Świerzbiączka w 22 tyg ciąży

Świerzbiączka letnia to jedno z często spotykanych schorzeń skórnych. Dawniej była klasyfikowana jako jedna z odmian atopowego zapalenia skóry, jednak obecnie wiemy, że świerzbiączka letnia nie musi wskazywać na problemy z egzemą. Chociaż to schorzenie nie jest niebezpieczne dla zdrowia, to jego objawy na pewno nie należą do przyjemnych i mogą skutecznie uprzykrzyć życie każdemu. 

Mnie dopadła właśnie w 22 tyg ciąży... bez leków p/histaminowych oraz łagodnej maści sterydowej nie doszlibyśmy chyba do siebie. Wszystko po konsultacji z dermatologiem oczywiście. :) Dziewczyny nie bójmy się leczenia w ciazy, jeśli jest ono konieczne. 

Kogoś też dopadło? 

Ja na szczeście nie mam takich przypadłości. Natomiast popieram że jeśli trzeba się leczyć w ciązy to trzeba. nie można tego unikać za wszelką cene. musimy być zdrowe dla naszych pociech. Mi kiedys Pani doktor powiedziała ze pewna kobieta w ciązy tak się wzbraniała od antybiotyku ze po porodzie musiała przyjmowac az 3 antybiotyki jeden po drugim bo była w tak cieżkim stanie. Takze chyba lepiej działać od razu zanim chorobą się rozwinie. 

Mnie na szczęście nie dopadło, ale w ciąży na wszystko uważałam i popieram że jeśli jest konieczne leczenie  to trzeba Się leczyć. 

Świerzbiączka to słowo które pierwszy raz słyszę, nigdy nie miałam z nią do czynienia. 

W ciąży wszystko trzeba konsultować ze specjalistami. Chociaż myślę że miałabym obawy brać maści sterydowe.

Mi się wydaje że jeśli trzeba to i maść ze sterydem trzeba zabrać. Lepiej leczyć się na wczesnym etapie niż dopuścić do rozległej choroby 

Dobrze mówicie dziewczyny, takie rzeczy trzeba leczyć. Nieleczone choroby mogą bardziej zaszkodzić mamie i dziecku niż antybiotyk. 

Btw. Też pierwszy raz słyszę o takiej przypadłości :) 

Czasem antybiotyk jest w ciąży niezbędny i trzeba zaufać lekarzowi bo nieleczone schorzenia mogą przynieść więcej skutków ubocznych niż sam antybiotyk. Z pewnością lekarze wiedzą co robią zalecając ciężarnym brać odpowiednie leki więc nie ma co się bać. Zdrowie mamy jest równie ważne :) 

Ja miałam uczulenie na rękach i z tyłu głowy dostałam od dermatolog maści i wszystko mi zeszło najgorsze jest się zebrać do lekarza :) 

Najgorzej iśc do lekarza albo jeszcze gorzej zaniedbać pierwsze objawy. bo potem tak to się może rozprzestrzenić lub rozrosnąć że cieżko bedzie zahamować coś co na oczatku było dość małe. 

Jest wiele antybiotyków, które w ciąży można przyjmować bezpiecznie i na pewno lekarz świadomy naszego stanu taki właśnie przepisze :)

Lepiej wziąć pod uwagę zdrowie mamy i dziecka . Ja mając taką przypadłość poszłabym do lekarza rodzinnego i dermatologa skórnego i jeśli miałabym wziąć antybiotyk to bym wzięła pod warunkiem ,że nic by się nie stało 

Nieleczone choroby mogą nieść dużo skutków ubocznych dlatego poszła bym do pediatry i dermatologa.

Ja nie miałam dolegliwości takich, ale jeżeli trzeba, to dla dobra dziecka i swojego najlepiej wyleczyć do końca. 

Mnie na szczęście nic takiego nie dopadło, ale gdybym była w takiej sytuacji to pewnie bym się udała do swojego ginekologa i dermatologa. Medycyna idzie do przodu i tworzone są antybiotyki dedykowane dla kobiet w ciąży, które nie zagrażają dziecku ani mamie.

warto kontrolować u lekarza 

Oj z tego co czytam bardzo nieprzyjemna doleglowosc czasami pewne leczenie jest konieczne a tym bardziej w ciazy bywa ze lepiej wziac lek niz tym ze go nie weźmiemy pogorszyc swoj stan i zaszkodzic sobie i dziecku

Najważniejsze jak i w każdej innej chorobie wdrążyć jak najszybciej odpowiednie leczenie tak żeby szybko pozbyć się problemu nic przyjemnego wiadomo ale niestety są dolegliwość na które nie mamy po prostu wpływu 

najwazniejse to trafic na dobrego lekarza ktory poprawnie zdiagnozuje chorobe

W ciąży szczególnie trzeba zwracać uwagę na różne dolegliwości na pewno konsultować wszystko z lekarzem gdy mnie cokolwiek nie pokoilo tak właśnie robiłam . Trzeba dbać o siebie i o maluszka w brzuchu. Warto mieć wiedzę o różnych chorobach 

Fajnie mieć zaufanego i sprawdzonego lekarza