Szczepienie przeciw meningokokom

Witam. Otóż mam pytanie ponieważ pogubiłam się w informacjach na temat szczepień na meningokoki. Z mojej wiedzy która przekazał mi pediatra wynika iż można dziecko zaszczepić dwoma szczepionkami na meningokoki. Szczepionka bexero na serotyp b odpowiadający za 75%zachorowań i po 6miesiącu są to 2dawki plus jedna w 2roku życia każda około 400zł. I druga szczepionka na serotyp a+c odpowiadające za 25%zachorowań i to jest szczepionka po 1roku życia jedna dawka koszt około 200zł. Moje pytanie brzmi czy jeśli dziecko skończyło już rok to mam szczepić tylko ta druga szczepionka (tak zalecają pediatrzy koleżanek) czy też i jedna i druga i jeśli obiema to ile dawek po 1roku jest bexero.

Zgadza się. Bexsero i Nimenrix, by maluch miał pełną ochronę.

Nimenrixem możesz zaszczepić dopiero po roku. A pozostałymi już po drugim miesiącu.

Dzięki!
Zapytałam dodatkowo na infolinii w przychodni i otrzymałam informacje, że Nimenrix po 6 tygodniu, albo jak się nie zacznie tak wcześnie to po 1 roku.

Też interesowałam się bo planuję zaszczepić malucha przeciw meningokokom. Dostałam podobną rozpiskę jak Ty. Jeszcze nie zaszczepiłam, ale pora się zebrać i zaszczepić.

Niestety te rozpiski nie są zbyt czytelne i ciężko zorientować się w tym bałaganie. A jaka jest różnica między Rotatmrixem a Rotateqiem (rotawirusy)? Oczywiście poza kwestią finansową. Czy któraś szczepionka jest lepsza?

Żeby dziecko było w pełni chronione przed meningokami trzeba zaszczepić obiema szczepionkami Bexsero i Nimenrix.

Jeśli chodzi o różnice pomiędzy Rotatmrixem a Rotateqiem to Rotatmirex jest szczepionka która podajesz dwa razy a Rotateq trzy razy. I to jest jedyna różnica. Obie są tak samo skuteczne i nie ma tak że jedna jesy lepsza od drugiej. Obie szczepionki podaję się w przedziale 6-12 tygodni życia dziecka. Rotateq podajesz w odstępie 4-10 tygodni ostatnia dawka powinna być do 32 tygodnia. Są to trzy dawki.
Rotatmirex dwie dawki w odstępach minimum 4 tygodnie i do ukończenia 24 tygodnia.

Kiedy szczepiłyście przeciw meningokokom? Ile miały Wasze dzieci?