Szybkie oddychanie przez nosek

Tym razem proszę o radę dotyczącą oddychania. Mój syn od niedawna, ok 2 tyg wtedy kiedy nie śpi, marszczy nosek i zaczyna tak szybko wciągać i wypuszczać powietrze. Przypomina to trochę wkurzona świnke, wiecie jak tak marszczy nosek :slight_smile: zastanawiam się czy to jakiś kolejny etap poznawania siebie i rozwoju? Bo raczej nie wygląda na takiego, któremu by coś mu było, dodam, że nosek czyścimy i nic w nim nie ma :slight_smile:

Mój synek też tak miał i do dziś czasami też tak robi :slight_smile: Ja uważam, że to normalny etap w rozwoju. Dziecko poznaje siebie i próbuje np naśladować nas, kiedy np poczujemy zapach i próbujemy coś powąchać :slight_smile:

Moja córka w ten sposób się wygłupia. Gdy poznała tą umiejętność to bardzo często marszczyla nos i wydmuchiwala powietrze. Bardzo jej się podobał ten dźwięk. Za jakiś czas przestała tak często to robić.

Ja to nazywam “głupawką” heh bo moja córka też tak robi ni stąd ni z owat zaczyna marszczyć nos i szybko wciągać i wypuszczać powietrze :slight_smile:
Z mężem mówimy że robi byczka Fernando :slight_smile:
To nie powód do zmartwień tylko następne odkrycie naszych dzieciaczków co to już nowego umieją zrobić :slight_smile:
A wygląda to dość śmietanie :)))

Dziecko się tak bawi :slight_smile: Mój tak swego czasu robił i już przestał,zawsze przy jedzeniu w sumie :slight_smile:

mój tak robi przez sen, a także jak np coś tam mu zalega to chyba próbuje to wypchnąć i tak szybciej oddycha :slight_smile: ale wtedy aspirator i potem spokój :slight_smile:

Ja też uważam tak jak moje poprzedniczki, to kwestia odkrycia czegoś nowego u maluszka. Często dzieci nas naśladują. Mój mąż często wyglupial się robiąc buzia “prutki”:smiley: mała to podchwycila i teraz w morzu śliny robi to samo. Moim zdaniem powinnaś się cieszyć z Nowego etapy w rozwoju twojego dziecka, mimo tego że wyglądać może to komiczne;-)

Tego się właśnie spodziewałam, że jest to kwestia nowych umiejętności :slight_smile: wcześniej właśnie pluł na wszystkie strony bo się tego nauczył :slight_smile: także co chwile odkrywa w sobie nowe pokłady umiejętności :smiley:

te nasze dzieciaki z dnia na dzień zdobywają nowe umiejętności :slight_smile: przynajmniej ma zajęcie i nie musisz małego zabawiać :slight_smile:

O tak sam się do siebie śmieje jak tak robi :slight_smile:

Witam,
Dokładnie może tak być, że to kolejna umiejętność. Spodobało mu się robienie tego i to powtarza. Może stara się coś przekazać w ten sposób? :}

Bardzo dziękuję za potwierdzenie :slight_smile: robi to w różnych momentach ale nie zwracalam za bardzo uwagi czy któryś z nich się powtarza częściej. Przyjrzę się temu :slight_smile: