Szczepienie rotawirusy

Ja szczepiłam, Syn 2013r. córka 2019r. Dla mnie to było dość ważne szczepienie, bo sama jelitówkę przechodzę i wiem co to oznacza.

Wszyscy w domu mieliśmy a Syn tylko raz się luźniej załatwił i tyle. ;) 

Także ja od siebie polecam. ;)

Dzieci, które urodziły się w 2021 roku mają za free - szczepicie ? 

Istnieje już kilka wątków na temat szczepienia przeciwko rotawirusom.Ten temat też był tam poruszany. Ja osobiście polecam to szczepienie. Córka nie szczepiona, synek tak- mam porównanie , dlatego polecam.

My akurat z 2020r. Ale szczepimy. polecamy:)) 

Niedługo urodze więc będzie się łapać na darmowe więc będziemy szczepić 

My też z 2020r ale córka zaszczepiona 

Dwóch starszych synów nie szczepione na rota mają 11 i10lat i może dwa razy przechodzili, córka 2013 zaszczepiona, ale niestety i tak łapała gdy tylko rotawirus szalał w przedszkolu . Synek 2020 nie szczepiłam go. Ale myślę że to decyzja indywidualna. 

Córki nie szczepilam,ale synka będę 

Drogie mamy a czy to prawda że to szczepienie robimy dziecku do 6 miesiąca życia zycia ?I  działa tylko do 2 roku zycia włącznie wiec to takie szczepienie na chwilę?takie informacje kiedyś uzyskalam od pielęgniarki 

Ja nie mam darmowego chciałam zaszczepić A pirl3gniarka powiedziała że już jest za późno 

Jak bym miała za darmo to pewnie bym zaszczepiła. Jednak dziecko urodziłam wcześniej i nie zdecydowałam się. Nie żałuję jak na razie i oby tak zostało.

misiowa ja równiez nie szczepiłam..syn ma już 10 lat i na całe szczescie jest ok...

Mi się kojarzy,że to szczepieniw jest do drugiego miesiąca życia wykonywane. Myśmy się nie zdycydowali u córki bo ciągle ulewala. Uznaliśmy,że to bez sensu by jej to podac w kroplach i zaraz uleje i nie będzie w ogóle pewności czy coś zostało. Do tego czasu u niej było sporo ulewane,że czasem się zastanawiałam czy ona coś w ogóle wypiła by zostało w brzuszku

Pierwsza dawka musi być po ukończeniu 6 tygodnia życia i przed ukończeniem 12. tygodnia życia
Ale zalecają żeby najlepiej jak będzie podana do 8. tż.

Jeśli chodzi o Rotarix to pierwsza dawka może być podana po ukończeniu 6 tygodni życia, a drugą (ostatnią) dawkę dziecko musi otrzymać przed ukończeniem 24 tygodni życia (najlepiej przed końcem 16. tygodnia życia). Nie określono górnej granicy wieku, w którym można jeszcze rozpocząć szczepienie, „nieprzekraczalny” jest jedynie wiek zakończenia szczepienia czyli 24 tygodnie życia, tj. 6msc życia dziecka. 

Dzieci z 2021 mają za free bo jest to teraz szczepienie obowiązkowe , moja córka urodziła się w grudniu i się nie załapała 

Dzięki dziewczyny , generalnie szpital zagubił nam kartę Szczepien i na razie nic nie mogłam wykonac :/ 

DwarazyH jak to zgubił kartę szczepień? 

dwatrazyH oj to dziwna sytuacja 

Oczywiście, że szczepimy i już mamy umówiony termin. :)