Witam u 3miesięcznej coreczki neurolog stwierdził obnizone napiecie mięśniowe i asymetrie jak to sie ma do szczepien ? Narazie mala byla tylko raz szczepiona szczepionka 6w1. Czytałam ze przy problemach z napięciem szczepionki skojarzone moga byc refundowane czy tylko 5w1 czy takze 6w1?
Agnieszko, powinnaś zapytać o to swojego neurologa i poprosić od niego o tę informację na piśmie. Wystarczy, ze napisze, ze nie ma przeciwwskazań do szczepienia dziecka zgodnie z obowiązującym kalendarzem szczepień. Jeśli Cię nie poinformował o odroczeniu szczepienia to przypuszczam, że przeciwwskazań nie widzi.
Co do refundacji zadzwoń do NFZ i zapytaj. W tym linku znajdziesz numery telefonów:
http://www.nfz.gov.pl/kontakt/centrala-nfz/
Chodzicie na rehabilutację? Co zalecił neurolog, którą metodę rehabilitacji?
Czy każde wnm jest przeciwskazaniem do szczepienia?
dla dzieci z problemami neurologicznymi szczepionka 5 w 1 była refundowana, 6w1 nie, tak było rok temu, nie wiem czy teraz jest tak samo, wiem że był deficyt 5 w 1 albo może trzymali zapasy dla takich własnie dzieci, napewno trzeba pytac lekarza
Refundowane są piątki, szóstki nie byly i z tego co mi wiadomo nie są.
Do tego mozesz poprosic o receptę na Energix aby nie podawać Euvraxu(jest gorszy). W skojarzonej 6w1 jest wlasnie Energix.
Jesli okaze się że zostaniecie objęci refundacją to refundowane były tez pneumokoki w postaci Prevenar13 (lepszy niż pneumo refundowane dla wszystkich).
Najlepiej tak jak zostało wspomniane zapytac neurologa.
Jesli chodzi o niedostepnosc 5w1 u mnie w przychodni praltycznie ciagle jest dostępna. Dla dzieci ktorym nalezy sie refundacja zawsze byly ’ zamrażane’.
Dobry wieczór.
Jedno z drugim nie ma żadnego związku!!!
Nieznacznie obniżone napięcie u donoszonego dziecka bez przeszłości neurologiczne nie jest żadnym przeciwwskazaniem do dalszych szczepień. Dziecko może kontynuować otrzymywanie szczepień zgodnie z kalendarzem szczepień.
Fizjoterapeuta zaleci ćwiczenia stymulujące. U 3-miesięcznego niemowlęcia czasami trzeba poczekać i dać maluszkowi trochę czasu.
Pozdrawiam
U mojej Jagódki było zwiększenie napięcia mięśniowego w okolicach barku i szyi. Wyglądało to jakby miała uniesione ramiona, trudności przy myciu szyi bo była cała spięta. Powodowało to, że miała trudności z siadaniem. Pomogły masaże i ćwiczenia gdy tylko rozluźniła ramiona zaczęła siadać w wieku około 8 mc. i po tygodniu już raczkowała. Była szczepiona szczepionką 6w1 i żaden lekarz nic nie mówił o refundacji. Również w związku z napięciem mięśniowym szczepienia nie był przesuwane, lecz odbywały się zgodnie z kalendarzem - chyba że akurat był jakiś katar lub coś innego co mnie niepokoiło. Nam też bardzo pomagały wyjścia na basen. Maluszek sie relaksował i rozluźniał mieście. Zawsze po wizycie na basenie widać było jakiś progres. Troszkę u nas późno stwierdzono to napięcie mięśniowe bo dopiero około 5 mc. życia - ale wystarczyło trochę z dzieckiem popracować. Polecamy również ćwiczenia na dużej piłce oraz na wałkach. Dobrze wybrać sie choć jeden raz w tygodniu do profesjonalnego rehabilitanta, pokarze jakie ćwiczenia w formie zabawy wykonać w domu. Życzę zdrowia, pozdrawiam