Szachy w przedszkolu

dokladnie tak jak dziewczyny piszą niżej !

Też uważam że wszystkie zajęcia które uczą dziecka czegoś nowego są bardzo fajne. Szachy to super zabawa dla dzieci. To stara gra ale rozwijająca.

Jeśli dziecku podobają się dodatkowe zajęcia to pewnie :) 

Gorzej jak rodzice robią tak jak pisze Aniss, po zapisują na każde możliwe zajęcia dodatkowe a później takie dziecko w zasadzie nie ma dzieciństwa bo cały czas tylko się czegoś uczy i uczy. 

Warto dopasować zajęcia dodatkowe tak, by nie obciążyć malucha i by miał z tego radość. 

Zgadzam się w 100%. W mojej grupie przedszkolnej rodzice podchodzili do tego z głową. Nie było dziecka, które chodziło na wszystkie dodatkowe zajęcia. Rodzice pozwalali pociechom wybrać te, które najbardziej im się podobały, ale ostateczna decyzja należała do dorosłych oczywiście. I to było bardzo mądre podejście. Dać dzieciom wybór i zapisać tylko na wybrane zajęcia, a nie na wszystko jak leci. Wtedy dzieciaki były przeładowane, zmęczone i po prostu nie do życia.

moja córka jakby mogła to by chodziła na wszystkie możliwe zajęcia. jest tak aktywna i pełna energii ze chyba nigdy sie nie męczy. a najlepsze jest to ze szybko sie ładuje. sen i juz po 7 wstaje i czyta ksiązki bo jest wyspana i gotowa na nowy dzień 

W sumie to chyba fajnie, ja bym się cieszyła ze jest taka chętna, otwarta i ambitna :)

Takie dzieci to co innego :) skóra sama jest chętna, ciągnie ją do takich zajęć, to nic tylko się cieszyć :) 

Dopóki to dziecko chce uczęszczać na takie zajęcia a nie rodzice to bardzo fajnie :) 

O fajne zajęcia te szachy u nas w przeskoku jak narazie jest z dodatkowych tylko balet , później ma być angielski i rytmika . 
Moj syn raczej do baletu się nie nada xD 

ale gdyby były takie szachy to chętnie bym sprawdzała czy by mu się spodobało , rozwija napewno umysł zabawą , naprawdę fajne ;)

Szachy rozwijają logiczne myslenie którego często dzieciom brakuje. fajna opcja, zapewnie niktóre dzieci załapia szybciej inne wolniej. Warto próbować 

Dzieci lubią poznawać nowe rzeczy i mają ogromne zainteresowanie wszystkim co ich otacza. Fajnie jak przy tym mogą uczyć się czegoś nowego,  bawić się i rozwijać się jednocześnie. 

U na w przedszkolu nie ma takich zajęć. Jakby były na pewno bym dzieci zapisała. Sama czasem lubię  zagrać w szachy. Każda nowa umiejętność bardzo rozwija. A jak dzieci jeszcze mogły być same figurami to już w ogóle super zabawa...

U nas był w zeszłym roku projekt unijny i były szachy. A tak to jest tylko kangurek i tańce 

Bardzo fajne są takie zajęcia dla dzieci, to zawsze coś nietypowego więc dziecko się zainteresuje :) 

jak moja córka podrośnie i zacznie dobrze chodzić to ja planowałam zapisać ją na takie zajęcia ruchowe/gimnastyka coś w tym stylu, żeby miała kontakt z innymi i też się bawiła przy tym świetnie. A szachy to na pewno rozwijają umysł, chociaż w mojej okolicy nie ma czegoś takiego, ale jakby się pojawił taki pomysł to również bym zapisała swoje dziecko.

każde dodatkowe zajęcia są dla dziecka dobre i nawet potrzebne zeby nawiązywało kontakt z innymi dzieci i sie rozwijało wiec ja jestem jak najbardziej za każdymi zajęciami, kw których dziecko chce uczestniczyc 

jedna z moich córek to mogłaby chodzic na wszystkie zajęcia jakie sa możliwe. taka jest aktywna co mnie w sumie bardzo cieszy ale to tez zabiera czas 

Może w końcu się ukierunkuje na jakieś konkretne zajęcia a Ty będziesz miała lżej

Ja mam wstręt do szachów… przez męża. odkąd obejrzał serial „gambit królowej” gra online w każdej wolnej chwili. Już mnie to wkurza, wiecznie z telefonem w reku. 

Też oglądałam "Gambit królowej", ale nie wpłynęło to na mnie aż tak jak na Twojego męża... Trzymam kciuki, żeby szachy zeszły trochę na dalszy plan u niego! Żeby nie były powodem kłótni ani Twojego smutku.

A daj spokój, to juz trwa rok, lepiej nie będzie ;)