Szczotkowanie ciała

Dziewczyny, czy w ciazy badz po ciazy szczotkowalyscie cialo?
Jesli tak czy pomoglo/przyspieszylo to Waszym zdaniem “wchlanianie brzuszka”? Jesli szczotkujecie, macie do polecenia jakas fajna szczotke? Zastanawiam sie nad tym rodzajem pielegnacji, ale nie wiem czy w 7mc nie zaszkodze maluszkowi.

1 polubienie

W ciazy nie ale po ciazy jak najbardziej. Wybralam szczotke z rossmanna. Wazne jest zeby robic to systematycznie i widac roznice

A smarowalas pozniej skore jakims specjalnym olejkiem? Czy balsamem?

Nie. Nie lubie sie smarowac, robilam to tylko w ciąży

1 polubienie

Natomiast wątpię żeby szczotkowanie na sucho było polecane w ciąży bo nadmierne stymulowanie może powodować przedwczesny poród, dużo się mówi o tym żeby za często nie prowokować dziecka do ruchu choć dla mnie głoska nie brzuszka było jedną z najbardziej ulubionych czynności i robiłam to codziennie No ale jednak szczotkowanie na sucho trochę nawet boli więc nie próbowałabym tego robić w ciąży

3 polubienia

W ciąży najlepiej sprawdza się peeling. A po ciazyjak najbardziej na sucho można. Mam szczotkę z hebe i jest ok. Ważne zeby było napisane ze to do szczotkowania na sucho bo są różne szczotki i włosia.

Szczotkowałam w ciąży wiadomo nie jakoś turbo mocno , po ciąży szczotkuję brzuch i uda . Jest różnica
Do szczotkowania używam też kremy i olejki które zostały mi pi ciąży :wink: na cellulit też super to działa.
Również używam szczotki z rossmanna

1 polubienie

Ja szczotkowałam przed ciążą to bardzo fajnie ujedrnialo ta skórę

zacznę to robić, bo moja skóra brzucha i uda wołają o pomoc. te olejki na rozstępy używacie?

Szczotkowanie pomaga ale trzeba to systematycznie robić. Olejki na rozstępy nie pomogą jak będą miały być to będą ale skóra będzie bardziej nawilżona

Szczotkowałam ciało po ciąży, gdzieś 3 msc po porodzie, gdyż musiałam rodzić przez cc i bałam się brzucha i rany, po porodzie sn miałbym odwagę zacząć szybciej. Szczotkowanie odbywało się na sucho, efekty naprawdę były zauważalne

I kremy i olejki bardziej ci ujędrnią i nawilżą skórę ale jeśli mają powstać rozstępy to będą, mogą być mniejsze trochę, jasniejsze.

Wlasnie bardziej mi na jedrnosci zalezy, rozstepny jak sie pojawia, no coz … to taka mapa macierzynstwa :blush:

Szczotkowałam się po porodzie i było też to jedno z zaleceń fizjoterapeuty - zdecydowanie pomogło mi to w mobilizowaniu blizny i dodakowo ujędrniało ciało.
Pamiętam, że po szczotkowaniu dużo lepiej się czułam i łatwiej mi się zasypiało

A no i szczotkowanie na sucho mialo mi poprawic czucie w miejscu pod pępkiem bo stracilam. Niestety dalej prawie nic nie czuje

Ja szczotkę mam, ale zupełnie brakuje mi w tym systematyczności. Tutaj też pojawia się pewna niechęć, bo od roku mieszkamy u teściowej, wszystkie kosmetyk itp mam „na kupie” i po prostu nie chce mi się w tym wszystkim gmerać. Myślę, że jak pójdziemy w końcu na swoje, to będę dbać o siebie jeszcze bardziej, bo wszystko będzie na swoim miejscu, łatwo dostępne

Czytałam o tym i podobno szczotkowanie ciała może pomagać w poprawie krążenia i jędrności skóry, ale nie ma dowodów na to, że faktycznie „wchłania brzuszek”. w ciąży najlepiej używać delikatnej szczotki ja uzywalam z lulalove i omijać mocny nacisk na brzuch – tak, żeby było komfortowo dla maluszka. wiele mam jak sama szukalam informacji to poleca naturalne szczotki, które nie podrażniają skóry…

Ja raz na jakis czas lubie szczotkowac :smiling_face:

polecam szczotkować ciałko a przede wszystkim stópki maluszka dzięki temu szybciej się będzie rozwijał :smiling_face_with_three_hearts: