Szerokie pieluszkowanie

Dziewczyny, mam pytanie . Od kiedy zacząć szerokie pieluszkowanie ? Jak to poprawnie robić? Wizytę na usg bioder mam dopiero na 23 listopada. Mam czekac z tym do wizyty i poradzić sie lekarza , czy moze juz zacząć ? Od którego tygodnia to robiliście i czy w ogóle to robiliście

Ja nie robiłam, Córcia urodziła się 13.09 w szpitalu oceniali bioderka było ok, pediatra na patronazowej 11.10 tez powiedziała ze bez zastrzezen a 19.10 było usg, które również wyszło w porządku.

Szerokie pieluszkowanie to raczej za zaleceniem lekarza, zanim mieliśmy kontrole bioderek to byliśmy na wizycie u pediatry i nic nie mówił na temat pieluszkowania. Usg bioderek nie wykazało nieprawidłowości więc nic nie robiliśmy. Poza kladzeniem na brzuszku i szerokim noszeniem.

Ja też nie robiłam bo usg bioderek wyszło w szpitalu ok, potem znowu i lekarka nie zalecała. Myślę, że należy je tylko robić jeśli lekarz zaleci, ale jeśli jest ok to niepotrzebnie o można zrobić nieświadomie krzywdę

My już jesteśmy po trzech wizytach u ortopedy.Lekarz nie zalecił nam pieluszkowania.Wydaje mi się ,że to dzięki odpowiedniemu noszeniu córki z szeroko rozstawionymi nóżkami.
Uważam,że na razie nie musisz szeroko pieluszkować dziecka.Ze spokojem możesz poczekać do wizyty.
Póki co układaj dziecko na brzuszku z szeroko rozszerzonymi nóżkami.

A jak ortopeda zaleci szeroko pieluszkować to robi się to w ten sposób,że na pampersa zakłada się pieluchę tetrową a na to body.

Ja jednej ani drugiej córki nie pieluszkowałam . Przy starszej nawet nie robiłam USG bioder , tylko pediatra sprawdzała czy ma równe fałdki , i było ok .
Mała miała pierwsze USG w szpitalu , później pojechaliśmy na drugie USG , nie wyszły jakieś nieprawidłowości , u małej z biodrami też wszystko dobrze.
A takie pieluszkowanie to chyba powinien zalecić lekarz - ortopeda , jeżeli wykryje jakieś nieprawidłowości z bioderkami .

z tego co wiem juz sie odchodzi od tej metody…lepiej poczekaj i zapytaj lekarza :slight_smile:

Podobno szerokie pieluchowanie i tzw. Poduszka Frejki-rozwórka, przynoszą więcej szkody niż pożytku. Tak jak dziewczyny wcześniej pisały, lepiej poczekać na wizytę u ortopedy. Do tego czasu nosić szeroko i układać na brzuszku.

Ja nic takiego nie robiłam i nie mam zamiaru robić - chyba, że takie będzie zalecenie lekarza.

Nasza pediatra na wizycie patronażowej powiedziała że pampers wystarczy. Zapewne gdyby na kontroli usg wykazało coś nie tak może wtedy ortopeda by zalecił szerokie pieluszkowanie jakąś inną metodą.

Katarzyna sama nie musisz robić szerokiego pieluszkowania tylko w razie gdyby było potrzebne. Pójdziesz na USG bioderek i dowiesz się czy Antkowi w ogóle jest ono potrzebne.
Ja urodziłam 03 czerwca 06 czerwca byłam w szpitalu przed samym wypisem na USG serduszka, główki, bioderek wszystko było w porządku, na wypisie miałam napisane mimo wszystko, że w 4 tygodniu kontrola, zadzwoniłam, żeby umówić się prywatnie i pani powiedziała żebym przyszła w 6 tygodniu bo wcześniej nie ma takiej potrzeby skoro na USG w szpitalu mówili, że wszystko jest w jak najlepszym porządku. Poszłam w 6 tygodniu pani potwierdziła że jest ok i nie kazała nic robić teraz byłam na kontroli bo w kościach powinno się coś stworzyć (nie pamiętam dokładnie nazwy o co chodzi) i na USG widać to dopiero po ukończeniu przez dziecko 4 miesiąca. Byłam w poniedziałek i dalej nie mam stosować szerokiego pieluchowania a następna kontrola jak Synek będzie sam stabilnie chodził.
Nic nie stosuje i nie stosowałabym tylko dlatego, że tak mi się wydaje. Jeśli nie masz zaleconego szerokiego pieluchowania przez ortopedę to czekaj na wizytę i wtedy dowiesz się czy powinnaś coś robić i jeśli tak to lekarz na pewno wszystko Ci wyjaśni w sensie jak masz to robić.
Teraz kładź Synka na brzuszku z szeroko rozstawionymi nóżkami i nic więcej.

Również nie stosowałabym szerokiego pieluchowania ot tak z siebie samej. Gdy byliśmy z córcią u ortopedy dopytywałam o to pieluchowanie bardzo, bo położna zwróciła właśnie uwagę, że malutka ma dość blisko siebie nóżki. Lekarz odpowiedział mi wówczas, że szerokie pieluchowanie to metoda naszych babć, teraz się od tego odchodzi. Co więcej, jeśli coś dzieje się nie tak z bioderkami to nie jest to kwestia braku szerokiego pieluchowania. Zapytał też od razu z jaką wagą urodziła się córcia, że ja taka przerażona tymi bioderkami jestem. A byłam bardzo, bo ja jako dziecko miałam właśnie z nimi problem. Dodał właśnie, że problem z bioderkami mają zazwyczaj dzieciaczki, które mają ciasno w brzuszku, ale i też nie zawsze. Okazało się, że z córci bioderkami wszystko w porządku i niepotrzebnie panikowałam. Zwrócił uwagę, by nosząc córcię układać jej szeroko nóżki i często kłaść na brzuszku. Także spokojnie poczekaj do wizyty u ortopedy i niech to on decyduje.

A po co? Już nie zaleca się robić tak profilaktycznie. Trzeba poczekac na wizytę u ortpede i usg bioderek wtedy w razie problemu działać. To są stare zalecenia

My tez nie stosowaliśmy szerokiego pieluszkowania. Jeżeli nikt czy to po porodzie czy pediatra nie zauważył nic niepokojącego to myślę ze nie ma potrzeby. Ważne jest żeby nosząc dziecko układać szeroko nóżki (pozycja zabki)

My jeszcze czekamy na wizytę na nfz do ortopedy, chociaż nie wiemy czy może jednak prywatnie pójdziemy,bo na nfz to w grudniu… Rodzinny mówi, że wygląda ok. Pediatra prywatnie, że lepiej skontrolować, bo jej coś się nie podoba. Co prawda teraz coraz więcej córcia leży na brzuchu i troszkę problem z napięciem mięśniowym zmalał.

Rodzinny też mówił, ze w pierwszych miesiącach życia rzadko coś złego na usg widać.

Gudrun a ile ma dziecko miesięcy? Jak długo już czekacie to bym raczej z ortopeda nie zwlekala i poszła prywatnie z polecenia. Co do pieluszkowania również słyszałam że od tego się odchodzi i samemu lepiej nie próbować tylko jak lekarz zaleci.

Gudrun to ja na Twoim miejscu poszłabym prywatnie. Skoro pediatrze coś się nie podoba może warto to skonsultować szybciej?
Szerokie pieluszkowanie zastosowała bym tylko i wyłącznie w momencie kiedy zaleci je ortopeda.

Mi lekarz powiedział , że jak u maluszka z bioderkami bedzie wszystko dobrze to zeby nie stosowac szerokiego pieluszkowania poniewaz mozna tymdziecku czasami zaszkodzic niz mu pomoc , powiedzial ze lepiej ulozyc dziecko na brzuszku z podkurczonymi nozkami na pol godzinki , a gdy bedzie sie cos dzialo lekarz na kontroli na pewno mnie o tym poinformuje i zaleci jakie podjac dzialania:)

w ogóle nie robiłam tego, choc nasz lekarz ortopeda starszy pan zalecał profilaktycznie, no ale w rodzinie i u znajomych tyle dzieci było i żadne nie miało problemu z bioderkami zadne nie było pieluchowane w ten sposób, jesli na usg cos wyjdzie źle, wtedy nalezy sie stosowac do leczenia, ale profilaktyki nie rozumiem, zwłaszcza ze gruba pielucha układaa sie tak pod pleckami dziecka, ze moze przez to miec problem potem z kregosłupem

Nibsu sie odchodzi, a 23 byliśmy na usg i lekarz powiedział " wszytsko jest w porzadku, widać ślady kostnienia. Pieliszkowac szeroko przez miesiac " . Dziewczyny ten lekarz badał te dzieci jak na taśmie produkcyjnej. Wszyscy umówieni na jedna godzinę. Efekt kolejki az do zimnego korytarza w którym straszny przeciąg.
Zapraszał po dwie matki, jedno dziecko badane, drugie miało byc juz rozebrane. Paranoja jakaś. Nie dowiedziałam sie jaki jest cel tego poeluszkoania skoro jest wszytsko dobrze i w jaki sposób to robić bo lekarz nie ma czasu i drugie dziecko obok juz marznie rozebrane