Szycie na maszynie

Dziewczyny, mężu chce mi zakupić maszynę do szycia i jedyne czego ode mnie wymaga to konkretny model. Niestety ja się na szyciu nie znam, a każdy tego typu sprzęt wygląda podobnie. Nie zamierzam bawić się w profesjonalną krawcową, ale nie ukrywam, że chciałabym co nieco uszyć. W związku z tym, jeśli któraś z Was ma doświadczenia z maszyną, proszę o wszelkie opinie i rady - nie tylko w zakresie samego sprzętu, ale i umiejętności krawieckich :slight_smile:

Sylwio, Łucznik miał dobry sprzęt kiedyś. Obecne maszyny tej marki nie są już tak rewelacyjne i dość często słyszę negatywne opinie. Polecono mi Singera, więc jeśli ktoś zna tę markę, to prosiłabym o opinię. Póki co grzebię w sieci i szukam dalej :slight_smile:

Singera ma moja tesciowa i jak tylko trzeba zlecam jej szycie. Z tego co wiem jest z niej bardzo zadowolona i służy jej już kilka ładnych lat.

Ja nie szyję, bo moja mama wykończyła dwie maszyny, tzn coś z pedałami się zadziało. Ale szyć troszkę umiem. Moja babcia szyła na Łuczniku i wiem, że to są dobre maszyny. Singer tak samo, ale wydaje mi się, że są bardziej profesjonalne. W domu mamy też starego Singera i naprawdę dziwnie się na nim szyje, zwłaszcza, że musisz non stop machać nogą :slight_smile:

Ja jestem posiadaczem nowej maszyny Janome, sama stałam przed dylematem zakupu nowej maszyny w efekcie sprzedałam starą aby dołożyć i kupić nową lepszą, pieniadze się rozeszły i tyle było z tematu, dobrze że gwiazdka była za pasem, to mąż sprezentował mi na gwiazdkę.
Jesli chodzi o Łucznika stare maszyny są dobre, ale tylko te stare modele z nowszymi modelami często sa problemy, to co czytałam na forach, zastanawiałam się nad Łucznikiem i Signerem, to sa modele na których kiedyś szyła moja ciocia krawcowa, wiec tym się sugerowałam, jednak zdanie o tych maszynach znacznie się zmieniło przez te kilkanaście lat.
Popatrz sobie maszynki Janome, ja mam taka i w porównaniu do starego modelu Łucznika jest dużo cichsza ładniejsza moim zdaniem i lżejsza, szyje się na niej dobrze, ma kilka ciekawych sciegów, myślę ze jak na domowe szycie wystarczająco dużo.
Na forach polecają również maszyny z Lidla, ponoć dobre wiecej ściegów i mają spora gamę wielbicielek, jednak różnica w cenie to ok 50zł dlatego ja wolałam wybrać Janomę 3 lata gwarancji, dodatkowe stopki.

No mój tata szyje na Łuczniku, który ma już dobrych parę lat. I tak jak wspomniałam, jak jest z nowymi modelami tego nie wiem. Wiem, że my na swoją nie narzekamy, ale to już starszy typ.

Ja Ci niestety Karolina właśnie nie pomogę a nauczyć tak przez @ nie dam rady…: (( A co w ogóle chciałabyś tworzyć? To też jest ważne, bo są różne typy maszyn - do różnych zadań…; ))

Chciałabym móc uszyć sobie jakąś kieckę i kiecki swoim dziewczynom :smiley: Takie domowe duperele :smiley:

Ja też myślę nad zakupem maszyny, ale ze mnie jest kompletne beztalencie i boje się, że jak kupię i zainwestuję w coś drogiego to mi szybko przejdzie zapał, albo czasu braknie i kasa pójdzie w błoto,
dlatego ja zastanawiam się nad maszyną z Lidla, teraz czekam poprostu az sie pojawi w sklepach,
maszyny z Lidla maja dobre opinie, wiele dodatkow, sciegow itd.
ja z kolei maszyne chce miec do szycia malych rekodziel, do ozdoby domu itp, mam chopla na punkcie firaneczek, zazdrostek, zaslonek, ozdobek okien, i innych ozdob do kuchni, pokoju dzieciecego
i zawsze musze prosci tesciowa zeby mi szyla to co sobie wynajde
a tak szylabym sama

Ja niestety obawiałam sie o serwis jeśli chodzi o maszyny z Lidla, takie maszyny w sieciówkach lepiej dokładnie przejrzeć przed zakupem,

Dla takich “pierdułkowych” robótek, myślę, że wystarczy prosta maszyna. Najważniejsze żeby była podbita gwarancja, paragon w razie “w”. W internecie można znaleźć sporo wykrojów typu burda. Ja sama mam zamiar dla mojego Maluszka poszyć pościele, bo te sklepowe są takie drogie!

Mam Łucznika 460, jest to bardzo dobra maszyna, jedyne mankamenty dla mnie to brak ściegu overlockowego i wolnego ramienia, ale tak poza tym, jest super. Kupiłam sobie jednak maszynę Elna explore 220, jestem zadowolona, bardzo

ja ma z lidla silvercrest-a jestem zadowolona.

Mnie natomiast od dłuższego czasu kusi https://www.ultramaszyna.com/sklep/-/s/produkt/maszyna-do-szycia-elna-sew-green . Posiada 15 ściegów i z tego co czytałam na temat Elna Sew wynika, że jest to fajna maszyna do nauki szycia. Może któraś z Was korzystała z tego modelu i może podzielić się swoją opinią? Byłabym bardzo zobowiązana.

Ja tez zaczełam szyć nie dawno zakładałam wątek w takim podobnym ale też szerszym temacie
jak by co to zapraszam jest tam kilka moich prób szyciowych <3
https://lovi.pl/pl/forum/15/10978

Jeśli chodzi o maszynę do szycia dla początkujących to polecam od siebie maszyny Minerva. Nie są jakoś specjalnie drogie a sprawdzają się znakomicie. Tutaj masz fajną maszynę którą mam u siebie, mam nadzieję, że się przyda: Maszyna do szycia Minerva Next 363D - Opinie i ceny na Ceneo.pl