak jak trzeba.
Ja całą ciążę brałam 100 letroxu. Badania kontrolne z krwi robiłam co 4 tygodnie, również co 4 tygodnie chodziłam do endokrynologa.
Dobrze, że wszystko jest w porządku i trzymamy kciuki by tak pozostało. Głowa do góry, każdemu może się zdarzyć.
Kciuki za dobre wyniki, i koniecznie daj znać na jakim poziomie teraz będzie tsh
Mama_Gratki ja od początku biorę euthyrox zanim zaszłam w ciąże także. Teraz to już tak pilnuje, że chyba bardziej się nie da
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.