Dziewczyny jakimi szczepionkami szczepicie wasze maleństwa ?
Szczepionkę przeciw pneumokokom tą darmową, co jest od tego roku, podaje się na pierwszej wizycie ze szczepieniami tj 6- 8 tydzień i na trzeciej tj 5-6 miesiąc. Co dalej to szczerze mówiąc nie wiem. A jak ktoś chce te szczepionkę rozdzielić i nie łączyć z pozostałymi, to już się musi indywidualnie dogadywać w przychodni.
My na pneumokoki pierwszą dawkę dostaliśmy na 2 wizycie. Na pierwszej szczepilismy 6w1 i rotawirusy. Pediatra stwierdziła, że jak chcę mogę mieć pneumokoki na osobnej wizycie, ale jej zdaniem nie ma takiej potrzeby. Zgodziłam się z nią, bo moim zdaniem im mniej wizyt w przychodni, tym lepiej dla niemowlaka. Nawet w poradni dzieci zdrowych można złapać różne paskudztwa.
my wszystkie szczepionki mieliśmy osobno
A te szczepionki na PCV też miała pani miesiąc po tych pierwszych?
My szczepiliśmy szczepionką skojarzoną i pneumokoki synek dostał razem z nią podczas 1-ej i 3-ej wizyty szczepiennej. Ale jeśli chcesz, możesz troszkę odczekać i osobno podać te szczepienia.
Przedwczoraj byłam na takim szczepieniu po 6 tygodniu i mieliśmy także na pneumokoki. Mieliśmy tą darmową szczepionkę, synek był kuty w dwie rączki i dwie nóżki. Ta na pneumokoki najbardziej go bolała nawet pielęgniarka powiedziała że właśnie ta jest najbardziej bolesna.
Można podać ją od razu na jednej wizycie ze skojarzonymi czy refundowanymi, a można też poczekać i podać osobno i ja jestem za takim rozwiązaniem właśnie.