Mam taki problem - dzisiaj podczas kąpieli zauważyłam że mój synek ma strasznie białe (takie zabrudzenie) fałdki na szyji… A co najgorsze chciałam to umyć i nie schodzi co mam z tym zrobić? Z czego to się zrobiło?
Może to być zrolowany złuszczony częściowo naskórek. Teraz w te upały łatwo się w tych okolicach skórka maceruje. Nie ma co tego za mocno trzeć bo można zedrzeć naskórek i zrobić większe kuku bobaskowi (czytaj nieprzyjemna ranka). Ale można próbować odmoczyć dłużej w kąpieli. Dobrze jest osuszać często w ciągu dnia tą szyjkę, bo u maluszków jest ona krótka a skóry sporo.
Jakby były to ślady zaschniętego mleka to raczej by zeszły.
A gdybym to nasmarowała oliwką? Czy zasypać pudrem?
E.Dylag mojemu małemu pod szyją też się różne rzeczy zbierają. My zawsze podczas kąpieli odchylamy główkę i wszysko schodzi.
No właśnie ja też odchylam a to zejść nie chce
Z oliwki i pudru może zrobić się niezła zaprawa budowlana :-). Ewentualnie posmarowałabym bepanthenem, ale u nas oprócz takiego wałeczka bywało zaczerwienienie i maść pomagała głównie na to. Wałek odchodził po moczeniu, kąpieli.
U nas też się zbiera pod szyją wszystko co się da może to i zrolowany naskórek a może mleko podczas karmirnia mu się tam polalo i zaschlo :-/ podczas mycia może się odmoczy jak dłużej będziesz kąpać i odchylisz główkę
Ja bym ani nie oliwkowała,ani nie pudrowała.Po oliwce to się tam wszystko poskleja,zaparzy,a po użyciu pudru
wszystko sie zroluje,zrobia sie grudki i odparzenie gotowe.
Po umyciu spróbuj cienką warstwą sudocremu może…
u nas tez było jak był młodszy i używałam Bepanten na to
Spróbuje po kąpieli tym sudocremem jak radzi dariolka dzieki dziewczyny za pomoc.
Tylko taką cieniutka warstwę i wsmaruj dobrze.U nas się to sprawdzało
Ok kilka razy dziennie smarowałaś czy tylko po kąpaniu?
Przemyj wodą przegotowaną, osusz i wsmaruj to co tam masz, czyli sudocrem ze 2-3 razy dziennie.
Ok, tak zrobie
U mnie na wszelkie zaczerwienienia córki czy to na szyi czy za uszkami złagodzenie przynosi octanisept, którym przemywam te zaczerwienione miejsca po kilku dniach nie ma śladu.
Ja teraz posypuje pudrem za godzinke śladu po czerwonym nie ma
u nas tez sie zbiera wszystko w tych faldkach pod szyja i do tego robia sie zaczerwienienia jakby odparzenia jak tylko zauwaze przemywam woda i smaruje bephanten -em i od razu po perwszym razie pomaga Ale wiadomo po jakims czasie znowu to wraca. i znowu powtorka z rozrywki
Ja w czasie upałów przemywalam małego wacikami z Oilanem a między fałdkami lekko puder i nie było czerwone nie swędziało. I nic się nie powtarzało potowek nie było , taki nasz sposób każdy ma opracowaną swoją metodę
U nas puder sie nie sprawdził,bo od razu w kontakcie z potem robiły sie grudki i pojawiało sie
zaczerwienienie.
E.Dylag a czy te zabrudzenie dość intensywny zapach ma? pewnie to mleczko które ulało się bobasowi
najlepiej to zmyc czyms miekkim i na noc posmarowac sudacremem aby zagoiło sie
bo pewnie jak to przemyjesz zostanie czerwoniutki slad
wlasnie dzis tez z tym bedziemy wlaczyc